Bild: Naturbutiken
Naturskyddsföreningens temabok Grön design som gav ut i början av året går på djupet med våra personliga tillhörigheter som kläder och möbler, och ställer dem i ett globalt perspektiv som handlar om klimat, rättvisa och tillgång till det livsnödvändiga vattnet. För det måste gå att inreda ett ekologiskt hållbart OCH vackert hem utan att fälla regnskog, och det måste gå att köpa kläder av råvaror som odlats på ett relativt giftfritt sätt.
Några av skribenterna i boken är Isabella Lövin (vinnare av stora Journalistpriset för boken Tyst hav) den indiske journalisten Darryl D´Monte och Mathilda Tham, gästprofessor i mode vid Beckmans designhögskola.
Boken innehåller reportage om Dem Collective, ekodesignade svenska daghem, om passivhus i Värnamo och om hållbar belysning. Man kan läsa om Kerstin Sylwan och hennes idé att fånga solens ljus i fiberoptik och leda in det i rummet. Boken diskuterar varför kläder så billiga och vad det får för konsekvenser, varför vi hellre köper nytt än lagar eller "gör om" eller ens tvättar. Och hur är traditionella råvaror som ull, lin och hampa på väg tillbaka?
Boken Grön design presenterar de modernaste ekokläderna, de genomtänkta inredningsdetaljerna och husen som värms av våra kroppar. I boken möter du människor som vågar tänka nytt, men också de som tar upp gamla, mer miljövänliga tekniker. Du hittar konkreta tips om klädvård och får hjälp att hitta rätt bland märkningar och material.
Jag tyckte att boken var mycket läsvärd även om jag kände igen en hel del. Reportaget om Milis Ivarsson som har arbetat med färg och äggoljetempera i hela sitt liv var intressant. Hon säger framför allt en väldigt klok sak;
Det spelar ingen roll om man arbetar med uthålliga material om man inte själv lever uthålligt.
Boken finns att köpa i Naturbutiken som Naturskyddsföreningens webbshop. Som medlem i Svenska Naturskyddsföreningen får du rabatt på de flesta artiklar. Bli medlem du också, om du inte redan är det.
Läs mer!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar