tisdag 12 november 2013

Den mörka sidan av den globala klädindustrin


Se filmen här

Från företaget Tailor store kommer en intressant "reklamfilm"som tar upp "den mörka sidan" av klädindustrin.I filmen beskrivs de globala klädjättarnas jakt på stora vinster som det stora problemet. Det leder till usla arbetsförhållanden för textilarbetare i låglöneländer och att klädföretagen syr upp kläder på spekulation. Det i sin tur leder till att över fem miljoner ton textil slängs i Europa varje år vilket bara det innebär en enorm miljöpåverkan.

Tailor store menar att en lösning är att köpa deras måttbeställda kläder och accessoarer. Med sin film hoppas Tailor Store att problemen ska uppmärksammas och att konsumenterna ska börja shoppa mer medvetet vilket i sin tur ska påverka de globala jättarna.

- Har vi, ett litet modeföretag från Sverige, hittat en lönsam väg för både miljön, våra anställda och slutkonsumenten måste även mångmiljardföretagen inom textilindustrin kunna göra det. 

Tailor store har sedan starten satsat på en hållbar affärsplan som ska gynna både konsumenten, miljön och inte minst de anställda i deras skrädderi. Bland annat klimatkompenserar man genom att plantera regnskog och många av deras tyger är tillverkade av ekologisk bomull.
Sedan 2004 tillverkas alla sina plagg i deras egen fabrik på Sri Lanka och 2010 blev den certifierad enligt GOTS (Global Organic Textile Sandards).

När det gäller att konsumera medvetet är det så många saker man ska ta hänsyn till. Jag försöker att kombinera allt ifrån att shoppa mindre  till att välja ekobomull (men även andra mer hållbara material), stödja butiker och tillverkare som arbetar för hållbarhet och sköta mina kläder så att de håller länge. För ett tag sedan skrev jag om boken Overdressed och hur dagens lågprismode lämnar en ganska bitter eftersmak. Då tipsade jag även om hur man kan förändra sitt förhållande till kläder och mode:

 1. Köp inte så mycket nya kläder helt enkelt (låna, byt)
 2. Satsat på kvalitet istället för kvantitet
 3. Skit i trenderna (se nr 2 ovan satsa på kvalitet som du kan ha länge alt. nr 5 nedan)
 4. Laga istället för att slänga
 5. Sy om
 6. Sy dina egna
 7. Satsa på Fairtrade kläder och ekomaterial
 8. Köp 2nd hand

2 kommentarer:

 1. Intressanta tips och spännande företag! Jag kämpar på med köpstopp för kläder, har klarat 100 dagar som mest. Förra veckan fyllde jag 40 och jag bestämde mig för att inte köpa nya kläder till min fest! Det var en stor utmaning men jag klarade den! Istället ägnade jag tiden innan festen tillsammans med min dotter, vi gjorde frisyrer och provade massor med kläder från den befintliga garderoben. Det var mysigt!
  Mvh Eva
  www.rensaut.nu

  SvaraRadera
 2. Vilket bra sätt att göra sig i ordning! Heja på med ditt klädköpstopp!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin