onsdag 6 november 2013

Bokonsdag: Pengarna är dina!


Pengar är kul! För dem kan vi köpa en massa prylar och upplevelser. Ekonomi däremot är trist, svårt, stressande och ger oss dåligt samvete. Så är vi nog många som känner.

I Pengarna är dina! får du råd om hur du ska tänka inför olika privatekonomiska beslut och hjälpa att tolka alla budskap du möter. Inte minst när det gäller hur man ska resonera om ekonomi ur ett livscykelperspektiv.
Vad pengar står för i livet beror ofta på om vi upplever att vi styr över dem eller tvärtom.
Boken är uppdelad i fem kapitel:
Pengar är värdefulla!
Vår omvärld rör dig och mig!
Bostaden som sparbössa
Det blir ju aldrig som man tänkt sig
Kär och galen

Författaren går ut hårt redan i första kapitlet med kopplingen pengar-tid och diskussioner kring konsumtion. Kapitel två diskuterar hur omvärlden påverkar vår privatekonomi, både finanskriser men också aktiemarknaden. I kapitel tre handlar det om bostaden som sparbössa, både allmänt om prisutvecklingen på bostadsmarknaden och hur man ska tänka vad gäller kontantinsats, amortering och var och man ska köpa bostad. Jag gillar även att författaren tar upp att en låg belåning på sitt hus är bra om man vill flytta till en central och nybyggd lägenhet på äldre dar. En hög belåning kan begränsa möjligheter och valfrihet i ett senare skede.

Kapitel fyra handlar om välfärd och trygghet men mer på ett resonerande plan än ett konkret plan. kapitlet avslutas dock med några tips om hur man bör tänka kring pension (spara själv och se till att spara på flera sätt)
Mår vi bra, mår våra relationer bättre och i förlängningen mår vår ekonomi bättre
Kapitel fem handlar om pengar och relationer, om hur juridiken och ekonomin hänger ihop. Yngvesson skriver om klassiska knepet för att säkra ekonomin för sambos - gift er! Hon tipsar om att par borde gå hem och "ta livet av varandra på ett rutat papper" vid köksbordet för att se vad som händer om en skulle gå bort. Kan den som blir änka/änkling bo kvar i huset?  Och det behöver inte nödvändigtvis handla om när man blir gammal. Man vet aldrig hur livet utvecklar sig, olyckor kan komma plötsligt och Yngvesson blev själv änka med två barn vid 36 års ålder.  Dessutom framhåller hon vikten av att tala ekonomi redan tidigt i relationen och definitivt innan man flyttar ihop.

Boken har fått kritik för att vara rörig enligt en recension. Jag vet inte riktigt om jag håller med - däremot kanske inte uppfattas som lika konkret som andra som har specifika kapitel för skulder, sparande, bostad etc Men har man som jag läst olika böcker om privatekonomi tidigare är det lättare med växlingen mellan makro och mikroperspektiv. Är man nybörjare inom området kanske det är bättre att börja med en bok som Kulor, cash och kosing eller Pengarna och livet (vänder sig speciellt till kvinnor). Är du yngre, tjej och storstadsbo är kanske Economista en bra bok att börja med.

Om författaren
Ylva Yngveson är civilekonom med många års erfarenhet av att analysera förutsättningarna för den privata ekonomin. Sedan 2002 är hon chef för Institutet för Privatekonomi som är kopplat till Swedbank. Hon både bloggar och twittrar!

Mer
Läs recensionen hos Stabil ekonomi

2 kommentarer:

  1. Låter intressant! Tyckte att pengarna och livet var bra men lite grundläggande, så då kanske den här kan vara nästa steg.

    SvaraRadera
  2. Inte annat än att man blir lite sugen på att se hur författarens råd och förklaringar skiljer sig från hennes arbetsgivare bankens...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin