onsdag 2 oktober 2013

Bokonsdag: Vad är pengar? Och 100 andra jätteviktiga frågor



Vi har aldrig haft så mycket pengar. De är snabbare, lättare att tjäna och enklare att förlora än någonsin tidigare.

Jag har tidigare recenserat Hembergs bok Spara med barnen - från veckopeng till egen lägenhet.  Det här är en helt annan typ av bok. Vad är egentligen pengar? Hur fungerar pengar och ekonomi i stort och smått. Med den där boken vill Hemberg dels förklara hur pengar fungerar på ett begripligt sätt men också uppmuntra oss till att prata mer om pengar. Han vill göra pengar till något personligt, rakt och begripligt

Våra pengar är ju våra förhoppningar, tankar, vyer och idéer, sparade så att vi kan plocka fram dem närhelst vi vill. 

I boken svarar Hemberg  på olika frågor relaterade till pengar. Frågorna kommer från både unga och gamla, från Twitter, via mail och från människor han mött genom åren. Det är en otrolig bredd på frågorna, allt från "Varför blir vi yra av pengar" eller "Är konsten inte för dyr" till mer konkreta som "Vad är ISK-kontot?". Alla frågorna får ett kort och ett långt svar som bägge belyser frågeställningarna på sitt sätt. För det finns ofta ett både enkelt och mer komplicerat svar på sådana frågor.

Måste vi köpa ett nytt kök igen?
En hel del av frågorna är kopplade till konsumtion. Jag tycker att Hemberg generellt ger bra och balanserade svar. Framför allt gillar jag svaret på köksfunderingen:
"Bästa boten är att säga: Ja, om vi tar det över vardagsbudgeten. För den som lånar tror ofta att det blir gratis och köper hemskt dyra grejer. Ta kostnaden på förslagsvis tre-fem år. Betala av lite varje månad. Ta det som ett särskilt bolån med stadig amortering. Plötsligt kommer köket "kosta på riktigt" och vi blir mer prismedvetna. Efter det tanketestet hittar vi ofta mer prisvärda lösningar".
Hemberg förespråkar en sund tillväxt, mer slit och mindre släng och en större medvetenhet om att pengar är ett verktyg bland andra. Han tror inte att vi kan leva utan pengar men tipsar om Mark Boyles bok (som jag recenserar senare i oktober) för den som är nyfiken på att pröva. Han vågar också ta ställning och ge uttryck för åsikter som inte är så vanliga hos ekonomer (det kanske är därför han kallar sig sparekonom). Som när han svara på frågan om vem mammon är; ”…Men frågan är om inte mammon ändå syns bäst under mellandagsrean, då vi handlar kläder sydda av barn i Bangladesh, som får betalt långt mindre än vad minimilönen medger.”
Den här typen av svar gör att både barn och vuxna förstår hur pengar och ekonomi faktiskt fungerar då kan man också börja diskutera pengar på ett konkret sätt. Det är definitivt ett bok som borde köpas in av skolbibliotek! Eller varför inte avända den i hemkunskapsundervisningen - om man nu har det ämnet fortfarande. Jag minns att vi fick provmöblera en lägenhet men är det inte viktigare att veta hur man finansierar sitt boende, hur det funkar med lån och amortering?

Om författaren
Claes Hemberg är sparekonom och författare. Han är dessutom en flitig föreläsare, debattör och krönikör när det gäller sparare och deras pengar. Hemberg har en bakgrund som journalist på flera dagstidningar och magasin. Som författare har han hittills granskat och väglett kring sparpengar och investeringar. Han har skrivit för barn, unga, medelålders och äldre i böckerna; Spara till barnen, Spara mindre – få ut mer och Spara klokare 55+. Hans intresse för människorna och deras pengar kommer från ett nedärvt folkbildningsideal. Med mormor sjuksköterska, morfar bankdirektör och farföräldrarna som bönder fanns ingen mer naturlig roll än den som landets första sparekonom.

Vad är pengar är en del av Bokförlaget Langenskiölds populära 100 frågor-serie där böckernas idé är att på ett rakt, intelligent och humoristiskt sätt ge snabb allmänbildning kring komplicerade eller enkla frågor.
 
Mer
Se en videointervju via UR.

OBS! Den här boken ska inte förväxlas med boken med samma titel men som är skriven Andreas Cervenka

2 kommentarer:

  1. jo, minns när min mor hade samma vinterkappa sju år, och en ny kappa kostade typ en månadslön.

    SvaraRadera
  2. Jag har haft min yllekappa i över 12 år men jag är fortfarande lika nöjd med den! Sen har jag en annan vinterjacka också förstås

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin