fredag 8 juni 2007

Köpberoende

time to shop


Bild: By otolithe (olivier roux)

Köpberoende, köpmissbruk, shoppingberoende, shopaholic - kärt barn har många namn. I dagens GP finns en debattartikel, Köpberoende tas inte på allvar av Ann-Britt Aldeman, Köpberoendes riksförbund.

I media förs en debatt om dyra väskor och lyxkonsumtion, för en person som är köpberoende är detta en skendebatt. Köpberoende är ett allvarligt beteendeberoende som i en nedåtgående spiral riskerar att förstöra hela tillvaron då man helt tappar kontrollen över sitt shoppande.
Redan för ett år sedan publicerade GP en debattartikel av Aldeman och Owe Sandberg (leg psykolog, leg psykoterapeut, handledare och behandlare av nät- och köpberoende) , Missbruk av shopping och dataspel måste tas på allvar men det har uppenbarligen inte hänt så mycket. Jag har läst Ann-Britt Aldenmans bok Att köpa lyckan - En berättelse om köpberoende. Hon var dagisföreståndaren som förskingrade en miljon efter att i mångar år ha lidit av köpberoende. Boken är riktigt bra men man undrar varför ingen märkte något och grep in. Ann-Britt Aldeman har startat Riksförbundet för köpberoende. På deras webbplats kan du testa dig själv, om du ligger ifarozonen. Även UNT har ett test i sin artikel om köpberoende.

Jag lider inte av något köpberoende, det är inte därförjag har tagit ett shoppinguppehåll. Det måste vara svårt att vara köpberoende eftersom man trots allt måste handla ibland, kläder, mediciner och annat.

Läs mer om köpberoende!
Köpmissbruk hotar knäcka unga kvinnor 12/12-06

Åsa är shoppingberoende AB 21/12-06
En av tre kvinnor shoppar för mycket AB 26/4-06
Julen tuff för köpberoende DN 20/12-06


Till sist något helt annat och mer lättsamt - har du inte alltid undrat var de odlar minimorötter någonstans? Här är svaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin