fredag 7 december 2007

Tema jul - julfrid

Jultidningen Julfrid började utges 1897 av två missionsförbundare i Jönköping, om vilket inget mer är känt. Till sin hjälp hade de berömdheter som Lina Sandell och Jenny Nyström. Du kan läsa den här tack vare Projekt Runeberg

Julstämningen har ännu inte riktigt infunnit sig. Jag hade tänkt att titta på the Holiday som jag har på DVD men tyvärr har vår DVD-spelare olägligt gått sönder. Maken har försökt att reparera den utan framgång. Vi får se om de tlönar sig att lämna in den eller om det eventuellt blir en ny nästa år.
Men julstämning är inte värt mycket om man inte upplever någon form av julfrid. Vi behöver koppla av och koppla ner, inte minst barnen! Det är lätt att det blir tjat och gnat istället för en rktigt kul jul.
Enligt julens ABC var julfriden tidigare ett världsligt och juridiskt verkande påbud som var knutet till den kyrkliga julhögtiden. Julfriden började när kyrkklockorna ringde in julen på julaftonen och den upphörde först under trettondagen. Enligt andra uppgifter inleddes den officiella julefriden på Thomasdagen den 21 december. Det var t. ex dubbla böter på alla brott under julfriden.

Julfrid är en svårdefinierbar känsla, den bara finns där. Om jag tänker tillbaka på gångna jular brukar väl julfriden infinna sig någon dag eller två innan julafton, när alla bestyr är avklarade, när granen är klädd, lägenheten städad, julklapparna inslagna och kylskåpet fullt av julmat - först då har julfriden en chans, i alla fall hos mig. Jag hoppas att vi får möjlighet att besöka julottan i år, ungarna lär ju ändå vara uppe tidigt. I kyrkan kan man också förhoppningsvis få uppleva julfrid. Dock tror jag definitivt inte att man kan shoppa sig till julfrid.

Vad är julfrid för dig?

Läs mer!
True comfort & joy
Expressens tips på hur du klarar (överlever?) julens månad - dag för dag
The Christmas Truce 1914 - julfrid i skyttegravarna

4 kommentarer:

 1. Oftast infinner sig julfriden när alla nåsten är avklarade och man kan slå sig ner i ett städat och pyntat hem, med glögg, pepparkakor och förväntansfulla barn. Han man tur infinner sig julfriden innan jul, men ibland har den inte kommit förrän juldagen! I år kanske det blir tidiare i och med makens "Projekt Fröjdefull jul"

  SvaraRadera
 2. Uppläsning av julefriden i min födelsestad på julafon, sed från 1650-tale t- i SVT2 kl 10:55 - har varit en av det viktigaste jultraditionerna:
  http://hem.passagen.se/solovetski/julefri.htm

  SvaraRadera
 3. När allt stillat sig och pappa läser julevangeliet, det är nog julfrid.

  /Anna

  SvaraRadera
 4. Att inte fira jul. Det är ändå så riktigt tråkigt när man är fattig och inte heller har någon att fira med.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin