tisdag 18 december 2007

Tema jul - vad är det vi köper?

Potential Shopping Queen?

Bild: Cougar-Studio

Nedräkningen har böjat, mindre än en vecka kvar till julafton. Eva har lagt upp en checklista på sin blogg och det ser inte så bra ut för min del..

Checklista för julen!
 1. Julklappar - nästan klart!
 2. Julkort - Vi har väl fått iväg 7 hitills...
 3. Julgran - Barnen har fått upp och pyntat sin lilla. Jag har tagit ner den stora granen men jag hittar inte lådan med julpyntet.
 4. Julstädning - klarades av denna helgen
 5. Fixa tomte - jag vill inte ha någon tomte, får se vad svägerskan vill
 6. Pyntning - är det någon idé när vi åker den 22, kommer hem den 26:e och åker igen den28:e?
 7. Matlagning - kvar att göra (sill och kålrotslåda till julafton)


Jag har fått pengar av en släktning att köpa julklappar åt barnen för (för hennes räkning) men kan inte komma på något att köpa. Varför skall man köpa för köpandets skull och vad är det det vi köper egentligen när vi köper julklappar?
Vi köper sexiga underkäder men vad vi egentligen köper är hoppet om att få till det och få ihop det.Vi överröser barnen med leksaker för att kompensera vår brist på tid och för att vi är trötta och stressade när vi kommer från jobbet. Eller köper söta matchande pyamasar till barnen i tron om att det skall se lika mysigt ut hos oss som på reklambladen. I reklamen är ungarna nästan alltid glada, de gnäller inte eller bankar på dörren när vi precis satt oss på toaletten. Vi köper tillhörighet, status, kärlek och förlåtelse - allt inslaget i vackra paket.

De omättliga
Idagsidans artikelserie har väckt många känslor bland ­läsarna. Här är ett längre citat ur ett mail till tidningen;

Det är själva köpandet som är kicken. Jag känner mig snygg och lyckad i ett nytt plagg. Små billiga prylar räcker inte, det måste vara något som känns i plånboken. Att handla billigt ­eller på rea tilltalar mig inte alls, då känner jag mig underklassig. Jag skulle aldrig drömma om att sätta på mig en kopia av ett designerplagg och jag föraktar folk som gör det. Eller som ser billiga ut över huvud taget.

Min första tanke är, ser jag själv billig ut eftersom jag inte bär designerplagg? Min andra tanke blir - spelar det någon roll vad en sådan person tycker?Är lyckan en inköpslista?

4 kommentarer:

 1. hej!
  intressant mail...*korkat talat*
  kika gärna in hos mig,god jul!!

  SvaraRadera
 2. Tycker inte du ska ta åt dig av mailet. Var och en gör sina egna val. Din blogg är, ämnet till trots, befriande fri från pekpinnar. Lycka till:)

  SvaraRadera
 3. Mailet var tack och lov inte till mig utan till SvD däremot händer det att jag får lite udda mail ibland...

  SvaraRadera
 4. Go girl! Det är fler som du som behövs härute! Jag har dragit ner totalt på köpandet men är inte där jag vill vara. Bättring under nästa år!

  Gott nytt år och kram på dig
  /Nadja

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin