onsdag 23 september 2009

Effekt från webb till papper


– De flesta har förstått att klimatkrisen är extremt allvarlig. Nu gäller det att visa hur vi kan lösa den och lyfta fram de som redan jobbar på detta, säger Sara Jeswani, chefredaktör och en av tidningens tre grundare.

I maj skrev jag om Effekt, Sveriges första samhällsmagasin om klimat och hållbarhet på webben. Idag släpps första pappersnumret. Effekt vill bredda klimatfrågan till att inte bara handla om koldioxidutsläpp utan koppla ihop den med ekonomin, oljetoppen, utfiskningen av havet och så vidare. Kort sagt: det grundläggande problemet med vårt samhälles överkonsumtion av jordens resurser, men också frågor som gränsar till global rättvisa och mänskliga rättigheter.

Det första numret av Effekt innehåller bland annat:
* Reportage om den snabbt växande Ställ om-rörelsen som i oktober startar upp i Sverige
* Tips om klimatsmart odling, mat och fritid
* Skola i klimatkommunikation
* En skildring inifrån orkanernas Kuba

Bland skribenterna återfinns många av de som engagerar sig i klimatfrågan, Anders Wijkman från Tällberg Foundation, Isabella Lövin, EU-parlamentariker och författare till boken Tyst hav, och Bill McKibben från den internationella organisationen 350.org.
Effekt är även initiativtagare till Klimatforum 2009 som arrangeras den 3 oktober på ABF-huset i Stockholm tillsammans med 34 organisationer.

I helgen kommer Effekt att finnas på plats på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg så jag hoppas kunna titta närmare på premiärnumret då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin