onsdag 30 juli 2008

Bokonsdag - Slow, lev livet långsamt!

carlslow


”En snabbmetod för att lindra stress är att försöka ta det lite lugnare.”

I börja av sommaren började jag läsa boken Slow - lev livet långsamt. Boken kom ut redan för några år sedan men det är först nu som har jag haft tid att läsa den i lugn och ro. Boken är skriven av den kanadensiske författaren Carl Honoré, en av de som sjunger långsamhetens lov. Carl Honoré har tidigare skrivit för The Economist, the Houston Chronicle, the Observer och the National Post.Det var när han hittade "godnattsagor på 1 minut", förkortade sagor som bara tar en minut att läsa som han fick nog. Han hade inte ens tålamod att läsa en riktig saga för sin son. om han nu hann hem innan sonen hade somnat.
Honoré menar bestämt att den ständiga kapplöpningen med tiden drabbar både vår livskvalitet och vår hälsa. Det handlar inte om att motsätta sig samhällsutvecklingen men att hitta sin egen livstakt. Målet är att finna sitt eget tempo giusto – det rätta tempot i livet, för just dig och mig.
I boken utforskar han olika aspekter av ett långsammare liv, slow food, slow cities och t.o.m slow sex. Han provar på meditation, reiki och tantrisk sex, träffar engelska anonyma fartdårar och besöker specialdesignande japanska flerbostadshus som underlättar ett långsamt liv. Han besöker skolor som uppmuntrar till långsaminlärning och människor som på olika sätt tar sig tid i tillvaron till att njuta av mat och umgänge och som inte bara rusar på.
Just barnuppfostran är ett område som verkar särskilt intressera Honoré, han har nyligen publicerat en bok, Under Pressure: Rescuing Our Children from the Culture of Hyper-Parenting, som handlar om barnuppfostran och föräldraskap, hur vi uppfostrar en generation över överambitiösa och utmattade barn. I slow skriver han att kvalitetstid borde bytas ut mot ostrukturerad tid för lek, där barnet får utforska världen i sin egen takt. Barn väljer inte själv den höga farten, de tvingas anpassa sig efter oss stressade vuxna. Hos oss stressas det ibland när vi skall iväg till dagis men när jag har hämtat barnen är det de som får bestämma takten och vilken väg vi skall ta. Jag kan riktigt känna hur jag slappnar av under den 15-30 minuter långa promenaden, stressen försvinner och vi har tid att prata om hur dagen har vairt.

Jag gillade Slow-boken! Många tankar har jag naturligtvis stött på i andra sammanhang och i andra böcker men det här är viktiga saker som tål att funderas på gång på gång, hur man kan ändra sitt eget liv och leverna. Jag ser fram emot att själv uttforska slow-rörelsens många olika aspekter. Kanske blir det en tur till Falköping, Sveriges första citta slow under semestern?

Relaterade inlägg
Hur vill vi använda vår tid?
Slow down week 14-20/1-2007

Läs mer!
Ett föredrag om slowing down in a world built for speed
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Slow - lev livet långsamt av Carl Honoré

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin