torsdag 3 oktober 2013

Äppen och skurhinkar

Pancakes in Edam  

I helgen ska vi äta äpplepannkakor, inspirerade av de här holländska pannkakorna jag åt i somras

Jag har aldrig varit så bra på att ta hand om äpplen som i år  - vilket paradoxalt nog även är det första året på många som jag inte har en egen trädgård. Dels har jag fått en kasse av en arbetskamrat och sen har jag fri tillgång till min exmans äppelträd så där blev det två kassar till. Den senaste veckan har jag kokat äppelmos i parti och minut och just nu experimenterar jag med att torka äppleringar i rumstemperatur och i ugnen.  Faller det sistnämnda experimentet väl ut kanske jag investerar i en mat-tork.

Sen läser jag den svenska klassikern "Rapport från en skurhink". Boken som är Maja Ekelöfs enda roman, kom ut 1970 och fick ett enormt genomslag. Maja skickade in manuset till en romantävling utlyst av förlaget Rabén & Sjögren, där den vann förstapris. Boken blev en storsäljare och översattes till bland annat danska, norska och finska.

Fy, säger väl de flesta om de tänker sig yrket som städerska. Ordet är tråkigt. Man nästan känner doften av damm och smutsigt skurvatten. Man känner också ryggvärk och man tänker på självsprickor. Yrket tillhör låglöneyrkena. Det gör väl alla tunga arbeten. Man räknar med att det inte behövs utbildning för att bli städerska. Det är ett så krävande jobb att vem som helst inte stoppar för det. . . Man måste vara frisk. Hela kroppen slits. (Vem betalar utsliten rygg, svullna händer och onda knän?)
Romanen är skriven i jagform och handlar om en ensamstående mamma och hennes fem barn som är på väg ut i vuxenlivet. Huvudpersonen arbetar som städerska men hennes stora intresse i livet är litteratur. Hon är framför allt väldigt förtjust i arbetarförfattare som Harry Martinsson, Moa Martinsson och Jan Myrdal.  Boken inleds med en kort tillbakablick därefter är den skriven i dagboksform, med tillfälliga avbrott för reflektioner kring ett visst ämne.
Boken utspelar sig mellan 1967-1969 och Maja som är mycket intresserad av omvärlden och funderar över Vietnam, sexdagarskriget, situationen i Biafra och kalla kriget. Men hon beskriver också sitt arbete som sliter ut henne, pengarna aldrig räcker och om förödmjukande besök på socialen (där hon även städar kvällstid).

Jag har själv arbetat som städerska när jag pluggade men det kan naturligtvis inte jämföras med Majas slit. Tack och lov har jag heller aldrig behövt försörjningsstöd men boken ger en intressant inblick i en lågavlönad, lågutbildad svensk kvinnas vardag i slutet av 60-talet och hur även samhället förändras genom ökad konsumtion, ökad bilism (kvartersaffären läggs ner då alla storhandlar nu för tiden). Det här är en svensk klassiker som du inte får missa!

Oktoberrensning
Till sist vill jag tipsa om the Minimalists rensningsprojekt, "A minimalist game", i oktober som går ut på att man rensar ut 1 sak den 1:e, 2 saker den 2:e osv. Totalt blir det enligt uppgift 496 saker... Hitills ligger jag i fas med en hög utrensande prylar men vi får se hur det blir nästa vecka.

Mer
Cecilia Persson driver ett intressant projekt kallat Skurhinksprojektet . Hon intervjuar dagens städerskor och låter dem berätta sina livshistorier. Projektet har bland annat lett till förslag om att Maja Ekelöfs ska hedras i hemstaden Karlskoga genom att få en gata eller något annat uppkallat efter sig.


7 kommentarer:

  1. Har du gjort äppeldricka/saft då? Jag har gjort två varianter hittills med kanel (2 stänger + saften av en citron i första koket) och med kardemumma (en matsked pulver i första koket)

    1.5 kg äpple, grovt hackade med kärnhus å skal kvar + krydda
    vatten så det täcker äpplena
    Koka alltihop så äpplena är mos.
    Häl genom silduk och låt droppa i 30 minuter.
    Häll saften i ren gryta, i med 750g socker/liter uppmät saft.
    Koka i 10 minuter, skumma väl å ta från spisen.
    (valfritt att hälla i Atamon men ska man förvara flaskorna o-kallt ka ndet vara en ide)
    Häll sen upp i flaskor (blir ca 2.5 liter).
    Saften späs efter smak och funkar lika bra varm som kall.

    Moset som är kvar i silduken kan man köra i mosvagga för att få bort skal etc sen häller man tillbaka i diskad gryta och tillsättar socker (jag hällde i rätt mycket kanel med) och koka i ett par minuter. Antingen fryser man det eller häller det på burkar (blir över 1liter mos) och har som mos/kräm eller bullfyllning.

    Det är min Mamma som lärt mej att ma nkan göra salt och sylt/mos av sam bär/frukt.

    SvaraRadera
  2. Tack för tipset! Äpple ska jag prova! Och jag är på jakt efter en mosvagga än, har dock inte lyckats hitta någon än.

    SvaraRadera
  3. Netto har mattork för 199 just nu, den funkade riktigt bra för att torka äpple, på nätet står mest dåligt om den men den var som sagt klart prisvärd :)

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset! De som jag lufttorkade blev riktigt bra, som tunna äpplechips. Men de som jag ugnstorkade var för tunna, jag måste göra tjockare skivor nästa gång. Eller inte torka dem direkt på gallret.

    SvaraRadera
  5. Mat-tork kan användas till mycket, till allt.

    SvaraRadera
  6. Gör äppelmarmekad, lite som godis, äppelsylt får torka i ugnen, skärs i bitar: http://kirlahblog.blogspot.se/2013/10/pieni-omenavihje.html

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin