onsdag 9 oktober 2013

Bokonsdag: Sju årstider i Majas kök


Så här i sensommar/skördetider är det alltid extra inspirerande att läsa kokböcker. Jag har tidigare recenserat Majas Klimatmat och idag skriver jag om uppföljaren; Sju årstider i Majas kök. I den här boken bjuder Maja Söderberg på allt från smoothies och vintersallader till skördefester och rabarbermuffins  - givetvis med inspiration från årstidens närproducerade råvaror. Det är mat med omtanke om såväl hälsa och plånbok som klimat och miljö i fokus.

Boken är uppdelad i 7 årstider som egentligen passar vårt svenska klimat bättre än de vanliga 4 årstiderna. Dessutom kombineras årstiderna med klimatpyramider som på ett pedagogiskt sätt visar vilka råvaror som egentligen är i säsong. Klimatpyramiderna som inleder varje kapitel är tänkta att fungera både som pedagogiska modeller och som användbara redskap i planeringen av vardagens alla måltider.
Uppbyggnaden är densamma som den klassiska matpyramiden: Basen består av mat man kan äta ofta, maten i mitten kan ätas ett par gånger i veckan och det som finns i pyramidens topp är mat för fest eller andra enstaka tillfällen.I klimatpyramiden som gäller året runt kan vi se att vi helst ska minimera socker och importerat ris men att vi däremot kan äta bröd, lök och potatis, liksom ägg och torkade baljväxter med gott samveten. För den som vill ha ett mer fancy namn kan vi kalla dieten new nordic :-)


Så här års är det dags för "höstskörden". I den tillhörande klimatpyramiden kan man se att vi fram till första frosten ska satsa på grönsaker som spenat, squash, majskolvar och färska kryddor medan vi helst ska undvika importerade frilandsodlade grönsaker. Vi kan även frossa i vintergrönsaker som olika typer av kål och rotfrukter. För den som äter kött rekommenderas vilt någon gång ibland.

Insprängt här och var finns funderingar kring hur man oftast går miste om all positiv miljöpåverkan om man storhandlar med bil och att man inte nödvändigtvis behöver en engångsgrill om man vill grilla utomhus.
Bland recepten hittar man allt från soppor och grytor till rödbetskaka och goda sallader. Något som jag ser fram emot att laga är svartrötter! Bokens bilder är aptitliga och inspirerande men känns inte överstylade, det gillar jag. Det färdiga resultatet ska ju helst både se gott ut och smaka gott och med en del kokböcker kan det annars vara svårt att leva upp till bilderna. Det här kan bli min nya favoritkokbok!


Om författaren
Maja Söderberg klimatsmart matambassadör, inspiratör och kreatör! I februari förra året bloggade jag om hennes bok Majas klimatmat. Bilderna är tagna av fotograf Lisa Björner. Matbilderna har stylats Anna Wendt. Maja har även tagit hjälp av nutritionist Camilla Gard samt mat- och klimatforskaren Johanna Björklund från SLU för att täcka in hälsoaspekterna i pyramiderna.

3 kommentarer:

 1. Jag älskar den boken! Köpte den på Wanås förra sommaren och har lagat en hel del men framför allt inspirerats av tankarna. Dressingen som rekommenderas till någon av höstsalladerna (den där man rundar av med en matsked yoghurt i slutet) har blivit allas favorit:-)

  SvaraRadera
 2. Tacl för tipset, har reserverat den på bibblan nu. :-)

  SvaraRadera
 3. Smart och ekonomiskt att välja efter säsong, nu köpte vi finfina morötter och annat för 3 kr/kg! Dags att göra finsk morotslåda och frýsa (ris, rivna morötter, mjölk, klick smör och i ugnen, typ).

  Löksoppa också fin höstfavorit.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin