fredag 4 oktober 2013

Att se nyktert på tillvaron

Untitled

Iste är alltid gott!

I våras bestämde jag mig för att sluta dricka alkohol. Efter en fest vaknade jag med kläderna på och kunde inte riktigt minnas hur jag hade tagit mig i säng. Efter två glas vin hade jag helt sonika somnat i soffan. Eftersom jag hade gått ner i vikt i våras hade jag helt enkelt inte koll på att jag tålde ännu mindre alkohol än vanligt. Det kändes pinsamt att somna ifrån festen men som tur var skulle jag ändå sova över där festen var. Men på morgon när jag dessutom vaknade bakfull bestämde jag mig för att helt undvika alkohol ett tag framöver.


Det var inte speciellt svårt att sluta dricka eller att gå på fest och dricka ramlösa/saft/iste även om det var många som frågade varför jag inte drack alkohol och hur länge jag planerade att hålla min vita period.
Att inte dricka alkohol verkar fortfarande inte vara helt socialt accepterat om man inte är gravid eller ska köra bil eller liknande. Detta trots att de flesta krogar numera erbjuder alkoholfria drinkar och alkoholfritt vin m.m. Systembolagets alkoholfria utbud är också riktigt bra. Jag har alltid gillat de knallröda San Pellegrino (även om jag nog inte vill veta hur de får drickan så röd...). En annan favorit är Carlsbergs Beo.

Jag tyckte att det i stort sett bara var fördelar med att inte dricka alkohol. Eftersom man sover bättre utan alkohol i kroppen vaknade jag alltid hyfsat pigg och jag sparade pengar genom att dricka mineralvatten eller andra alkoholfria alternativ. Det var även intressant att gå på fest och vara nykter, man ser helt andra saker.


Jag aldrig tålt speciellt mycket alkohol. De senaste åren har jag därför undvikit starksprit och framför allt druckit vin  och torr cider (gillar inte öl) och sällan i några större mängder. Jag har som princip att aldrig dricka ensam, särskilt inte när jag är ensam med barnen vilket innebär att mitt alkoholintag har varit koncentrerat till en eller två helger i månaden.

Jag höll  min vita period i några månader men under slutet av sommaren började jag dricka enstaka glas vin igen och nu dricker jag som vanligt (dvs 2 helger  i månaden och vid något enstaka jobbrelaterat evenemang dess emellan). Men jag kommer definitivt att prova en vit period igen, om inte annat så uppskattar man verkligen ett gott glas vin till maten när man inte dricker det slentrianmässigt. Kanske blir det efter nyår som är den traditionella tiden att dra igång ett hälsosammare liv....

Mer
The excuses I used to make and still make to get out of drinking socially

8 kommentarer:

 1. Jag var hel nykterist i tio år. Drack inget då exet hade alkoholproblem. Idag kan jag dricka ett glas vin och njuta av det. Men annars är alkohol högt överskattat tycker jag. Jag kan ha lika kul utan det , om inte roligare.

  SvaraRadera
 2. Jag har inte druckit alkohol sen nyår och saknar det inte alls. Mår dåligt dagen efter av bara två cider också så jag tycker inte det är värt det. Fester hoppar jag gärna över helt och hållet dock, pallar inte med fulla människor när jag själv inte är i samma tillstånd som dem, haha.

  Men jag tror nog att jag tar mig ett par cider nu till nyår i alla fall. Min plan har varit att bara dricka på de riktigt speciella tillfällena, när man är i gott sällskap och trivs bra, då är det trevligt och värt den hemska baksmällan :)

  SvaraRadera
 3. Jag har aldrig druckit mycket och i perioder inte druckit något alls. Jag har alltid haft i bakhuvudet att jag vill kunna ta mig hem klar i huvudet ifall något skulle hända. Dessutom har det inte varit ekonomiskt försvarbart för min egen del, jag har valt att spara pengar till annat, och därför känns det fortfarande att priset på en cider ute på krogen (60-70spänn ibland mer där jag bor) gör att det är ett incitament att begränsa mitt intag.

  SvaraRadera
 4. De som måste ha alkohol för att ha roligt, är för de mesta de allra tråkigaste människorna på en fest. Tjatiga, sluddriga, kan vara aggressiva eller somna i något hörn.
  Me

  SvaraRadera
 5. Under graviditeterna och amning var jag helnykter, även när vi hade tonårsbarn hemma. Vi ville kunna ta bilen och hämta barnen,ifall de hade missat bussen. Nu unnar jag mej ett glas vin till en osttallrik (vi köper ofta bara ½ flaskor), eller ett litet glas likör till kaffet någon gång. Jag tycker det är gott, exempelvis mörkt öl. Men jag kan lika gärna avstå, exempelvis vid bilkörning, men har verkligen inte avsikt att avstå helt.

  Läste någon undersökning, att människor som helt avstår från choklad och alkohol, är sjukare än de som är måttliga. Lagom är bäst!

  SvaraRadera
 6. Det här tycker jag är ett jätteintressant ämne, alkoholens roll i det sociala umgänget! Jag dricker ganska lite, tål inte några större mängder, och jag är fascinerad av hur viktig alkoholen verkar vara för många människor som ändå inte på något sätt skulle säga att de har en problematisk relation till alkohol. Varför förutsätts det tex ofta att man vill dricka alkohol så länge man inte är gravid?
  Jag tycker att Ame är ett bra alkoholfritt alternativ.

  SvaraRadera
 7. Kör mera bil! Vi har sällan alkohol i det sociala umgänget. Teparty är lika roligt! Själv dricker jag inte alkoholhaltiga drycker för att bli full... Tar ett glas ibland. Bara för att det är gott, tycker även om god mat, och kan låta bli att äta för mycket, tar inte mer av den goda kakan.

  SvaraRadera
 8. Kul att alkohol är något som engagerar så många och att de flesta ser positivt på nykterhet.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin