torsdag 21 juni 2007

Kast med liten sten

Rock Me Baby

Bilden på stenarna är tagen av Bruce McKay Yellow Snow Photography


Vissa (eller är det kanske bara någon?) som regelbundet läser denna blogg gillar att skriva dryga kommentarer. I Joh 8:7 står nu: "Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne" (se Bibelsällskapets utmärkta webbplats bibeln.se). Visserligen finns det troll överallt på nätet men jag skulle uppskatta konstruktiv kritik så mycket mer. Temat för dagens inlägg är mina funderingar kring hur man skall leva med köpstopp.


Inredning
Ett exempel, jag skulle gärna vilja piffa till min balkong. Vad, utifrån mitt köpstopp, är då tillåtet? Perenner? Tomater och kryddväxter? Skall jag anstränga mig så mycket som möjligt att hitta gratis grejer (sticklingar från kompisar, möbler ur soprummet) eller skall jag skita i det och satsa på balkongpiff nästa sommar?

Alkohol (som är det som verkar uppröra flest läsare) Jag har räknat in det som mat och dryck undantag men om det nu inte är "tillåtet att köpa, skulle det vara ok att bränna/brygga hemma? Då köper man ju ändå en vinsats + ev. tillbehör. I Saudiarabien kan man köpa utmärkta druvjuicer på flaska, det är bara att tillsätta lite jäst och vänta så har man ett helt ok vin (i alla fall det vita).

Skönhet/Hobby/fritid
Jag skulle vilja börja jogga men jag har inga joggingskor, och jag kan ju inte köpa några nya heller. Hudkrämer och liknande (hudkräm, solkräm, ansiktskräm) anser jag vara ett måste och prioriterar då ekologiska sådana. Men jag skulle ju också kunna hålla mig inomhus hela sommaren, inte så kul men jag skulle slippa köpa solskyddskräm. Min fotvård anser jag också vara nödvändig men jag väljer bort SPApedikyr och liknande och går på medicinsk fotvård istället.
Ovan är bara några exempel men min fundering generellt är om man skall undvika en massa saker pga sitt köpstopp, hur man vet vad som är svart/vitt respektive i gråzonen. Vad som är nödvändigt för mig är kanske totalt onödigt för dig. Men i slutändan gäller det ju att kunna leva ett hyggligt liv trots köpstopp. Inte att begränsa sig och behöva välja bort en massa saker.

7 kommentarer:

 1. maybe one also should remember that although you are on a "köpstopp", then your husband and kids shouldnt suffer. Just an example: The buying alcohol bit seems to anger people, but why should hubby be "forced" to drink alone? In any case, nobody's a saint, and I salute you for being honest about breaking a few rules.

  SvaraRadera
 2. Tomater, kryddväxter etc är ju ätbart och går under rubriken mat. Men man måste ju ha dem i någon form av krukor, eller en balkonglåda. Kolla grovsoprummet - för någon månad sedan låg det ett par balkonglådor där. De kan ju vara kvar. Vad gäller utemöbler eller liknande så är det svårt att få det till nödvändigt... Ens om du köper begagnat.

  Vad gäller alkohol - för mig är det ingen tvekan om att C ska få sin fredagsöl. Möjligen kan man ställa sig tveksam till de långa transporterna för just vin, kanske borde du dricka "svensk" alkohol snarare än till exempel sydafrikanskt vin. Svensk cider, drinkar på vodka tex.... och nubbe nu när det är midsommar :-)

  Jogga...ja, det behöver man ju ordentliga skor till. Men jag rekomenderar varmt gymmet och motionscykeln där. Det är nästan gratis, billigare träning kan du inte få. Och du behöver inte speciella kläder eller skor.

  SvaraRadera
 3. lite tankar bara.. träna kan du ju göra genom att gå raskt istf att jogga och då behövs ju inga specialskor. Hudkrämer och tvål kan man göra själv, mycket billigare och man har total koll på vad de innehåller.

  Solskydd: Hatt. Kläder. Stanna i skuggan - alternativ till svindyra solkrämer med tvivelaktigt inneåll. (hint: hur gör folk som lever i soligare klimat?)

  Ska man vara lite kritisk här så kan man ju säga att en stor del av världens befolkning lever utan joggingskor och hudkrämer - bara för att se det hela i ett större perspektiv. Jag har all respekt för köpstopp och liknande initiativ, men jag tror det är viktigt att man försöker se det globala perspektivet och inte fastna i personliga detaljer kring vad man ska "tillåta" sig eller ej.

  Balkongpiff: lådor och krukor från grovsoprummet eller Myrorna är väl inget problem. Och köper du ätbara plantor, som tomater och kryddor, så fixar du ju i högsta grad din egen närodlade mat! En ätbar balkong är väl en lysande idé.

  SvaraRadera
 4. Vad är det för skillnad mellan sparsamhet och köpstopp? Vi levde extremt sparsamt under tiden vi skulle bygga hus, det blev en kosnt och skönt att se hur varje 10 kr kunde bli 1000 kr, på några veckor, månader. Men då hade man mål...

  SvaraRadera
 5. låter på kommentarerna ovan att vissa saker kan te sig onödiga. Jag vill hävda motsattsen, ta exemplett joggingskor. Joggar gör man för att behålla/förbättra hälsan, då får man motsatt effekt om man kutar runt i skor som förstör fötter/rygg. Detta frivlliga köpstopp ska väl ändå inte leda till ohälsa, då har du dragit det ett steg för långt. Och jag tycker de är supermodigt att blogga om detta, känns som du vekligen redovisar allt, både bra och dåliga saker, problematik och funderingar. Roligt att följa din blogg.

  SvaraRadera
 6. Jag håller med ninja. Låt inte köpstoppet påverka hälsan, för hälsa är definitivt något "nödvändigt". Jag stör mig absolut inte på dina ärliga undantag. Mitt motto är "mot en bättre värld", inte en perfekt, för då blir det en massa skuld. Jag tycker du är jätteduktig på ditt köpstopp och beundrar din ihärdighet! Mysig balkong kan man kanske göra med gamla tyger och kuddar också. Annars håller jag med de andra om att matväxter borde innefattas som en nödvändighet. Körsbärstomater är söta och lummiga. Kryddväxter är jättefina i några gamla krukor som du kanske har stående eller kan samla in från vänner. Sen kan man ju alltid ta några grenar och ställa i vatten. Ger bra grönska och håller länge.

  SvaraRadera
 7. Hittade nyss din intressanta blogg! Kul att följa hur det går. Min åsikt är att du kan köpa "nyttiga" växter (kryddor, tomater mm) att ha på balkongen. Joggingskor däremot, jogga är ju nyttigt och trevligt, jag tycker du ska leta efter några billiga eller om du har någon vän som har ett par gamla du kan få. Lycka till!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin