tisdag 8 september 2009

Bilfunderingar

Bilfunderingar

Bild: min egen / GP 20090905

Vi skall köpa ny bil. Hade det bara varit jag som bestämde så skulle familjen varit bilfria. Vi använder i princip bara bilen på helgerna och semestern och åker kollektivt i veckorna.
I dag har vi en SAAB95 kombi och det lutar åt en likadan fast Biopower, dvs med en etanolmotor som även går på bensin. Egentligen skulle jag vilja ha en mindre bil men vi får helt enkelt inte plats med 2 bilbarnstolar i en mindre bil. Maken är över medellängd... Vi har övervägt el- och gasbilar men eftersom vi kör långt när vi väl kör är det heller inga bra alternativ. Men man får välja sina strider, familjeliv handlar ju mycket om kompromisser och vi är å andra sidan rörande överens om att vi inte behöver plattTV i alla rum, Thailandsresor och vi äter vegetariskt 90% av alla måltider.

Jag är som sagt inte så sugen på ny bil och fokuserar liksom Nemi ovan mest på de roliga tillbehören. Mugghållare vill jag har och smarta cykelhållare så att hela familjens cyklar ryms.

12 kommentarer:

 1. Går i liknande funderingar. Att byta ner oss från vår V70 Bi-fuel till något mindre. Det tråkiga är att det finns så dåligt med bra bränslealternativ där. När ungarna inte behöver barnstolar låter en väl utbyggd bilpool mer och mer intressant.

  Men ni borde kanske köpa vår. För varför skulle inte en gasbil funka för långresor? Vi har varit i både Kroatien och Frankrike. Och kör då på naturgas som åtminstone är 20 procent bättre än bensin i CO2-utsläpp dessutom. Och så sanslöst mycket billigare. Full gastank för 17 euro.

  SvaraRadera
 2. Men varför ska ni köpa ny bil då om du inte är sugen? Den gamla är väl bara typ 4 år? Det mest miljövänliga, eftersom ni kör så lite som ni gör, är väl ändå att behålla den, fortsätta snåla på resorna, och få pengarna som den nya bilen skulle kosta över till annat kul...

  SvaraRadera
 3. "Vi har övervägt el- och gasbilar men eftersom vi kör långt när vi väl kör är det heller inga bra alternativ."

  Kör en gasbil - Passat EcoFuel. På gastanken kommer man ca 450 km och på bensintanken nästan lika långt. Kanonnöjd! Bilen har fått priser som bästa "miljöbil" både i Sverige och utomlands. I Gbg finns gott om tankställen, även om andelen biogas är lägre än i Stockholm.. men det kommer säkert att ändras. Bästa alternativet i väntan på laddhybrider. Passat uppger att man, med biogas, får en C02-reduktion på 85%, många experter menar att man får en reduktion, allt inräknat, på mer än 100%! Köp en gasbil!

  //Lars

  SvaraRadera
 4. Bor man på Hisingen, finns ju bara en bil ;)
  Som startar i alla väder, och som alla verkstäder kan laga. Stort bagageutrymme, det behövs för picknick, turer till Återvinning och annat vardagligt. En herrgårdsvagn är en familjebil, köp ingen liten japansk stadsbil, snart har ni bilen full av hockeyutrustning, ridgrejer och annat.

  Av tillbehören är släpkrok viktig, jag har aldrig druckit kaffe när jag kör bil :)
  I släpkroken fäster man en cykelhållare för minst 2 cyklar, snabbt och lätt. När man har släpkrok, kan man billigt hyra släpvagn, vilket man behöver oftare man anar; små utflykter till ikea, trädgårdasavfall, ungarnas jollar kanske, vad vet jag...

  SvaraRadera
 5. Många experter hävdar att etanol inte alls är miljövänligare då det går åt mycket energi att framställa det, samt att man inte kommer så långt på tanken. Dessutom lockas många att tanka bensin eftersom det blir billigare...

  Jag hade valt el eller gas.

  SvaraRadera
 6. Ja, bilar är ett dyrt 'nöje' säger jag som har två. :(

  SvaraRadera
 7. Om ni lyckats bryta vardagsanvändandet så kanske bilpool eller hyrbil kan vara ett alternativ?

  SvaraRadera
 8. Anki, grattis till placeringen på inspiratörslistan!

  Om du egentligen inte vill ha en ny bil så kan du kanske få igenom en kompromiss. Ni kan köpa en ny bil, men då måste ni först vara medlemmar i en bilpool i ett halvår och ni måste använda bilpoolsbil minst två gånger under den tiden.

  SvaraRadera
 9. Vi använder bil ungefär som ni, och vi har gjort oss av med vår för ett par år sedan och ångrar det inte en sekund. Vi hyr på lite olika vis och är gratismedlemmar i en bilpool - funkar utmärkt och sparar både miljö och pengar.

  Ska ni inte testa utan ett tag om du är så tveksam? Tycker Eriks förslag var bra, men enligt min erfarenhet behöver bilpoolsanvändningen backas upp av en pålitlig uthyrare, både för spontan korthyra och, framför allt, längre perioder.

  SvaraRadera
 10. P.S.
  Dragkrok, menar jag - viktigare än mugghållare.

  SvaraRadera
 11. Det räcker kort och gott med en plattTV. Sen tycker jag personligen att en bil är en stor och onödig utgift.

  SvaraRadera
 12. Instämmer med JR. Varför måste ni byta bil? Är det något fel med den gamla?

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin