måndag 17 december 2007

Tema jul - Alternativ jul

You have failed me for the last time, Santa.

Bild: treviño "You have failed me for the last time, Santa."
Uppdaterat 18/12 - lagt till info om Jul på Upplands nation (tack för tipset!)

På vägen hem från jobbet lyssnade jag på Studio 1 i P1 där man pratade om alternativt julfirande. Var kan de som är ensamma eller hemlösa fira jul? Därefter gled diskussionen över i att myndigheterna hänvisar behövande till frivilligorganisationer. Det är värt att komma ihåg i denna tid av överkonsumtion och julklappsångest att det fortfarande finns ett människor som är ensamma i jul, som inte har råd att ge sina barn julklappar och som förmodligen inte prioriterar ekologisk julskinka. Frälsningsarméns socialtjänst rapporterar ett ökta tryck från människor som söker julhjälp. I Uppsala ser man en ökning på 35% i förhållande till år 2006 och även från andra håll i landet rapporteras ökningar. Det är främst ensamstående med barn som i större utsträckning söker sig till Frälsningsarmén. (källsa frälsningsarmen.se) Så håll grytorna kokande om du är på stan.

Här listar jag lite alternativa julfiranden för se som inte ha rlust eller möjlighet att fira med vänner och familj.

Gävle
Röda Korset i Gävle bjuder in till julfirande för de ensamma. På julafton bjuds det på mat, underhållning och gemenskap i Sjömanskyrkan, Gävle.

Göteborg
Gemensam Jul på Allégården
För 35:e året arrangeras i dagarna tre: Ett evenemang öppet för ensamma och hemlösa.
Vi bjuder på julmat och underhållning julafton, juldagen och annandagen kl 15.00 – 21.00 Arrangemanget genomförs av en grupp volontärer med stöd från Göteborgs Kommun och företag i Göteborg.

Julaftonsfirande den 24 december på Folkets Hus, Järntorget
Julfirande med gröt, bullar och god julemat. Underhållning av hög klass samt kanske jultomten kommer på besök..vem vet..;-) Nykter Ungdom arrangerar firandet.

Johanneskyrkan håller öppet 15-20 (matservering 15-17.30), julafton, juldagen och annandag jul.

Julfest på LP-huset


Skellefteå
Jul för alla Julafton firas på
E4-an.

Skutskär
Alternativ jul på Berget, Bergsvägen 1 B. Mellan 13–17 på julafton finns julgröt, skinksmörgås, pepparkakor, nötter och julgodis uppdukade för gästerna

Stockholm
Fatimaunionen (Fredligt arbete till insikt om medmänskligt ansvar) inbjuder till öppet hus för ensamma människor på julafton, juldagen och annandagen. De drogfria arrangemangen handlar om att bygga broar, bjuda på mat och ge varm trivsel. Allt sker på unionens lokal Hornsgatan 107 och hålltiderna varje dag är kl 12-16. Julafton: Musik, goda ord, författarläsning och julklapp. Juldagen: Dragspel och julens budskap. Annandagen: Folkvisor och sång.Hornsgatan 107
Jul i gemenskap (Ny Gemenskap, Stockholms Stadsmission, Frälsningsarmén, Immanuelskyrkan, ÅterVinnarna, Hela Människan, Missionskyrkan i Mälardalen, St. Johannes församling, St. Matteus Församling och Sociala Missionen står bakom.)
Julfirandet i Immanuelskyrkan på Kungsstensgatan 19 pågår Julafton, Juldagen och Annandag Jul kl. 17-21. Gästerna bjuds på julmat, underhållning, lekar och klappar.

Umeå
Kamratstödsföreningen IOGT-NTO Medmänniska inbjuder till julfirande på Backfickan, i Gårdshuset (ingång på baksidan av Ordenshuset). Alla är varmt välkomna, barn och ungdomar såväl som gamla och alla däremellan. Kom ensam eller tillsammans med någon vän eller familjemedlem. Mellan klockan 11.00 och 21.00 serveras julbord och spelas julmusik. Vi pysslar tillsammans, pratar och hjälps åt med bestyren. Givetvis kommer vi vid ett par tillfällen under dagen att dansa kring granen och sjunga julsånger. Vi delar även ut julklappar till barnen.

Uppsala
Alternativt firande på Uplands nation.

ÖstersundIOGT-NTO:s och Kris ordnar alkoholfritt julfirande på Sällsjögården mellan den 23 och 25 december.

Läs mer!
Vart tionde barn firar en fattig jul

Ingen jul för alla
SvD:s artikelserie om fattigdom
- Fler barnfamiljer i bidragsfällan
- 15-åring sålde cykel för att få mat
- ”Jag var så trött på socialen”
- ”Deras liv är under all värdighet”

3 kommentarer:

 1. I Uppsala har Uplands nation julfirande för de som av någon anledning inte firar med familjen, eller har råd att fira jul.

  http://www.uplandsnation.se/evenemang/jul-pa-uplands/

  SvaraRadera
 2. jo, jag som totalvägrade att fira jul hela 1970-talet, inte ens alternativ, låtsades att det var en vanlig måndag, typ...

  SvaraRadera
 3. Bra idé.
  Själv har jag skippat julklapparna till familjen (barnen får) och köper istället pengar till barn som bor på kvinnojourer med sina mammor. Och istället för presenter på min födelsedagsfest önskade jag mig pengar till att köpa julklappar till dessa barn. Det ger så mycket mer än att hysterihandla till någon som redan har allt. Testa själva!

  /Lotta

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin