fredag 4 september 2009

Äntligen kompost

Kompost

Bild: min egen

Ända sedan vi flyttade till huset för snart 9 månader sedan har jag tänkt att jag skall skaffa en kompost. Nu står vår Greenline Master på plats i trädgården och jag har skickat in en blankett om dispens gällande avfallshämtning. Tidigare har vi haft hämtning var 4:e vecka av restavfall och varje vecka av kompost - nu vill vi bara ha "en-gång-i-månaden hämtning"
Tänkt var antalet transporter skulle minska om alla sorterade och komposterade!

Det följde med en broschyr om hur man sätter igång sin kompost på bästa sätt så jag hoppas att det skall går bra. Förhoppningsvis kan jag få ordning på och gräva ur vår gamla trädgårdskompost också så att jag kan efterkompostera i den till våren.

Jag vet att jag skall undvika äggskal och nötskal - finns några andra bra kompostips?

11 kommentarer:

 1. Grattis till den nya familjemedlemmen. Jag har en kolonigranne som är riktig kompostfreak och hon lägger ner i princip vad som helst. Nä, det var inte riktigt sant. Men obehandlade kartonger (pizza, corn flakes, toarullar o likn) äter hennes maskar upp snabbt och glatt.
  Lycka till.

  SvaraRadera
 2. Äggskal, nötskal och hårda kärnor (persika, nektarin) tar så lång tid innan det blir jord så det brukar vi slänga. Blanda gärna i hushållspapper och spån ibland annars blir komposten för blöt. Vi har problem med småflugor, dom är överallt. Jag är jättenöjd men våran börjar att bli full så jag kämpar för att skaffa avfallskvarn att ha som komplement.

  SvaraRadera
 3. Jag har en liknande varmkompost. Jag har absolut ingen som helst kompostkunskap men slänger i allt, ogräs och köksavfall. Ibland kan de lukta lite surt och vara en del flugor, men det struntar jag i. Har fått tips att när det händer ska man lägga på något grönt och kväverikt som sätter igång processen och höjer temperaturen. Äggskal och annat som är svårnedbrytbart slänger jag i också. Är det inte nedbrutet så luckrar det jorden iaf. Någon jag känner som varit på trädgårdsmässa i England sa att där är det MYCKET skräp i jorden, den behöver inte alls vara sådär perfekt homogen för att det ska växa bra.

  Det som jag fascineras mest av är att tunnan sväljer hela sommarens skörd av ogräs och köksavfall. Det bara försvinner!

  SvaraRadera
 4. Nej, äggskal är inga problem om du krossar dem innan du slänger i dem. Själv har jag blivit van att krossa skalen i handen när jag slänger i dem.
  Om du får flugor i komposten är mitt knep att täcka med rabarberblad, tätt.
  Eller ett lager kompostströ.
  Har sällan problem.
  Det viktigaste är att röra om ordentligt varje gång du slänger i något så inget ligger på ytan och kan bli angripet av ex. flugor.

  Kram och lycka till Helene

  SvaraRadera
 5. Mitt bästa tips är att köpa en till när första blir full, så man kan börja fylla på den andra medan första mognar några månader. Att försöka gräva ur botten är smutsigt, svårt och småäckligt och gör nog att du inte kommer vara så sugen.
  Ett "ömrörningsspett" är också bra att ha. Ser ut som en plastharpun som man sticker ner i komposten, vars spets vinklar ut sig när man drar upp den. Kompostströ används då och då, men vet inte hur viktigt det är.

  SvaraRadera
 6. Äggskal är inga problem i vår kompost. Mina tips är annars:
  Småflugor och luktar illa => Mer torra saker som äggkartong och trädgårdsrens.
  Myror => För torrt. Vattna komposten.

  Lycka till. Det är härligt att odla i sin egen jord.

  SvaraRadera
 7. Grattis! Kompost är det jag mest saknar med att bo i lägenhet gällande sopsortering. Om vi kunde sortera ut våra matrester skulle vi inte ha mycket brännbara sopor kvar alls. Jag är lite av ett återvinningsfreak.:-) Man kunde ju önska att alla kommuner tog emot kompost för oss som bor i lägenhet.

  SvaraRadera
 8. Vi har tidigare haft en varmkompost och vad vi då upptäckte var att när vi lade i räkskal så blev det rejäl fart på en halvslö kompost =)

  SvaraRadera
 9. Tack för alla bra tips! I helgen har jag matat den med både räkskal, kartong och gräsklipp - det skall bli spännande att se hur det går. Det enda jag oroar mig för att vi kommer att fylla den för snabbt. Vi kanske måste köpa en till som Martin tipsade om.

  SvaraRadera
 10. Jag kan bara hålla med de föregående insändarna. Vi har haft våra två Greenlinekomposter i snart 10 år nu och de är mycket lättskötta. Vi har en komposthink i köket och i botten på den lägger vi alltid några tidningssidor. Det har den fördelen att komposthinken inte blir så äcklig i botten samtidigt som vi tillför kol till komposten. Om man har mycket hushållsavfall (vi komposterar allt matavfall utom grova köttben) så blir komposten lätt för blöt men tidningssidorna suger upp en hel del av det blöta.
  Vi fyller en kompost medan den andra får vila. En gång per år gräver jag ut den behållare som är färdigkomposterad och får ca. 4-5 skottkärror med finaste jord, visserligen full med avocadoskal, kycklingben och liknande men även detta bryts till slut ner när det hamnar i jorden.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 11. Bra tips med tidningspapper i komposthinken, det blir lätt lite äckligt annars. Vi har en rätt liten hink för att man skall gå ut med resterna oftare.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin