torsdag 31 oktober 2013

Lyxkonsumtion

How to spend it

Igår bloggade jag om problemen med billigt mode och idag handlar det om dess motsats - lyxmode och lyxkonsumtion i allmänhet. Jag har nämligen tittat i kapp på det intressanta programmet von Svenssons kläder. Senaste avsnittet fokuserade på lyxkonsumtion för om det är något som står klart är det att vi svenskar "tar oss råd" numera och konsumtionen av lyxvaror har ökat betydligt de senaste åren.
I programmet intervjuades "en fd Lyxputte", Svante Nybyggars, som bytte livsstil vid 60 år och stöpte om sig till "Urban Hippe". Ut med kostymerna och in med jeans och vegetarianism. Han har till och med en Facebooksida som handlar om "rootsy living and city vibes" och "aging with style", en sorts svensk Advanced style goes workwear chic. När programledaren skrapar lite på ytan visar det sig dock att han egentligen inte skippat lyxen, han har snarare bytt fokus. Istället för smoking och goda viner är det nu det rätta japanska jeansen (2600 kr), skärp från Tyskland (2000 kr) och de lagom slitna amerikanska arbetarkängorna som gäller. Inget fel med det iofs, här skriver Joshua från the Minimalists om hur han numera aldrig reafyndar utan alltid betalar fullpris. När man inte har så mycket kläder utan sliter ut de få plagg man har lönar det sig att inte snåla.

Du har nämnt konsumtion och köphets som bidragande orsaker till modebegreppets dåliga rykte - hur slår man sig bort från det?

— Undvik att använda konsumtion som en form av terapi. Reflektera över vad du köper och varför. Fundera över hur din konsumtion påverkar världen ur ett miljöperspektiv. Om du känner ett konstant behov av att köpa nya saker - analysera var den tankegången egentligen kommer ifrån. Sedan gör du tvärtom. Att dra ner på sin konsumtion är lättare att vänja sig av vid än vad man kanske tror. 
Källa: Nöjesguiden


En av programledarna, Karin Winther, har i flera intervjuer sagt att hon vill förändra bilden av vad kläder och mode egentligen handlar om - och hur man kan prata om det. Kläder och mode handlar inte bara om konsumtion och trender - de speglar i allra högsta grad allt från social status, kön och genus till historia, sexualitet, religion, makt, ekonomi och politik.
I det första avsnittet intervjuar de exempelvis Håkan Juholt om hans klädmissar. De tar även upp Mona Sahlins handväska och andra maktattribut. Vill man läsa mer om makt och mode har jag tidigare tipsat om boken Stil och politik av Göran Greider och Barbro Hedwall. Karin har också skrivit ett intressant gästinlägg om kläderstil och inre egenskaper.

5 kommentarer:

  1. och sportkläder hittar jag sällan i min storlek, fast vi korta tjocka tanter behöver dem mest. Man vill ju vara snygg.

    SvaraRadera
  2. Så roligt att komma tillbaka efter en tids paus från din blogg och läsa så insiktsfulla, välskrivna och kloka inlägg igen! Tack för din blogg, det är viktiga budskap du skriver! Hälsar en läsare från Finland.

    SvaraRadera
  3. Tack för bra tv-tips! Intressant det här med vad svensken har råd med. Jag såg dokumentären American Winter eller vad den nu hette, också efter ditt tips!

    SvaraRadera
  4. Det är otroligt intressant ämne du (och tv-programmet) tar upp gällande synen på shopping och lyxkonsumtion. Att shoppa har blivit en del av vår livsstil och vi blir glada av att köpa något till oss själva, visar flera studier. Frågan är hur länge glädjen varar och hur snart vi måste ge oss ut på en ny shoppingrunda för att hålla humöret uppe.
    Om detta har vi skrivit i våras i vårt inlägg Shoppa dig lycklig eller kanske olycklig.

    http://minimalisterna.se/shoppa-dig-lycklig-eller-kanske-olycklig/

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin