Kål dras tyvärr med ett rykte om att vara illaluktande fattigmat. Kanske har ni sett Tim Burtons filmatisering av Kalle och chokladfabriken där familjen tvingas tunna ut den redan vattniga kålsoppan som de alltid äter till midag.
Men vitkål är både nyttigt, gott och billigt. Mina favoriter är coleslaw eller bambaklassikern vitkål med lingonsylt men ett längre tag har jag varit sugen på att prova kålsoppa. Efter att ha läst Emma Hambergs nya bok Larma, släcka, rädda i Rosengädda, där kålsoppa blir en räddare i nöden för Tessan, bestämde jag mig för att själv provlaga.
Jag började titta runt efter recept och hittade bland annat det här roliga inlägget om mat och minnen. Men receptet som jag till slut fastnade för och omarbetade för att testa i min crock-pot - blev så här. Jag utgick från Mor Sveas kålsoppa med bytte ut köttbuljongen mot en grönsaksbuljong. Dessutom slängde jag i lite old bay krydda.
½ Vitkålshuvud (ca 1 kg)
2 l vatten
3-4 Buljongtärningar (grönsaksbuljong)
3 msk Sirap
5 kryddpepparkorn.
2 tsk old bay
Häll upp vattnet i din crock-pot (eller en rymlig gryta på ca 4 l).
Tillsätt riven vitkål (jag använde den grova skivan i min matberedare). Man kan också skära den i små bitar, hyvla eller riva på rivjärn.
Lägg alla ingredienserna i grytan.
Sätt på high i 4 timmar. Därefter på warm i ytterligare en timma.
Smaka av och tillsätt ev. mera vatten. Jag lät min soppa vila över natten och tillsatte mer vatten när jag värmde upp den.
Servera med gott bröd!
Resultatet då? Helt ok men inte någon favorit varken hos mig eller barnen. Det blev dock en hel del soppa av receptet så jag lär äta kålsoppa till lunch ett tag framöver. Hoppas att den går bra att frysa...
Och lukten? Jag lät soppan stå ute på balkongen över natten och visst luktade det lite precis när den var nylagad men lukten försvann ganska snabbt. Vi får se vad kollegorna säger när jag värmer upp kålsoppa till lunch :-)
måndag 11 november 2013
Matmåndag: kålsoppa
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Uj... Mitt tips är att inte frysa den. Jag gjorde det misstaget själv som student, köpte ett stort vitkålshuvud för några kronor och tyckte att jag varit jätteduktig som fixat så mycket mat så billigt... men fryst, tinad kålsoppa är nästan oätlig. Du vet hur kokt potatis blir efter att ha varit i frysen? Kokt kål blir likadan. Fast värre.
SvaraRaderaKål är gott. Jag gjorde en stor laddning kålpudding i söndags. Gott! Och kålpudding blir i alla fall god även efter frysning.
SvaraRaderaEster, ok... Vi får väl se hur det blir :-) jag får ha med mig en back-up lunch till jobbet. Tack för tipset i alla fall. Frust tinad potatis är ju inte gott.
SvaraRaderaCamilla, kålpudding ska jag testa!
Kålsoppa behöver inte bestå av enbart kål, släng i lite rotfrukter, o korv o annat som ligger o skräpar så blir det godare. Selleri är gott. Persilja passar bra.
SvaraRadera/Elisabet
För litet peppar?
SvaraRaderaSjelf elskade jag mormors kålsoppa.
Man kan bryna kålen med mörk sirap och salta och svartpeppar innan man tillagar soppan.
SvaraRaderaTack för tipset!
Raderahejsan
SvaraRaderaJag gör också Mor Sveas Kålsoppa- och älskar den högt- jag tillagar den på klassiskt vis, på spisen tills kålen är kokt mjuk, i slutminuterna tillsätter jag frikadell smet och låter allt koka färdigt tillsammans.
Så otroligt himmelskt gott!
julens brunkål är egentligen vitkål som stekts tillsammans med mörk sirap. Den kan även användas i soppa eller gratänger (som kålpudding).
Om vitkål är billigt brukar jag köpa hem två stora huvuden, ett används till Mor Sveas kålsoppa och kålpudding, det andra huvudet skärs ner i mindre bitar, packas i fryspåsar och fryses in obehandlat.
Då är det bara att ta fram när man vill woka, gräddstuva eller allt annat gott man kan göra med kål.
Det är otroligt smidigt om det är bråttom med maten.
Man kan också frysa in kålbladen hela (ta bara bort det allra styvaste, det kan användas i soppa till en annan middag)
Frysta kålblad (som får tina upp långsamt i kylskåp) är det lättaste sättet att göra kåldolmar på.
Cellerna i bladen förstörs av iskristaller,vilket gör de tinade bladen mjuka och lätta att manipulera till fina paket.