måndag 7 juli 2008

Stigande bensinpriser leder till 4-dagars arbetsvecka i Utah


Bild på Snow Canyon Utah, tagen av CFBSr

Från och med augusti införs ett årslångt försök med att införa 4-dagars arbetsvecka i den amerikanska delstaten Utah. Initiativet, Work 4 Utah, kommer från republikanske guvernören Jon Huntsman och det är omkring 17000 statligt anställda som berörs av beslutet. Det är de stadigt stigande bensinpriserna och ett försök att minska statens energikostnader som ligger bakom projektet. Rent praktiskt övergår man till 10-timmarsarbetsdagar måndag till torsdag med bibehållen lön, så den totala arbetstiden förblir den samma.

För att bibehålla servicenivån hos myndigheterna satsar man på utökade öppettider måndag till fredag samtidigt som man försöker få invånarna att använda internettjänster i den mån det går. Delstatspolis, fängelsepersonal, domstolsanställda och samt anställda vid de statliga universiteten omfattas ej av försöket. Även de statligt ägan vin- och spritbutiker kommer att ha öppet på fredagar.

Genom att inte ha igång luftkonditionering, värme eller belysning på fredagar i flertalet statliga byggnader hoppas man kunna spara upp emot 3 miljoner dollar samt minska koldioxidutsläppen. Det skall bli intressant att följa projektet även om det finns ett flertal inslag som kan ifrågasättas.

Frågan är om energibesparingen verkligen blir så stor som väntat eftersom man knappast kan stänga av all uppvärmning under vinterhalvåret respektive all luftkonditionering under sommarhalvåret. Den förlängda arbetstiden under måndag till torsdag kan dessutom få stora konsekvenser när det gäller kollektivtrafik och barnomsorg. Och kan en extra ledig dag verkligen kompensera den minskade tiden med familjen? Har man långt att åka mellan jobbet och hemmet blir det inget mycket tid eller ork över för familjen på kvällarna.

Inlägget har även publicerats på Ecoprofile


3 kommentarer:

  1. Ja, jag skulle då inte vilja jobba 10-timmarsdagar. Huga.

    SvaraRadera
  2. Nej, 10-timmarsdag låter inte lockande. Behåll 8-timmarsdagen helt enkelt! Besparingarna borde bli stora ändå. Mycket intressant experiment!

    SvaraRadera
  3. tja, många väljer 4-dagars vecka, när de bor längre bort, elelr jobbar delvis hemifrån. Det ska man själv få välja.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin