onsdag 4 december 2013

Bokonsdag: Unplug the christmas machine





Idag handlar det om julen. Om att välja till och välja bort. Unplug the christmas machine är en handledning i hur man får en glädjefylld och avstressad juletid. 
Boken är skriven av Jo Robinson och Jean Coppock Staeheli. De har hållit många workshops där deltagarna fått hjälp med att komma fram till vad som saknats i deras julfirande, vilka förväntningar de har och vilka förändringar som kanske behöver göras för att de ska kunna återupptäcka julglädjen.

Gemensamt för de allra flesta som intervjuas i boken verkar vara att man är kritisk mot hur kommersialiserad julen har blivit och att man (eller snarare kvinnor..) känner sig stressade över allt som ska hinnas med. För många är vardagen tillräckligt fylld med stress och aktiviteter. Under decembers fyra veckor ska man dessutom klämma in ytterligare ärenden (köpa julklappar, städa och gör a extra fint hemma, köpa nya ljus till luciakronan, prova tomtekäder och lucialinnen osv) och och aktiviteter i form av luciafiranden, julmarknader och glöggfester. Lägg till alldeles en månad med mer mat, sötsaker och alkohol än vanligt - inte konstigt att vi känner oss stressade och trötta när julaftonen väl kommer
.
I bokens nio kapitel diskuteras olika aspekter av julen, allt från hur barnen upplever julen till hur man ska tillgodoser allas förväntningar på familjesammankomster och de 10 outtalade hemliga reglerna kring julklappar. Varje kapitel avslutad med övningar och diskussionsfrågor.

Längst bak i boken finns dessutom ett appendix med tips från A-Ö, med allt från recept till julklappstips. Ett av de bästa tipsen är att ge bort några timmars barnpassning INNAN jul till sin vänner. Ett förslag i boken är att hålla ett lite pysselkalas någon helg innan jul där vännerna kan lämna sina barn några timmar så att de vuxna kan hinna handla klart alla julklappar eller kanske bara få lite lugn och ro mitt i julstressen.

Men barnen då?
Många pratar om att till exempel dra ner på julklappar men att de samtidigt inte vill göra barnen besvikna. I boken fjärde kapitel diskuteras detta och författarna tar upp de fyra saker som de allra flesta barn önskar sig kring jul:

  • A relaxed and loving time with the family.
  • Realistic expectations about gifts.
  • An evenly paced holiday season.
  • Reliable family traditions.
Barnen må skriva långa önskelistor men allra mest vill de känna sig älskade. Författarna tipsar även om hur man kan få ner barnens förväntningar på en mer realistisk nivå. Men samtidigt måste man ju få drömma lite. Även många vuxna tycker ju om att skriva önskelistor. Och det här med julklappar är komplicerat på så många plan, man kanske kommer från familjer som har hanterat julklappar helt olika eller så vill man ge sina barn något man kanske inte själv fick som barn.


Sammanfattningsvis tycker jag att det är en väldigt bra bok, fullt med handfasta tips men samtidigt kan jag inte förstå att det ska vara så komplicerat att fira en enklare jul. Jag kan känna igen mig i en del, jag brukar få ett och annat bryt i december just för att jag själv har så höga förväntningar på hur saker och ting ska vara, vad julen ska innehålla. Men jag försöker att bli bättre på att ta det lugnt och på att sänka förväntningarna. Jag vill ju också kunna njuta av december och inte bara stressa runt.
Boken är dessutom skriven utifrån amerikanska förhållanden och där julen precis som allting annat ska vara en maxad upplevelse med massor av juklappar till både barn och vuxna, julmat i överflöd och ljus och pynt upp till taknocken.

Om författarna

Jo Robinson är journalist och författare. Hon har skrivit flera böcker om hälsa och näringslära.  Hennes senaste bok "Eating on the Wild Side: The Missing Link to Optimum Health" handlar om hur vi bör äta.

Jean Coppock Staeheli har skrivit böcker om relationer och personlig utveckling.



Mer
Vill du ordna en studiecirkel? Här finns en handledning som utgår från boken

5 kommentarer:

  1. fattar inte varför kvinnorna ska fixa julen??

    SvaraRadera
  2. P.S.
    sett föräldrar som hotar sina barn med klapplös jul om de inte läser läxor.

    SvaraRadera
  3. Sunda tankar. Jag vägrar stressa för julafton. Vi har ju 364 andra dagar som är minst lika viktiga... Och är det något som vi har så är det ju saker så stjärnstunder med varandra är viktigare än julklappar. Kram

    SvaraRadera
  4. jo, en väl utspridd missuppfattning att julen bara är EN dag, julen varken börjar eller slutar den 24:e, det är ju minst en månads njutning.

    SvaraRadera
  5. Det är ganska tydligt att olika högtider har blivit kommersiella på senare år. Vilket man absolut inte kan lasta företagarna för då det absolut är en mycket lyckad marknadsföringsstrategi.
    Däremot måste vi individer bli betydligt bättre på att kritiskt granska och våga göra annorlunda

    Vi borde smeta ut julens härligheter över ett större spektrum. Pepparkakor går att äta andra dagar på året också.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin