tisdag 5 juni 2007

Läsarfrågor i maj

?

Bilden är tagen av oberazzi med Creative Commons licens.

Sen jag fick igång mina olika "räknare" har jag roat mig med att kolla hur folk hittar till min blogg. Idag tänkte besvara några av mina läsares viktigaste frågor, tolkade utifrån de sökord som har använts.

Vad händer med natriumvätekarbonat vid uppvärmning?
Natriumvätekarbonat sönderdelas vid uppvärmning och vid kontakt med syror varpå den avger koldioxid och vatten.
Kan man frysa groddar?
Groddar skall förvaras i kylskåp och konsumeras inom en vecka. Coop har en bra grönsaksguide där man kan se om grönsaker behöver förvällas eller liknande innan man fryser dem.
Hur putsar man silverbestick?
T. ex med hjälp av bikarbonat. Använd urdiskade engångsförpackningar av folieformar. Fyll dem med hett vatten och några matskedar bikarbonat. Blötlägg besticken den tid som krävs.

Har du något recept på majssoppa med pilgrimsmussla?Inte jag men kolla ICA, Arla eller Tasteline.
Har du något recept på mjölkfri cheesecake ?
Lillasyster tål varken laktos eller mjölkprotein men Allergimat har många bra recept, likaså Vegan.nu. Här är ett på cheesecake.

Smula 6 digistivekex i en pajform. Vispa 2 pkt Oatley vaniljsås tillsammans med 2 tsk vaniljsocker och häll i formen. Ställ in i frysen några timmar.

Är många emot att köpa miljövänliga rengöringsmedel?
Ingen aning. Själv använder jag gärna såpa hemma. Håll Sverige Rents tips på hur man kan Städa miljövänligt i jul funkar året om.


Var kommer oxfilé ifrån
Jag är själv vegetarian sedan 20 år tillbaka men enligt uppgift är oxfilé filén från det vuxna nötkreaturets slaktkropp. SvD/Tasteline har en bra köttskola/artikelserie om kvalitetskött. Del 1 handlar om koll på ekokött, del 2. Så väljer du rätt kött i butiken och del 3. så här använder du de olika styckningsdetaljerna av nötkött.

Kan man shoppa ungdomskläder online?
Kolla H&M, La Redoute och numera även Lindex. Ebba kan säkert tipsa om fler spännande webbplatser.

Hur avsäger man sig telefonförsäljning?
Vill du inte ha direktadresserad reklam i postlådan? Är du trött på telefonförsäljare som ringer och stör i middagen. Det finns sätt att spärra både reklam och telefonförsäljning. Svaret heter NIX.

Huskur mot halsbränna?
Bikarbonat kan användas som huskur mot halsbränna i doseringen 1/2 - 1 tesked i ett glas vatten.

Vad är Little Rock Nine?
Central High i Little Rock, Arkansas var en av de första "high schools" i USA som integrerades genom nio färgade studenter och händelserna kring detta räknas som en av de viktigaste i USAs medborgararrättsrörelse. Läs mer om händelserna här och här.

Mer spännande frågor & svar kommer om en månad!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin