onsdag 2 september 2009

Bokonsdag: Secrets of Simplicity

Secrets of simplicity

I december 2007 recenserade jag Mary Carlomagnos bok Give it up. Jag tyckte att tanken bakom projektet/boken var intressant men att resultatet och reflektionerna lämnade något att önska. Sedan dess har Carlomagno starta företaget Order där hon hjälper människor att styra upp, organiser aoch förenkla sina liv.
För ett tag sedan kom författarens nya bok Secrets of Simplicity ut. Till skillnad mot Give it up är den här boken är mer en arbetsbok eller dagbok. Carlomagno kombinerar både österländsk och västerländskt filosofi med praktiska rensa i röra strategier.

Boken är uppdelad i 7 delar eller kapitel, Release, Simplicity, Treasure, Focus, Invest, Discover, och Thrive. Simplicity handlar t. ex om våra valmöjligheter och överflödet i våra liv. Kapitlet refererar till Thoreau och Walden men till Gordon "Greed is good" Gekko. Treasure fokuserar på prylarna vi omger oss med, hur vi kan förhålla oss till dem men även hur vi kan göra oss av med dem.
Varje kapitel är pepprat med tänkvärda citat från både kända och okända människor. Det ställs frågor avsedda att få en att fundera på olika saker och det ges även utrymme för egna anteckningar. Exempel på olika typer av frågor är "Hur ser din idealdag ut?", "Lista 10 saker du är bra på", "Vad skulle du göra om du vann en miljon kronor"?.

Första gången jag bläddrade igenom boken var jag måttligt imponerad. Det kändes för ytligt, för snuttifierat, som gjort för ett avsnitt på Oprah men efter att ha läst boken en gång till är jag lite mer positiv. Jag tror inte att boken är livsavgörande på något sätt men frågorna är helt klart tankeväckande även om det är gamla klassiker i "frivillig enkelhet" sammanhang. Formatet är både snyggt och praktiskt och något jag verkligen gillade är Andrea Cobbs illustrationer!

Jag fick frågan från en läsare om jag köper alla böcker som jag recenserar. Svaret är självklart nej. Oftast lånar jag böckerna på biblioteket och ibland av vänner eller bekanta. Är det någon bok som är så bra att jag vill behålla den kan det hända att jag köper eller försöker moocha den.

Mer
Läs ett utdrag ur boken här
Här är en som blev inspirerad att ta itu med vårstädningen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin