Bild: zpeckler
Här kan du läsa mer om hur du rensar i gardroben.
Frys ner överblivet bröd (det får inte ha möglat). Skär i tärningar och stek i stekpanna eller i ugnen 5-10 min. Krydda med salt ev. andra kryddor.
Från köpstopp till medveten konsumtion.
Bild: zpeckler
Bild: gadgetdan
Bilden på stenarna är tagen av Bruce McKay Yellow Snow Photography
Vissa (eller är det kanske bara någon?) som regelbundet läser denna blogg gillar att skriva dryga kommentarer. I Joh 8:7 står nu: "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne" (se Bibelsällskapets utmärkta webbplats bibeln.se). Visserligen finns det troll överallt på nätet men jag skulle uppskatta konstruktiv kritik så mycket mer. Temat för dagens inlägg är mina funderingar kring hur man skall leva med köpstopp.
Nu sitter jag på tåget, på väg hem till Göteborg. Det skall bli skönt att komma hem, jag längtar efter familjen och jag är nyfiken på hur köket ser ut. Dessutom är det dags att börja tänka på midsommar som skall firas i Bohuslän.
Imorse åkte jag med in till stan och jag lämnade mina väskor på min kompis jobb. Jag hade lånat boken Stockholms hemligheter, 20 stadsvandringar och tänkte vandra omkring i Gamla stan men väl utanför Riksdagshuset (gratis visningar men jag har redan varit där flera gånger) beslöt jag mig för att promenera till Djurgården istället. På Djurgården följde jag en av vandringarna i boken. Jag passerade Nordiska muséet (hoppas att jag hinner se samlarutställningen innan den stänger) och gick in på Galärvarvskyrkogården. Där tittade jag bl. a på monumentet över Estoniakatastrofen. Jag passerade Liljevalsch, samt Gröna Lund och tog en sväng in i Djurgårdsstaden med en massa pittoreska hus. Hus på Djurgården skule jag mycket väl kunna tänka mig! Jag passerade Rosendals Trädgårdar (caféet hade inte öppnatför dagen) och gick längs vattnet tillbaka mot Djurgårdsbron.
Innan lunch hann jag även med ett besök på Kungliga Biblioteket där jag tittade jag på de av Svensk Bokkonst belönade 25 böckerna samt på Ingen liten lort, utställningen om Astrid Lindgren som opinionsbildare. Astrid var ju mycket engagerad i samhällsfrågor var en aktiv opinionsbildare på här hemma och i utlandet.
Lunch intogs på Konserthusets trappor, jag köpte helt enkelt med mig lite olika saker från Hötorgshallen.
Jag tog en sväng genom Östermalmshallen och plockade med mig senaste numret av Östermalmsnytt. Där kan man läsa att frivillig enkelhet inte är något för Östermalmsborna, däremot går "ekologisk lyx" hem, allt enligt Christofer Rebenius som driver butiken Sencha. Även Susanna Elfors från Asfaltblomman uttalar sig om de två trenderna ekochic och frivillg enkelhet.
Dag 3 i Stockholm. Konferensen är över och jag har ätit varm mat för första gågne sen lördags kväll. Maten på konferensen var visserligen god men kallskuret blir lite tradigt i längden. Just nu bor jag hos vänner i Årsta. Imorgon eftermiddag går tåget till Göteborg men innan dess gäller det att hitta gratisnöjen i stan.
Via Gratisnöjen.se hittade jag en hel radda bra tips. Stockholms stadsmuseum har t. ex fri entré året ut. Det skall bli extra kul att besöka muséet då en programpunkterna på konferensen handlade om stadsmuséets digitala stadsvandring.
På Kulturhuset pågår utställningen Stämningar, 1900–talets mode tolkas av Sofia Hydman och Louise Åkerlund. Utställningen är utformad i samarbete med Eva Lindelöf och har även den fri entré. Eller så kan jag titta på Mikael Janssons Formel 1 fotoutställning, Speed of Life.
Gratis i Stockholm är en annan bra webbplats. Där hittade jag jag massor av tips:
- Parkteatern med Clownen Manne, en riktig nostalgitripp (kl. 11 i Hägersten)
- Spirit of the Wild, fotoutställning av Steve Bloom. ”Spirit of the Wild” består av hundra väldiga fotografier av världens djurliv (Raoul Wallenberg Torg)
- Sommarutställning med Ulf Lundqvist (mest känd för serien Assar) på Seriegalleriet
- Vad händer med den hemlösa konsten? Utställning på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek från 25 april till och med oktober 2007.
- Lär dig dansa vals i midsommar. (Kungsan, kl. 12.15
- Musik vid lunchtid. Födelsedagskonsert på orgel & piano (MÅ) Per Thunarf orgel, piano ((kl. 12.00-12.35 i St. Clara kyrka)
Det ser ut att kunna bli hektisk dag!
Bild tagen på Vasamuséet.
Halva Stockholm reas ut och jag kan inget köpa...
Vad skall jag hitta på under onsdagen som inte kostar pengar?
Svensk Bokkonst ställer ut 25 belönade böcker på Kungliga Biblioteket. Där kan jag även titta på Ingen liten lort - Astrid Lindgren som opinionsbildare.
Eller så kan jag titta på Högvaktsavlösningen kl 12.15
Bilden på Odenplan är tagen av phil h med Creative Commons licens.
Så i hur stort hus får en miljökämpe bo? Hur många slipsar får han äga? Hur många mil får han flyga? Var går gränsen för att vi måste be honom hålla käften om sin obekväma sanning och städa upp i eget bo innan han predikar för andra?
What if we had to open our own personal landfills in our backyards and watch our children play in our filthy garbage? What if the girl who worked sixteen hour days to sew our clothes did this in our living room while we tried to watch tv? What if hungry children were required to sit at our dinner tables next to our own children and were not allowed to eat? What if we had to walk down the aisles of the grocery store next to the farmer who could barely afford to feed his own family? What if we had to keep our family cat or dog in a dark cage with 20,000 other animals? What if gas cost $200 a gallon?
Upplagd av Ann-Christin kl. 00:06 5 kommentarer
Etiketter: Bloggtips, Böcker, Klimat, Konsumtion, Miljö, Tidningar
Bild: AF-Photography
I helgen är det dags för den 4:e släktträffen sedan slutet av maj. Även denna gång skall vi till Skåne, närmare bestämt trakterna kring Hörby. Därefter åker jag direkt till Stockholm (med tåg) för 2 dagars konferens. Jag skall även passa på att hälsa på lite kompisar som jag inte har sett på ett tag. Eftersom jag inte kommer att gå i affärer så tänkte jag hitta någon kul utställning eller två, synd bara att man har återinfört entrée på museerna. Med mig i väskan har har jag Luftslottet som sprängdes och Rik på riktigt (som jag planerar att läsa om). Har jag riktigt tur kommer dessutom vårt kök att vara färdigt när jag kommer hem också.
Jag fick ett mail från Daniel som tyckte att mitt traktat var lite otydligt så jag tänkte lista de saker och tjänster som jag har "köpt" som jag räknar som nödvändigt.
Man kan givetvis diskutera vad som är riktigt nödvändigt av ovanstående. Alkohol kan man givetvis klara sig utan. Mina barn skall t. ex inte lida för att jag har köpstopp, de växer och sliter ut kläder & skor. Samma förklaringsmodell använder jag till de tillfällen vi har ätit lunch ute (vid ett flertal tillfällen har vi dock ätit medhavd mat) . Vad som är nödvändigt är väldigt personligt, Judith Levine hade t. ex 3 bilar och 2 hus men köpte inte alkohol eller halvfabrikat/godis/kakor/läsk i livsmedelsbutiken.
Jag har däremot INTE köpt tidningar (eller förnyat prenumerationer på tidskrifter), böcker (vare sig till barnen eller mig), utelunch, takae-away (trots köksrenovering) kläder, skor, smink, leksaker, inredningsprylar, CD, DVD (däremot har jag bytt till mig några), gått på teater, bio eller konsert (förutom på Dolly P och då var biljetterna köpta året innan). Jag har tömt mitt presentlager inför barnkalas och andra festligheter men inte köpt några nya saker att ge bort. Jag har inte heller köpt någon ny brödrost för att ersätta den gamla som gick sönder.
Saxbilden är tagen av loop_oh med Creative Commons licens.
Som jag skrev i måndags skulle jag egentligen varit med i programmet Vädrets makter ikväll men när jag kollade min mail nu i eftermiddags hittade jag följande meddelande:
Hej! Jag vill bara meddela dig att din medverkan i programmet Vädrets makter tyvärr utgår. Vi var tvungna att klippa bort hela inslaget med dig på grund av tidsskäl. Det fick helt enkelt inte plats i programmet, och vi ville inte klippa ner inslaget för mycket. Men jag vill verkligen tacka för din tid, och för att Pererik med team fick träffa dig!
Vänliga hälsningar Mårten Evers, producent Vädrets Makter
Att ha köpstopp innebär i mångt och mycket att minimera risken för impulsköp. Jag undviker t. ex att gå i klädaffärer & bokhandlar, besöka outlets och jag handlar de flesta av barnens kläder online. Särskilt reor är jobbiga, så det är bara att vända bort huvudet när man går förbi skyltfönstrena.
Jag hittade en bra artikel, Resisting the impulse beauty buy, på Wisebread. Författaren tipsar om hur man kan t. ex undvika att köpa skönhetsprodukter bara för att man har en dålig hårdag eller för at tman inte är lika snygg som Giselle Bundchen eller Madonna. Hon påpekar att kändisar också är vanliga människor och som supermodellen Claudia Schiffer lär ha sagt: Inte ens jag ser ut som Claudia Schiffer.
Läs mer om impulsköp!
How to Fight the Urge to Splurge
Control Impulse Spending with the 30-Day Rule
Confessions of a Compulsive Shopper tipsar om hur hon undviker impulsköp.
Svenskar stressar av med impulsköp - Så undviker du de största köpmisstagen
Bilden är tagen av Christina007 med Creative Commons Licens.
I media förs en debatt om dyra väskor och lyxkonsumtion, för en person som är köpberoende är detta en skendebatt. Köpberoende är ett allvarligt beteendeberoende som i en nedåtgående spiral riskerar att förstöra hela tillvaron då man helt tappar kontrollen över sitt shoppande.Redan för ett år sedan publicerade GP en debattartikel av Aldeman och Owe Sandberg (leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare och behandlare av nät- och köpberoende) , Missbruk av shopping och dataspel måste tas på allvar men det har uppenbarligen inte hänt så mycket. Jag har läst Ann-Britt Aldenmans bok Att köpa lyckan - En berättelse om köpberoende. Hon var dagisföreståndaren som förskingrade en miljon efter att i mångar år ha lidit av köpberoende. Boken är riktigt bra men man undrar varför ingen märkte något och grep in. Ann-Britt Aldeman har startat Riksförbundet för köpberoende. På deras webbplats kan du testa dig själv, om du ligger ifarozonen. Även UNT har ett test i sin artikel om köpberoende.
Det har varit ett fantastiskt sommarväder idag (och kväll med för den delen) Vi utfodrade barnen utomhus med korv och bröd. Sen avnjöt vi varsin minipizza grandiosa nersköljt med flädersaft i plastmuggar, på balkongen. Vi har fortfarande inget kök men det ryktas att det skall komma saknade delar med bud imorgon så det går framåt i alla fall. Vi funderar faktiskt på att fly fältet och besöka nåt vandrarhem i Bohuslän. Även om man försöker att vara ute så mycket som möjligt är barn & byggdamm en hopplöst kombination.
Jag har även skickat iväg två böcker genom Bookmooch, en till USA och en till Italien. Jag skall skicka en tredje till USA så snart jag kan lokalisera den (den ligger i någon låda på vinden) och jag väntar på två böcker som jag själv har "moochat" som sommarlektyr. I sommar planerar jag att uttnyttja bibliotekens möjligheter till fjärrlån eftersom jag föredrar att läsa böcker på originalspråk, även om det barar lättsam "chick lit".
BildenView from my balcony är tagen av thriol med Creative Commons licens
Häromdagen upptäckte jag Bookmooch.com, en bokbytartjänst. Som medlem lägger du upp de böcker som du har tröttnat på. Dessa böcker hamnar i Bookmoochs sökbara arkiv och för varje bok man lägger upp får man poäng. När du har lagt upp ett antal böcker kan du själv söka efter böcker på din önskelista och be att få dem skickade till dig. Varje bok du tar emot "kostar 1 respektive 2 poän (beroende på om boken finns i Sverige eller utomlands). För varje bok du skickar får du poäng (3 om du själv skikcar en bok utomlands). Så fort du lägger upp en bok på din lista, skickas ett meddelande om detta till alla som har önskat boken. Redan efter några timmar hade jag "blivit av" med flera böcker. När du tittar på din egen önskelista står det hur många exemplar som finns tilllgängliga och det är bara att välja någon att moocha från. Här gäller principen först till kvarn. Nackdelen med förtst till kvarn är att de flesta böcker läggs ut på natten svensk tid så det kan bli svårt att hinna förast om det gäller en väldigt populär bok.
Man kan söka efter böcker per land, det finns snart 600 böcker i Sverige och man väljer själv om man vill skicka böcker utomlands eller inte.
Jag har tidigare lagt upp böcker på Bokbörsen men ibland kan det ta tid innan det blir sålda. Min filosofi är att jag ger hellre bort en bok till någon som verkligen vill ha dem och dessutom kan byta till mig en ny på köpet.
Bilden är tagen av oberazzi med Creative Commons licens.
Sen jag fick igång mina olika "räknare" har jag roat mig med att kolla hur folk hittar till min blogg. Idag tänkte besvara några av mina läsares viktigaste frågor, tolkade utifrån de sökord som har använts.
Vad händer med natriumvätekarbonat vid uppvärmning?
Natriumvätekarbonat sönderdelas vid uppvärmning och vid kontakt med syror varpå den avger koldioxid och vatten.
Kan man frysa groddar?
Groddar skall förvaras i kylskåp och konsumeras inom en vecka. Coop har en bra grönsaksguide där man kan se om grönsaker behöver förvällas eller liknande innan man fryser dem.
Hur putsar man silverbestick?
T. ex med hjälp av bikarbonat. Använd urdiskade engångsförpackningar av folieformar. Fyll dem med hett vatten och några matskedar bikarbonat. Blötlägg besticken den tid som krävs.
Har du något recept på majssoppa med pilgrimsmussla?Inte jag men kolla ICA, Arla eller Tasteline.
Har du något recept på mjölkfri cheesecake ?
Lillasyster tål varken laktos eller mjölkprotein men Allergimat har många bra recept, likaså Vegan.nu. Här är ett på cheesecake.
Smula 6 digistivekex i en pajform. Vispa 2 pkt Oatley vaniljsås tillsammans med 2 tsk vaniljsocker och häll i formen. Ställ in i frysen några timmar.
- En bröllopsfest är ingen investering i samma mening som en bil eller ett hus. En bil har du 7-8 år på dig att betala tillbaka, en bröllop är över dagen efter och ska egentligen vara avbetalat då. Har man inte kunnat spara ihop till ett bröllop bör man fråga sig hur man ska klara av att betala tillbaka lånet, säger hon, och påpekar att knackig ekonomi är en vanlig orsak till att relationer spricker.
Upplagd av Ann-Christin kl. 08:46 2 kommentarer
Etiketter: Bloggtips, Ekonomi, Kläder och mode, Konsumtion, Miljö
Bild: clevercupcakes
Bild: Yukon White Light
Resumé
Det är nu 6 månader sen jag inledde mitt köpstopp. Det började med en artikel i DI, Skulle du klara ett år utan onödig shopping? där Susanne Ljung recenserar boken "Not buying it" av den amerikanska författaren Judith Levine. Efter att ha läst boken och funderat ett tag, bestämde jag mig för att under ett år avstå från onödig shopping, dvs kläder, smink, CD, böcker, DVD , uteluncher och annat.
Vad har jag saknat?
Sushi, Yoga journal, nya kläder och skor.
Det bästa med köpstoppet?
Att jag har blivit mer medveten om vad jag verkligen vill ha, istället för att impulsshoppa saker. Jag har börjat låna fler böcker på biblioteket och använda mig av deras reservationssystem. Om en bok är så bra att jag vill äga den kan jag alltid sätta upp den på min önskelista och köpa den när mitt köpstopp är över. Jag har även blivit mer miljömedveten och vi har sparat en del pengar på kuppen. Dessutom är det är mycket roligare att få presenter!
Det sämsta med köpstoppet?
Jag har inte upplevt några större begränsningar men det har varit trist att inte kunna hänga med kollegor ut på lunch ibland.
Den 13 juni kommer jag att vara med i programmet Vädrets Makter (Svt kl. 20.00) där jag kommer att prata om mitt köpstopp.
No Shopping Here? Bilden är tagen av Steffe med Creative Commons licens.
Upplagd av Ann-Christin kl. 10:23 4 kommentarer
Etiketter: Dilemma, Kläder och mode, Konsumtion, Miljö, Shopping, Spartips, Sushi, TV