lördag 26 juli 2008

Kläder uthyres

Bild: Chanel, tagen av moosterbroek

Vi bloggen Money Changes Things fick jag tips om Closet-Culture, ett företag som hyr ut kläder till studenter. Företaget drivs av Ilana Heller, själv student. För tillfället har man ett tjugotal kunder som betalar $5 i månaden för möjligheten att hyra kläder från garderoben. Det finns ungefär 90 olika plagg att välja mellan och man kan hyra dem i #dagar eller välja att köpa loss plagget. På webbsidan kanm an se ett urval av kläderna. Icke medlemmar kan hyra till en engångssumma. Illana själv fick idén efter att ha läst en artikel i Vogue och har i princip gjort om sitt studentrum till en enda stor klädkammare.
Liknande företag i USA är from bags to riches och inte minst Bag Borrow or Steal som har fått mycket uppmärksamhet, inte minst genom Sex and the city filmen. I England finns Be a fasionista. och klädbibliotek med mammakläder.
Jag måste erkänna att jag är lite nyfiken på att hyra en exklusiv handväska bara för att kolla vad folk blir så upphetsade av. Blir ens liv verkligen förändrat av att bära en Kelly väska? Jag är ingen handväskmänniska alls. Just nu använder jag en alldeles för rymlig sak (jag hittar inte det jag behöver - när jag behöver det) som jag hittade på "ta om du vill ha bänken" i tvättstugan men sån är jag...


Klädbibliotek
I Sverige har vi Matilda Tham som lyfter fram idén om att starta klädbibliotek. Vanligast är ju att man hyr festkläder som långklänning, smoking och frack men jag tror att det kan finnas en marknad även för lite mindre exklusiva kläder - eller kanske riktigt exklusiva märkeskläder?

Vad tror du?


Mer!
Karl Gerhards Atelje hyr ut stilkläder från olika tidsepoker
Independent kostym har 75.000 kostymeringar, hattar, väskor, loger och mycket annat för uthyrning
Skansen hyr ut folkdräkter, Sverigedräkter eller enklare folkliga modeplagg från 1700-talet till 1950-talet

3 kommentarer:

 1. Klädbibliotek? Låter intressant :) Jag hoppas starkt på att klädbytar-idéen får stor revansch inom kort under det lite mer internationella namnet SWAP! Har med mina tre vänner i MEK-kollektivet redan anordnat två swaps i Umeå och en tredje ska ordnas i september, och faktiskt just i studentkvarteren :)

  Swaps funkar ju även utmärkt som "homeparties" dvs man kan träffas en 3-6 tjejkompisar och dricka te (eller vin) och snacka och byta kläder med varandra en kväll.

  Det där med att hyra en exklusiv väska däremot känner jag mig lite skeptisk till. Kanske för att jag mest går med ryggsäck eller tygväska i handen ;)

  SvaraRadera
 2. Bra idé, fast själv struntar jag just i märkeskläder..
  Fast skor då :)

  P.S.
  Man behöver inte åka till Skansen för att hyra folkdräkter, finns ett par ställen i Göteborg med, mina barn dansade ju i gymnasiet på julfesten.

  SvaraRadera
 3. Nu finns Sveriges första permanenta klädbibliotek i Umeå! Se https://umeakladbibliotek.wordpress.com

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin