måndag 18 juni 2007

Vad vill du avstå för en bättre miljö?

moody blues at odenplan

Bilden på Odenplan är tagen av phil h med Creative Commons licens.Mea Culpa. Här kommer lite förtydligande av förra inläggets uppräkning av prylar och saker jag köpt.

Tidningar - Vi har 2 dags tidningar, GP & DI (makens jobbprenumeration) samt SvD på söndagarna. Ja, det går åt en hel del träd men att läsa tidningar är en av våra käraste hobbies. Att läsa tidningar är nog dessutom bättre för miljön än att t. ex köra folkrace (även om det naturligvis skulle vara ännu mer miljövänligt att bara sitta hemma och pilla sig i naveln).

Alkohol - Helt onödigt det kan jag hålla med om. Maken får gå till systemet i fortsättningen, eller är det att fuska? Han skulle ju visserligen bara kunna köpa whisky & öl vilket jag inte dricker. Skulle det vara ok att göra eget vin?

Fotvård - Jag går inte dit för att måla tånaglarna rosa utan för att få bukt med vissa problem. Jag skulle gärna avstå men jag är inte beredd att stå ut med den smärta det skulle innebära. vissa får helt enkelt kärringfötter tidigt.

Sen kom jag på att vi köpte en säng i Borås också, + madrasser.

Jag skriver detta inlägg på ett hotell i Stockholm. Efter att ha bott på Scandic de senaste tillfällena har jag blivit bortskämd med ett inbyggt miljötänkande och fritt trådlöst internet, inget av detta finns här. Men mitt rum har ett badkar - lycka!

I helgens GP fanns det en intervju med Johan Tell, författare till 100 sätt att rädda världen som jag skrivit om tidigare. Jag har lånat boken på biblioteket men bara bläddrat lite i den än så länge. I artikeln får man lite tips på hur man kan få en mer hållbar konsumtion, Köp kvalitet och shoppa sällan, turista på hemmaplan, drick kranvatten och köp en miljöbil. Johan Tell fösvara även sin rätt att flyga och menar att han betalar sin koldioxidskuld på annat sätt. En annan person som inte skäms för sina resvanor är Johan Staël von Holstein. han skriver i sin krönika i Metro, ”Ni som bokat Thailand får stanna hemma", att den som inte har råd att köpa utsläppsrätter eller helt enkelt stanna hemma.

Johan får sig en känga i artikeln Vad vill du avstå för en bättre miljö?, där Ann Larsson även kommenterar Al Gores onormalt höga energiförbrukning,


Så i hur stort hus får en miljökämpe bo? Hur många slipsar får han äga? Hur många mil får han flyga? Var går gränsen för att vi måste be honom hålla käften om sin obekväma sanning och städa upp i eget bo innan han predikar för andra?

Hon ställer frågan Kan man köpa sig fri och fortsätta konsumera? Jag tror inte att man kan köpa sig fri men att man skall sikta på en hållbar konsumtion som Johan Tell, att välja tåg istället för flyg om möjligt + att göra en massa små förändringar i vardagen. En blogg som jag läser ofta är Simplicity Soup. I hennes inlägg The Sixtieth Post skriver hon följande:

What if we had to open our own personal landfills in our backyards and watch our children play in our filthy garbage? What if the girl who worked sixteen hour days to sew our clothes did this in our living room while we tried to watch tv? What if hungry children were required to sit at our dinner tables next to our own children and were not allowed to eat? What if we had to walk down the aisles of the grocery store next to the farmer who could barely afford to feed his own family? What if we had to keep our family cat or dog in a dark cage with 20,000 other animals? What if gas cost $200 a gallon? 

Det är tänkvärda ord!


Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om 100 sätt att rädda världen av Johan Tell

5 kommentarer:

 1. Jag är en nollkonsument! Enkelt; jag låter bara min sambo stå för alla inköp medan jag räddar världen(och mitt dåliga samvete). Fan vad jag är bra! Eller?

  SvaraRadera
 2. Och jag kan skriva vad jag vill bara för att jag är anonym. Eller??

  Hon har väl aldrig utgett sig för att vara nollkonsument. Möjligen att hon strävar mot det vilket är nog så behjärtansvärt. Försök själv så får du se hur lätt det är, anonym.

  Själv har jag aldrig försökt mig på ett experiment av den här kalibern av den enkla anledning att jag inte skulle klara av det. Men det innebär inte att jag tänker såga någon som i alla fall försöker dra ett strå tilll stacken - bara för att hon inte får med sig riktigt alla stråna på en gång...

  SvaraRadera
 3. Modigt att du vågar signera din kommentar med "JR" istället för att skriva anonymt... ;-)

  SvaraRadera
 4. Badkar är väl slöseri på varmvatten..

  SvaraRadera
 5. Anonym...Anki vet vem jag är, det är huvudsaken. Det är ju ändå hennes blogg. Men vem är DU?

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin