Bild:
Shlomi Fish
Vid Högskolan i Borås har man byggt upp ett laboratoriet för handelsforskning kallat Swedish Institute for Innovative Retailing. Forskningen inom SIIR är tvärvetenskaplig och forskningsinstitutet är unikt i landet.
Tanken är att forskningen ska bidra till innovativ och hållbar handel. Affärsidén är att erbjuda både forskningsresurser och utvecklingsidéer, man vill öka innovationstakten. I institutet arbetar tre personer, en föreståndare, en senior rådgivare och en administratör. Malin Sundström
som förestår laboratoriet forskar om konsumenters beteende och
motivation. Hon har även en blogg, Retailing research, där hon skriver
om olika aspekter av handelsforskning.
Ett projekt som man arbetar med är "Framtidens business intelligence" där man samarbetar med Ica och Willys med
analyser för att få säkrare inköpsprognoser samt att hitta mervärde i
kundkorten.
Ett annat projektet heter framtidens köpprocess och genomförs tillsammans med Kairos Future. Syftet är att kartlägga och förstå konsumenters köpbeslut och processerna kring att fatta ett köpbeslut nu och i framtiden.
Verksamheten på SIIR finansieras bland annat av Sjuhärads kommunalförbund, Handelns utvecklingsråd m. fl.
Ännu ett tvärvetenskapligt center i Lund
Även i Lund satsar man på på ett ett nytt tvärvetenskapligt centrum för handelsforskning vid Lunds universitet. Verksamheten finansieras av Handelns Utvecklingsråd i form av ett anslag på 25 miljoner kronor.
Tanken är att fokusera på fokusera på forskning kring varuflödet och kundmötet.
Handeln står inför stora utmaningar. E-handeln växer, vilket har ökat kontaktytorna. Och kunderna blir allt kunnigare. Det gäller att möta dem och hjälpa dem att göra medvetna val. Man talar också mycket om transparens, alltså att kunderna vill få kunskap om hela kedjan bakom en produkt. Vi ska också knyta ett antal doktorander till centret och vi kommer att erbjuda handeln utbildning.
Forskarna kommer från olika discipliner vid universitetets Ekonomihögskola, Lunds tekniska högskola samt den samhällsvetenskapliga fakulteten vid Campus Helsingborg. Föreståndare blir Ulf Johansson, professor i företagsekonomi som kommer att leda det nya centrumet tillsammans med professorerna Cecilia Fredriksson (etnologi) och Annika Olsson samt koordinatorn docent Jens Hultman.
puh, man får ju redan kolla innehållsförtecknig, se bäst före datum, kolla att pastafabriken inte diskriminerar homosexuella, att förpackningar inte innehåller ftalater, välja närproducerat och tättvist....
SvaraRadera