tisdag 31 maj 2011

Cykeltisdag: lycka är att cykla



Just nu befinner jag mig på cykelsadeln någonstans i Danmark så då passar det bra med en lite film om att lycka är att cykla...

måndag 30 maj 2011

Koll på cashen

Handlar om pengar

Bild: Henrik Ström

Förra året skrev jag om "Koll på cashen" ett samarbete mellan Finansinspektionen, Konsumentverket och Kronofogden och där syftet är att lära elever mer om privatekonomiska frågor och samtidigt förbereda dem tiden efter gymnasiet. Koll på cashen lanserades 2008 efter att undersökningar visat att ungdomar hade bristande kunskaper i privatekonomiska frågor. Även mer aktuella undersökningar pekar på samma sak.


Att ha kunskap och verktyg för att hantera sin privatekonomi är viktigt när eleverna ska ta steget ut i vuxenlivet. Genom att vara med i tävlingen får många unga värdefull kunskap för framtiden, säger Anna Wiberg, projektledare för Koll på cashen.

I Koll på cashens undervisningsmaterial finns en film med tillhörande lärarhandledning, ett webbspel samt en tävling. Nu har vinnaren från tävlingen under läsåret 2010/2011 utsetts. Av de 30 skolor i Sverige som tävlat mot varandra i ekonomicoachning vann klass SPE2 från Marks Gymnasieskola i Kinna. Priset är 15 000 kronor till klasskassan och delas ut av av Gunnar Larsson, generaldirektör på Konsumentverket.

Andrapriset på 10 000 kronor gick till klass S09B från Minerva gymnasium i Umeå, tredje priset till BPHUTG 3b från Rönnowska skolan i Helsingborg och BUP10 D från Thoren Business School i Stockholm, som får 5 000 kr var till klasskassan.
Uppgiften var att agera ekonomicoach åt en fiktiv personer. har kan du se hur SPE2 respektive Thoren Business School löste uppgiften.
Vill du testa dina egna kunskaper så kan du (och varför inte några kompisar) göra Koll på cashens quiz

lördag 28 maj 2011

Klimatfilmfestival (Göteborg)



För andra året i rad anordnar Färnebo Folkhögskola filial i samarbete med Filmcentrum Väst filmfestival! Man kommer att visa tre inspirerande filmer som på olika sätt visar hur vi kan göra vår värld schysstare, grönare och mer hållbar.

Filmerna i år är:
Jag går hellre naken
Vi får möta Natalie som har insett att det inte bara är roligt att shoppa kläder, utan att det faktiskt har negativa konsekvenser. Hon bestämmer sig därför för att ta reda på vad vår klädkonsumtion har för effekter på miljön.
Av: Thomas Öberg, Maria Delborg, Anne Waldemarsson, Natalie Olinder

Ta hand om dig
En film om makten över din egen hälsa. Vem skall man lita på i en djungel av råd? Är den vanliga sjukvården och dess piller lösningen, eller kan alternativa metoder vara bättre ibland?
Av: Andrea Rosén, Andreas Frick-Toresand, Peter Widell


Glimtar av förändring
Skulle en mer hållbar livsstil kunna innebära ett bättre, roligare liv och en mer rättvis värld? Du får möta Markus, Liv och Annika som alla har tankar kring detta och vars ord blivit handling. Sebastian, med insikt i aktuell lyckoforskning, ser ett samband mellan lycka och en klimatomställning.
Av: Olivia Andersson, Josef Ingvarsson, Kerstin Weijdegård, Nadine Rigal-Håkansson

Efter filmerna kommer det finnas chans att ställa frågor till filmskaparna och det kommer bli diskussion och samtal om ämnena som filmerna behandlar.

För bara 40 kronor får man se tre intressanta filmer! Det kommer även finnas möjlighet att köpa vegansk och vegetarisk fika i caféet.

Tider och biljetter på www.bioroy.se

fredag 27 maj 2011

Inredningsfredag: small cool 2011

Green Building Manchester

Bild:  mwmbwls

I början av maj korades vinnarna i Apartment Theraphys tävling, Small cool 2011. Det är 7:e gången som tävlingen hålls och liksom tidigare år hade man 5 olika tävlingskategorier, teeny tiny (400 sq/37m2 och mindre), tiny (401-600 sq 37-56m2), little (601-800 sq 56-74m2), small (801-1000 sq 74m2-93m2), och international (1000 sq och mindre än 93m2).

Vinnare i internationella kategorin det är året blev Lasse i Århus men jag gillar också Julias hus som är ett sk. "A-frame house" av typen på bilden ovan. Huset var med i ett reportage i tidningen Readymade för några år sedan och du kan läsa mer om huset och dess ägarinna här.

torsdag 26 maj 2011

TV-tips! CNN visar fyra program om Köpenhamn, cykling och stadens miljötänk i juni



”the bicycle is maybe the best symbol of Danish happiness”…

”Många städer har planer på att bli mer hållbara men det är spännande att vara i en stad som redan är på god väg att bli en hållbar stad, frågan här är istället hur man ska bevara och utveckla det. Hållbarhet är en livsstil här. Ett exempel på det är cykelåkandet, invånarna väljer inte cykeln varje morgon för att de vill rädda världen, det är helt enkelt det bästa sättet att ta sig runt här”, säger Richard Quest.

I programmet Future Cities med Richard Quest får tittaren en inblick i hur städer anpassar sig till morgondagens utmaningar. I sommar är Danmarks huvudstad Köpenhamn i fokus. Future Cities Copenhagen visas på CNN International i juni och juli. Fokus för serien om Köpenhamn är hur staden planerar att behålla sin position som en av världens ledande städer inom miljötänk och hållbarhet. Teamet har just spenderat över en vecka i Köpenhamn för inspelningar och programmet kommer bland annat att innehålla reportage om stadens många cyklister och intervjuer med HKH Kronprins Frederik av Danmark, arkitekten Bjarke Engels och Tivolis administrative direktör Lars Liebst.

Programmet kommer att visas i fyra delar under Richard Quests programserie Quest Means Business och kommer att sändas varje måndag i juni med start måndagen den 6 juni, klockan 21.00. I juli visas även ett längre specialprogram om Köpenhamn med samtliga fyra inslag.
Future Cities Helsinki sändes i vintras på CNN och nu är Norden i fokus för andra gången i år. Programmet och CNN:s besök i Köpenhamn har redan fått stor uppmärksamhet i Danmark.

Tyvärr missar jag första programmet eftersom jag är i Berlin då men jag ska försöka att se de övriga.

Mer
Copenhagen: A local's view

onsdag 25 maj 2011

Bokonsdag: Vägen till din första miljon

Vägen till din första miljon

Idag recenserar jag boken "Vägen till din första miljon" en bok jag först såg på Bokmässan förra året och som jag hittade på biblioteket häromdagen.

Alla kan bygga sin egen pengamaskin

Den här boken är skriven av Tobias Schildfat, civilekonom, och det är inte någon handbok i hur man snabbt blir rik. Snarare handlar det om hur "alla" kan skapa sig en egen pengamaskin och att målet med pengamaskinen är att skapa ekonomiska marginaler i tillvaron som sedan leder till ökad frihet och ökat oberoende. Det är inget man gör i en handvändning och som alltid är pengar ett medel snarare än ett mål men i slutändan vill författaren ger var och en möjligheten att bestämma mer över sin egentid. Som vanligt handlar det i grunden om om att dra ner på utgifter eller öka inkomsterna. Sedan gäller det att investera sitt överskott, förslagsvis i aktier. Den som köper(eller i alla fall tidigare köpte) boken får också en aktiedepå i Nordnet på 300 kronor, förutsatt att man öppnar en depå. Jag vet inte om erbjudandet kvarstår så här ett år efteråt...

Den största påverkan på den egna ekonomin kan nästan allitd härledas till egna beslut.
Författaren vill visa att man faktiskt kan påverka sin egen ekonomi även om man inte fått några direkta kunskaper i privatekonomi i skolan. Spara och slösa i all ära men författaren undrar varför man inte fick läsa om den tredje systern: investera...
I kapitel 2 ställer författaren en rad olika frågor för att man ska kunna förstå inställningen till sin egen ekonomi. Det handlar även om att fundera över sina känslor inför sin ekonomi och att visualisera sin "drömekonomi", hur man vill att sin ekonomi ska se ut om 10 år.
Boken innehåller inte bara författarens egna erfarenheter utan även fallbeskrvningar över hur andra har byggt sin pengamaskin, allt från visdomsord från den legendariske aktiestinsen till killen som investerat i en egen hyresfastighet.

4 bra tips att ta till sig även om du inte orkar läser boken...

  • Konsumera inte för lånade pengar...
  • Undvik livstilsinflation
  • Våga förhandla!
    Det gäller allt från låneräntor till till större inköp
  • Ta kontroll över dina investeringar
    Acceptera inte bara att dina fonder har gått dåligt, analysera och agera!
Den här boken vänder sig främst till nybörjare inom ekonomi. Författaren förklarar begrepp som inflation, optioner och terminer, hur man får kontroll över sin privatekonomi och lär sig spara pengar varje månad. Men även den som är intresserad av ekonomi i allmänhet kan få lite inspiration att se över sin ekonomi. Själv ska jag göra författarens övning där man ska sätta lyckopoäng på sina utgiftsposter. Dessutom ska jag läsa om Oskars gästinlägg om "Frivillig enkelhet, ekonomisk frihet och (hållbara) investeringar" och fundera över på vad jag själv skulle kunna tänka mig att investera i.



Om författaren
Enligt baksidestexten började Schildfat bygga sin egen pengamaskin redan som tonåring. Det är alltid intressant att läsa om personers bakgrund och hur författarens intresse för ekonomi och aktier växte fram när han som tonåring fick två st. aktier i julklapp. Genom att investera sina extrainkomster och köpa fler aktier lärde han sig allt mer om att bygga sig en egen stark privatekonomi över tid.
Författaren har även arbetat som aktiemäklare och affärsområdeschef på Findus. Idag driver han, tillsammans med sin bror, e-handelsföretaget Solentro (en webbplats där man kan skapa sin egen bok eller fotobok online.

tisdag 24 maj 2011

När det gröna livet inte går så bra...

my life as an assistant.

Bild: katiew


Inspirerad av inlägget When Going Green Goes… Not So Great handlar dagens inlägg om hur det ibland kan gå fel när man försöker leva grönt.

Grönt är skönt
Jag har nog alltid varit djärv när det gäller att experimentera med hemmagjorda skönhetsprodukter och liknande. Jag minns t. ex när jag i mellanstadiet provade en ansiksmask bestående av rivna morötter och föga förvånande blev helt orange i ansiktet. Detta var som sagt när jag gick i mellanstadet och än idag minns jag paniken över ansiktsfärgen...
Jag har också minnen av hur illa håret luktade av den avslagna ölen jag som tonåring povade att skölja håret med. Det skulle ge glans eller vara bra för nåt...
Under mitt köpstoppsår provade jag bland annat att ersätta schampoo med bikarbonat och äppelcidervinäger. Det blev inte så lyckat utan torkade istället ut hårbottnen rätt rejält. Däremot använder jag ibland enbart äpplecidervinäger i sköljvattnet med gott resultat. Jag testade att använda bikarbonat som torrschampoo vilket inte kan rekommenderas heller... Det blir en rätt dammig look...
Jag har provat olivoljeinpackning och fick till slut tvätta håret 4 gånger varav den sista med diskmedel. Och det miljövänliga schampoot gav mig skorv...

Kompostering
Oftast funkar det jättebra att kompostera men förra vintern frös komposten och jag fick ägna en hel del energi åt att tina upp den. Sen på sommaren drabbades vi av fluginvasion som tog ett tag att få bukt med (mycket strö krävdes). Till slut fick jag köpa flugsmällare till barnen och belöna dem med glass om de slog ihjäl 10 spyflugor...

Den goda maten...
Jag experimenterar gärna med mat och det säger sig själv att om man sällan lagar samma rätt två gånger så lär man åka på en och annan mina. Jag föredrar t. ex att koka egna bönor snarare än att köpa färdigkokta men ibland får man en laddning som helt enkelt aldrig blir tillräckligt mjuka...
Jag testar gärna nya quorn och sojavarianter och två nyheter som jag tyvärr inte kan rekommendera är fejkfalukorven "middagskorv" från quorn och fejkbaconen "tärningar a la bacon" från Hälsans kök. Intressant nog smakade de nästan likadant - mer år korvhållet än som bacon iaf. Men man får hålla i minnet att det var över 25 år sedan jag senast åt köttvarianterna. Maken tyckte mest att de smakade udda.

Har du varit med om några incidenter eller motgångar i ditt gröna liv?

måndag 23 maj 2011

Matmåndag: Unga ekokockar



Unga Ekokockar 2011 är Sveriges största kocktävling när det gäller antalet deltagare i själva tävlingsmomenten. Fokus ligger på ekologiskt och närodlat och de som tävlar är andraårselever i landets restaurangskolor. Fyra regionfinaler har redan hållits och förra veckan avgjordes de två sista i Gävle respektive Luleå. Segrarna i regionfinalerna går till riksfinal i Växjö 17 september. Tävlingsledare är kocken Erik Måneld känd från bland annat Sveriges Radio och som utbildare inom just ekologisk mat. Tillsammans med sin fru Elisa Måneld har han även gett ut kokboken "Från en låda" som bygger på de recept som kommer med Ekoboxen, ett abonnemang på frukt- och grönsakslådor med ekologiskt odlat innehåll från gårdsbutiken i Tävelsås.
Sådana här tävlingar bådar gott för framtiden!

fredag 20 maj 2011

Inredningsfredag - att förändra sitt hem

All my stuff

Bild: terriem

Jag har någon sorts hatkärlek till inredningsbloggar men häromdagen fastnade jag hos the Nester. I gästinlägget hos "Sick of Your Stuff ? How to Change Everything" berättar Karen med bloggen The Art of Doing Stuff hur hon en dag vaknade upp och inte alls kände igen sig i sitt hem. Efter att ha ägnat år åt att kärleksfullt inreda sitt gamla hus började hon nu irritera sig på bristen på förvaring, avsky de rangliga möblerna och beklämmas över hur övermöblerade rummen kändes. Eftersom hon inte är en person som vilar på lagrarna s ägnade hon naturligtvis de kommande två veckorna åt att sälja överflödiga prylar och måla alla väggar vita. Från att haft ett hus fyllt av loppisfynd och antikviteter har hon nu en mer modern stil. Givetvis sålde hon inte allt och visst kommer fotfarande ett och annat loppisfynd över tröskeln men framför allt bor hon nu i ett hem som passar henne och hennes livsstil.
Även om den här typen av drastiska förändringar inte passar alla så kan det ibland vara en fördel att sätta igång istället för att förhala och dra ut på tiden.

Passa gärna på att läsa Karens blogg. Den är skriven i en humoristisk ton och är full med praktiska återanvändningstips som hur man klär om en stol på 5 min eller hur man rengör och återanvänder en lampskärm som har legat i dammen hela vintern.

torsdag 19 maj 2011

Sista förberedelserna inför Berlin




Vattentät cykelväska från team Sportia, fick ersätta min gamla icke-vattentäta barnvagnsväska

Liksom Uttramparen som också ger sig iväg snart så har jag lite resfeber. De senaste dagarna har ägnats åt de sista förberedelsena inför Berlinresan. Det är lite småsaker kvar att köpa (ny tub med Voltarengel) men cykeln är nyservad (med nya punkteringsbeständiga däck) och jag har köpt en ny cykelväska att packa prylarna i. Vi har fått en lista över saker att ha med:

  1. * bicycle (don't forget it :)
    klart min Tunturi ska med, utrustad med ny gelsadel för extra komfort.
  2. comfortable clothes, remember we might get rain
    uttöver mina cykelkläder det blir sådana som är lätta och går att tvätta...
  3. raincoat
    jag tar med ett par gamla överdragsbyxor och en jacka jag fick när jag var volontär förra året.
  4. sunglasses
    2 par, ett par vanliga och ett par gultonade för cykling
  5. a hat
    keps kanske?
  6. bicycle helmet
    jag kör med hjälm
  7. sunscreen lotion
    faktor 30 + stick nedpackat + after sun
  8. gloves
    ett par cykelhandskar och ett par löparhandskar ifall det blir kallt
  9. eatingplate (plastic/metal please), also suitable for soup + cup or mug for drinking + fork+spoon+knife
    Jag har packat ner mitt mealkit från Lightmyfire
  10. drinkingbottle
    gammal sportflaska från SATS
  11. health- and propertyinsurance
    Europeiskt sjukförsäkringskort från Försäkringskassan nedpackat + jobbets sjukförsäkringskort
  12. sleeping bag
    min 20 år gamla sovsäck har gått i arv till barnen, jag har uppgraderat till en nyare Haglöfs
  13. sleeping mattress
    passade på när det var 20% rabatt och köpte ett självuppblåsande från Therm-a-Rest
  14. one set of bedsheets
    reselakan från Ikea Family med många år och resor på nacken
  15. toothbrush, soap and other personal hygiene stuff
    träningsnecessären
  16. your medication of course
    huvudvärkstabletter, voltarengel & tigerbalsam + 1 mini första förbandväska
  17. towel
    jag har en bra snabbtorkande som jag fick när jag prenuemrade på tidningen Blossom - en riktigt bra värvningsgåva som jag använder flera gånger i veckan
  18. mobile phone (and charger)
    japp
  19. cash (crowns for Denmark and Euros for Germany)
    undrar hur mycket man behöver...
  20. your favourite snacks, with a lot of energy
    choklad, torkade tranbär, misosoppa, nudlar m.m



  21. small bike tools for your bike if you have them
    multiverktyg Extreme + ett punkteringslagningskit som dottern vann på cykeldagen
  22. camera
    det får bli den lilla digitalkameran
  23. laptop/iPad/smartphone/pen+paper for working
    resedatorn är nedpackad + anteckningsbok & penna



  24. a small backpack/saddlepack for carrying snacks+water+jumper etc.
    jag köpte en ny från Ortlieb - också den vattentät och kommer förhoppningsvis att hålla länge
  25. optional swimwear
    klart badräkten ska med
Utöver den här listan har jag packat ficklampa, mössa, spännband, flipflops (perfekt för vandrarhemsduschar), GPS-klockan jag köpte av kollegan för två år sedan, y3 tvättmedel för att kunna tvätta svettiga cykelkläder, hänglås, silvertejp, sykit, gudiebok till Berlin, Köpenhamnskarta...
Jag vet att jag säkert kan komplettera om det är något jag har glömt men jag lusläser olika packlistor för att vara på den säkra sidan.

Något mer jag borde tänka på att ta med/förbereda?

onsdag 18 maj 2011

Bokonsdag: Matupproret

Matupproret

I juni 2008 skrev jag om Camilla Sparrings matuppror, en rörelse som spred sig över landet. Det var 2007 som Camilla Sparring nog och tog upp kampen mot det matindustriella komplexet och storfinansen. Efter att ha jobbat inom äldrevården fick hon upp ögonen för den mat som serveras både våra äldsta och yngsta. Hon lärde sig om hygienregler, företeelser som cook/chill, mottagningskök och kylpuckar. Det blev en resa som gick via skolmatsalen, till ett hundratusen underskrifter, ett antal vänner för livet och mynnade ut i en stiftelse, folkbildning på bred front, och förberedelser för en ny lag och inte minst den här boken).


En resa mot god, ren och rättvis mat – för alla.
I boken berättar Camilla Sparring om hur matupproret egentligen startade men också hur man får till enkel vardagsmat, om varifrån maten kommer, om vår matkultur och måltiden som källa till välmående, om alla de små enkla val vi kan göra för att vi och vår planet ska må så bra som möjligt.
Hon skriver om hållbar omställning, kikar närmare på konsumtion i allmänhet och överkonsumtion i synnerhet. Allt vi konsumerar kommer med en ryggsäck - råvaruproduktion, tillverkningsprocess, (barn)arbetarens villkor och frakt....
Genom boken återger hon en hel del ganska hemska ock sorgliga historier från olika personer runt om i landet ("kunder" inom äldrevården som serveras rutten potatis, skolelever som ska stå sig på näringsfattig och tillsatsberikad mat, sjukhuspatienter som får mat de inte fysiskt kan äta ) men också egna anekdoter som hur programledaren nästa kräktes i direktsändning efter att ha provsmakat kyld och sedan uppvärmd mat... (där fick matupproret 18000 extra underskrifter...)

Boken är full av fina bilder och en hel del användbara recept på allt från fattiga riddare, soppor till köttgryta med bonusbuljong. Jag gillar också tipsen på hur man kan lägga upp matlagningskurser för exempelvis småbarnföräldrar. Bättre att lägga pengar på en matlagningskurs än ett nytt och fint kök som knappt används... Längst bak i boken finns ett utförligt och mycket användbart säsongsregister.

Sammanfattningsvis så kan jag bara säga att det här är en av de bättre mat & miljö-böckerna jag har läst på länge. Jag gillar särskilt att en av bokens utgångspunkt är Camillas paroll om att den lokala produktionen är en grundförutsättning för en levande bygd. Alla lever inte i storstäder med välsorterade ekovaruhus inom promenadavstånd...

Låna boken på biblioteket eller köp den direkt från förlaget! Det finns även en studiehandledning om man vill ordna studiecirkel kring boken!

tisdag 17 maj 2011

Cykeltisdag: mindre än 2 veckor till avfärd



Den 27 maj tar jag (och min cykel) tåget till Köpenhamn för att dagen därefter sätta kurs på Berlin tillsammans med ca 80 andra bibliotekarier från hela världen. Jag hoppas kunna blogga lite från cykelsadeln men vill du redan nu veta mer om cycling for libraries så kan du kolla in webbsidan här.

Less then 2 weeks to departure!
On May 28th the Cycling for Libraries gang leave Copenhagen to embark on our journey towards Berlin. I hope to be able to blog a bit while on the road but take a look at the video above to get asneek peak of the project!

måndag 16 maj 2011

Kunskap & tillväxt



Att dela med sig av sin kunskap, kreativitet och inspiration är mer än en trend. Det är ett sätt att leva. Och kunskap är det nya cash.

I helgen gick Sharea av stapeln på Världskulturmuseet i Göteborg. Över 100 personer var på plats för att träffas, lära ut och lära sig en massa nytt. Bakom Sharea står David Stiernholm, struktör; och Navid Modiri, kreativ entre­prenör i bolaget me&do.
Jag kunde inte vara med men följde däremot Sharea via Twitter (#sharea2011). På så sätt kunde jag ta del av Maria Gustafssons "Mod in action" presentation, läsa om Lean och hänga med i mycket annat via både ljud och bild.

Tillväxt på tapeten
Samtidigt i Stockholm pågick Tillväxtforum 2011, en dag sprängfylld med föreläsningar, nätverkande, workshops och debatter - allt i syfte att öppna upp diskussioner och skapa nya vägar framåt. i frågan huruvida ständig tillväxt är nödvändig. Arrangörer var nätverket Steg 3 med stöd av Gröna gruppen i EU-parlamentet, den gröna tankesmedjan Cogito, klimatmagasinet Effekt, Arbetarrörelsens Tankesmedja, ABF, Frihttp://www.blogger.com/img/blank.gifa Tidningar och TGIM - Thank God It ́s Monday.
Kolla på Tillväxtens psykologi och moral - det personliga och det politiska

Åh nej, nu har #tillväxtforum förvandlats till en gubbkommentarsfest. #gubbåret2011



Även Tillväxtforum kunde följas via Twitter (#tillväxtforum) eller via bild och text på olika bloggar. Fördelen (och nackdelen) med att följa ett event på distans att man får med på högt och lågt....

Nätverket Steg 3
Steg 3 bildades våren 2010 och är ett informellt nätverk bestående av personer som i sitt arbete berör tillväxtfrågan ur olika vinklar. Genom att samlas i ett gemensamt nätverk hoppas Steg 3 kunna visa att frågan om problemen med ekonomisk tillväxt är angelägen och behöver tas på betydligt större allvar. Medlemmarna i nätverket har inte exakt samma uppfattning om vilka lösningar som är bäst för framtiden, men delar åsikten att tillväxtfrågan måste upp på den politiska agendan och tillåtas bli en viktig del av samhällsdebatten. Nätverket har bland annat publicerat en rad olika debattartiklar om peak oil bland annat.

söndag 15 maj 2011

Problem med Blogger

De senast dagarna har det varit stora problem med Blogger. Det verkar som om det har försvunnit både inlägg och kommentarer. Jag har åter publicerat Karins gästinlägg om hennes USA-resa som försvann efter att ha publicerats i torsdag men är det något annat som ni saknar får ni gärna höra av er.

lördag 14 maj 2011

14 maj 2011 - World Fair Trade Day

World fair trade day 2008

Bild: saralparker

Idag är det åter dags att fira fair trade day 2011!

Det finns olika åsikter om hur effektivt Rättvisemärkt/Fair trade är men jag väljer ändå certifierade varor så mycket det går. Skall man köpa en chokladkaka eller ett paket kaffe är det väl ändå inte mer skadligt att köpa en Rättvisemärkt än ett konventionellt odlad produkt. Vissa shoppar efter hur förpackningen ser ut andra som jag efter märkning. Jag har snarare problem med att prioritera - skall man välja ekologiskt, närodlat eller Rättvisemärkt?

Fair Trade Day uppmärksammas inte bara i hela landet utan firas av rättvis handels-rörelsen världen över. Fairtrade Sverige uppmärksammar dagen genom att sätta fokus på hotell, restauranger, kaféer och världsbutiker. Målet är att nå 500 serveringsställen!
Göteborg, Borås, Uppsala och Lund är några ställen där det händer saker. Läs mer på Rättvisemärkts webbplats.

fredag 13 maj 2011

Göteborg blir Fairtrade city



År 2006 lanserade Fairtrade Sverige ett nytt koncept i Sverige – Fairtrade City. Fairtrade City innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete samt ett utbud av etiskt märkta produkter i butik och på arbetsplatser. Diplomeringen har funnits sedan 2000 i Storbritannien och i dag finns det drygt 630 Fairtrade City-diplomerade städer och kommuner i Europa, USA, Kanada och Australien. Fairtrade City leds av en styrgrupp vars främsta uppgift är att sprida information om etisk konsumtion till kommunens invånare.

Den 14 maj diplomeras Göteborg till en Fairtrade City och man blir då den största kommunen i landet som är en Fairtrade City. I Göteborg har Konsument Göteborg legat bakom arbetet med att bli en Fairtrade city. Man har bland annat sammanställt uppgifter om Fairtrade varor från mataffärer, caféer, hotell/estauranger, arbetsplatser och den egen kommun.

Processen att uppfylla kraven för Fairtrade City har tagit lång tid. Redan 2005 togs frågan upp av organisationer från den ideella rörelsen såsom Röda Korset och Rättvis handel.
I början av mars i år skickade Konsument Göteborg in sin ansökan till Fairtrade Sverige som är organisationen som tilldelar diplomen. Imorgon den 14 maj firar man diplomeringen

Plats: Domkyrkoplan

Datum: 14 maj kl.10- 17

Scenprogram 13-16


13.00 Invasion Tropikal
13.30 Fairtrade Sverige delar ut diplom
14.00 Invasion Tropikal
14.15 Göteborg klipper Fairtrade City bandet
14.30 Linnéa Södahl
15.00 Diplomutdelning arbetsplatser, restauranger, butiker mfl.
15.30 Love & Honour

Marknad 10-17

Under hela dagen finns utställare med Fairtrade och Rättvis handel runt Domkyrkan. Bland andra:

Arrangemanget sker i samverkan med Innerstaden och Domkyrkan. Det kommer även att finnas utställare från ECO-Fashion gruppen, Ekologisk stadsdel Majorna, och bönder från Lokalproducerat i Väst.



Mer
Mer information om Fairtrade City, vilka kriterier som krävs, och det internationella konceptet hittar du i Guide till Fairtrade City.

torsdag 12 maj 2011

Gästblogg: Med dottern i USA

Karins NYC


Här kommer ett gästinlägg från Karin som tidigare gästbloggat om
allt från sitt år med utmaningar, till stressigt studentfirande och att gå igång på begränsningar.

Jag läste Oskars gästblogg från hans resa i Mexico. Intressant! Själv är jag i USA sedan en dryg
månad. Jag bor i Harlem i New York med min 20-åriga dotter och lever en blandning av vardagsliv och turistande. Som miljömedveten har jag dåligt samvete över att ha flugit hit och vad det kostade i koldioxidutsläpp etc. Vi tog oss dock mellan resans första anhalt New Orleans och New York med tåg (30 tim och drygt 2000kr/biljett) för att slippa ännu sämre samvete. Förutom den vinsten fick vi se en stor del av landet glida förbi i lagom takt vilket var mycket intressant.

På plats i New York har jag funderat en del över den stora mängd skräp som produceras när man lever som man gör här, det vill säga dricker en massa take-away-kaffe i engångsmugg och ofta köper hämtmat att äta hemma eller i parken. Varje gång vi köpt hämtmat har vi till varje plastlåda fått plastbestick i plastpåse, 5 servetter och hela härligheten nedstoppad i ytterligare en plastpåse. Det är ju inte klokt! Den här livsstilen som bygger på omedelbar behovstillfredsställelse, kan vi ju bara inte fortsätta med. Resultatet syns tydligare här än hemma för varje morgon ligger det högar med sopsäckar i gathörnen som under förmiddagen hämtas upp av en sopbil. Vi trodde först inte alls att man sorterade skräp men det gör man delvis.

I denna extrema storstad som jag tycker så mycket om finns det många miljömässigt positiva
exempel också. Tunnelbanenätet är stort och fungerar bra. Det gör även biljettsystemet och som
luttrad Göteborgare är jag tacksam för det. På restaurangerna är det självklart att servera vanligt vatten, alltså inget tramsande med flaskvatten (jo det går naturligtvis att få om man vill) och det är också självklart att man kan få med sig den mat hem som man inte orkade äta upp (mer plastlådor men mindre kastande av mat). Bondens marknad finns lite överallt och många ekologiska mataffärer.
För att minska risken att behöva köpa något att äta (ofta onyttigt) akut på stan har vi tagit till vana att alltid ha skalade morötter i lagom bitar med oss. De behöver inget kylskåp, håller sig en dag i en väska och har räddat oss många gånger. Att dagen innan laga middag så att man vet att det snabbt går att värma något hemma är också ett bra tips. Jag har till och med haft en groddburk med mig på resan, köpt mungbönor, linser etc i lösvikt och därigenom hela tiden haft färska groddar till hands. Lite överkurs kanske men det känns bra. Grodda är urenkelt! Matlagning och groddande kräver förstås ett kök, vilket vi har haft.

Min erfarenhet från denna resa är att det egentligen är människorna man möter som betyder mer än alla sevärdheter etc . Rent miljömässigt är naturligtvis ”Hemester” att föredra framför flyg över Atlanten men då hade vi missat språket, intrycken, dofterna, maten… Alltså hemester ofta, flyg sällan och då vara borta länge. Men det vet vi ju alla redan!

Karin

onsdag 11 maj 2011

Bokonsdag: Power of half

the power of half


“Dad, if that man had a less nice car, that man there could have a meal,” Hannah protested. The light changed and they drove on, but Hannah was too young to be reasonable. She pestered her parents about inequity, insisting that she wanted to do something.“What do you want to do?” her mom responded. “Sell our house?”

Idag bloggar jag om en bok som beskriver en familjs projekt som börjar med ett slumpartat möte med en hemlös person och slutar med att de faktiskt säljer sitt hus. Boken handlar om hur familjen Salwen bestämmer sig för att sälja sitt hus och använda pengarna, som blir över efter att ha köpt ett mindre hus, till att bekämpa svält i Afrika.
Allt börjar med att 14-åriga Hanna får en aha-upplevelse vid ett rödljus, om mannen i den fina mercedesen brevid skulle välja en billigare bil och ge mellanskillnaden till uteliggaren på trottaren brevid skulle bägge ha ett bättre liv.

Det blir ett projekt som tar lång tid. Familjen måste till att börja med hitta ett nytt mindre hus och när de väl har gjort det ska de sälja sitt stora fina hus (hiss inomhus, ett flertal öppna spisar osv..), bestämma vad de ska göra med pengarna och inte minst gå igenom och göra sig med hälften av alla sina ägodelar så att deras nya liv passar deras nya hus.
Familjen väljer att se på denna nerväxling som "the new normal" - att vara nöjd med lite mindre istället för att hela tiden växla upp livstilsmässigt. Något som de tidigare har gjort utan att ens reflektera över det. Värt att notera är att även om familjen växlar ner så är de ändå amerikansk övre medelklass som har det tämligen gott ställt.
Efter många diskussioner enas familjen om att arbeta tillsammans med the Hunger Project, en New York -baserad välgörenhetsorganisation som bekämpar svält världen över. De väljer också att finansiera projekt i Ghana. Mot slutet av boken åker familjen också till Ghana för att se hur hungerprojektet arbetar på plats. Utan att avslöja allt för mycket kan man säga att det blir en kulturkrock...
Men allt är inte bara en dans på rosor. Familjen drabbas också av en hel de motgånger, varav den främsta att de inte får sålt sitt hus. Under flera år står de med kostnader för dubbla bostäder och får finansiera sitt välgörenhetsprojekt genom sparade pengar. Men vad jag kan läsa mig till så överväger ändå fördelarna med projektet. Familjen svetsas samman genom projektet, de blir en enhet igen och både barn och vuxna utvecklas enormt genom projektet.
Boken är helt enkelt otroligt inspirerande! Vad som börjar som en impuls blir ett projekt som liksom ringar på vattnet utgår från familjen Salwen, påverkar deras vänner och bekanta och i slutändan 30,00 människor i Ghana. Boken finns att låna på biblioteket i Göteborg men du kan också be ditt bibliotek att köpa in ett eget ex.
Om författarna

Boken är skriven av mannen i familjen, Kevin Salwen med hjälp av dottern, Hanna Salwen så man får vuxen- och tonårsperspektiv på projektet över tid. Salwen har arbetat som journalist på bland annat Wall street journal så boken är både välskriven och lättfattlig.

tisdag 10 maj 2011

Cykeltisdag: Dags för cykeldag igen



För tredje året i rad tog vi oss till Torslanda torg för att delta i den årliga cykeldagen. Till skillnad mot förra året så sken solen och kön till Sportsons gratisservice ringlade lång. Både sonen och jag passade på att besiktiga våra cyklar.

Cykelfrämjandet delade ut broschyrer och tipsade om utflyktsmål som lätt kan nås med cykel. En del som Rya skog, står redan på min lista. När jag cyklade till Stenungssund förra helgen passerade jag ett naturreservat utanför Kärna, det skulle jag också vilja ta en närmare titt på.

april 042

Jag hade med mig min Brompton som väckte en hel del uppseende både bland cykelfantaster och vanliga söndagsåkare. Hos Sportson kunde man provköra en vikcykel från Nishki men jag föredrar helt klart min Brompton.

Trafikkontoret var på plats och jag tog naturligtvis tillfället i akt och prata med Trafikkontorets utsända. Jag beklagade mig bland annat över skötseln av gång/cykelbanor, en hel del sträckor t. ex är fortfarande fulla med grus. De tipsade om Trafikkontorets kundtjänst med telefonnummer 031-15 00 17 - och att det bara är att ringa om man har synpunkter...
Efter att vi röstat på var nästa luftpump ska placeras (jag tyckte Hjalmar Brantingsplatsen) och dottern vunnit en lagsats passade jag på att ta en ny cykelkarta över Göteborg och en karta över Västra Hisingen med cykel- och gångvägar, pendelparkeringar och motionsanläggningar.

Cykeldagen avslutades med godisregn så nu behöver vi inte köpa något lördagsgodis till barnen det närmsta året...

Mer
Missade du cykeldagen i Torslanda finns det andra cykelaktiviteter runt om i Göteborg

  • 14 maj kl 11–14 vid Origohuset i Billdal
  • 14 maj kl 11–14 på Tuve torg
  • 15 maj kl 12–15 i Kastanjeallén, Opaltorget
  • 21 maj kl 11–14 på Selma Lagerlöfs torg
  • 26 maj kl 15–19 på Angereds torg
  • 28 maj kl 11–14 på Axel Dahlstöms torg
  • 29 maj kl 11–14 på Chapmans torg
  • 11 juni kl 11–14 vid kulturhuset Kåken

onsdag 4 maj 2011

Bokonsdag: Lättare packning



Som jag skrivit om tidigare så gillar jag att resa med lätt packning och under påsken passade jag på att läsa Jörgen Johanssons bok "Lättare packning från A till Ö". Det är en kompakt handbok för vandrare som fokuserar på enkla, praktiska råd och enkelt visar vilka delar av packningen som kan ge störst viktbesparingar. Fokus ligger på vandring i svenska fjällen under barmarkssäsong men boken är även användbar för andra som inte gillar att släpa på onödigt bagage vare sig det gäller vinterturer, dagsturer till fots eller weekendresor per tåg.

Jörgen Johansson är en erfaren fjällvandrare som upptäckte fördelarna med lättare packning för ett 10-tal år sedan. Inspirerad av den amerikanska trenden "ultralight backpacking" har han efter "trial and error" skalat bort mer än 10 kg från sin veckopackning.


"Bland alla prylar och tekniska kursiduller som väller ut över sidorna i en sådan här bok så är det viktigt att komma ihåg att utrustningen är en förutsättning men inte ett mål.
Det är självklart att en lättare packning ger en skönare vandring och större möjligheter att njuta av färden. Däremot är det inte lika självklart för alla hur man bär sig åt för att få en ryggsäck att bli två, fem eller tio kilo lättare än det man är van vid. Detta gäller kanske särskilt nybörjare som gärna köper på sig smarta prylar "utifall att". Lättare packning underlättar även väsentligt om man har med sig barn på färden.

Ur innehållet:

* De tre stora och 3 för 3
* Så väljer du en lätt ryggsäck
* Så väljer du ett lätt tält
* Hur väljer man mellan olika sovsäcksalternativ?
* Hur lätt kan ett liggunderlag vara utan att sömnen blir lidande?
* Med eller utan GPS?
* Behövs shampoo?
* Är den lättaste undertröjan alltid den bästa?
* Så väljer du skor som gör stegen lättare



Mitt val beror mest på att jag tycker den med krage är snyggare när man sitter på fjällstationen och skroderar över en öl.
Jag gillar verkligen den humoristiska tonen i boken, författaren delar dessutom frikostigt med sig av både med och motgångar. Ofta handlar det bara om att tänka utanför mallen när man ska packa lättare (en foliepajform väger betydligt mindre än en trangiastekkpanna) av och att inse att alla prioriterar olika (om man har ett lättare tält kanske man tar med en tetra vin istället). Intressant är också att författaren förespråkar saker med flera användningsområden (vandringsstava rsom är tältpinnar) och söker den optimala blandningen av egenhändigt tillverkad utrustning och sådan från butikernas hyllor.

Om författaren
Jörgen Johansson har tidigare skrivit boken "Vandra fjäderlätt" och har en webbsida www.fjaderlatt.se som är ett forum på nätet för svenska lättpackare. Där hittar man packlistor med kommentarer och mycket annat matnyttigt. Jörgen har vandrat i Klippiga Bergen, i Canada och Alaska, men återvänder hela tiden till Lappland.

tisdag 3 maj 2011

Cykeltisdag: Göteborgs cykelfestival 2011



Den 11-12 juni går Göteborgs cykelfestival av stapeln. Lagerhuset fylls med cykelkultur i form av filmer, föreläsningar, utställningar, cykelturer, loppis, fest och tävlingar. Förhoppningen är att Göteborgs cykelfestival kommer att bli en årligt återkommande mötesplats för alla de som har cyklar och cykling som passion. Kul!


Preliminärt program:

Lördag
Festivalen inleds med en cykelparad genom staden samling vid Götaplatsen från kl 11.00 avfärd 12.00
Cykelutställning, cykelfilmer och föreläsningar på Lagerhuset vid Järntorget mellan 13.00 och 20.00
Fest med Roller Race till levande musik från ca 20.00 till sent
Söndag
På söndagen blir det cykelturer av olika längd som sedan sammanstrålar till Picnic med tävlingar, cykelloppis, etc från ca 14.00

Göteborgs cykelfestival arrangeras av Komet Club Rouleur, en cykelklubb för de som främst cyklar av estetiska skäl. Vissa cyklar långt och fort, andra mest framför datorn. Det som förenar oss är kärleken till cykeln som artefakt. Cykelkultur om man så vill.

måndag 2 maj 2011

Middagsfrid till flera

Middagsfridsleverans_5_dagarskassen

Bild: pressbild från Middagsfrid


I mars skrev jag om det matkassekrig som verkade råda i Stockholm. Jag gjorde också en genomgång av några olika aktörer runt om i Sverige. En av dessa aktörer är Middagsfrid som säger sig vara Sveriges snabbast växande aktör inom hemleverans av matvaror. Nu har de utökat sitt koncept och erbjuder även en frukostkasse, en fruktkasse och ett bakpaket fr.o.m v 20.

Stora frukostkassen:
I frukostkassen får man Middagsfrids egen ekomüsli, ekologiska ägg, bröd, pålägg och fil . Under introduktionstiden får man 50% rabatt och betalar 198:- istället för ord.pris 395:-.

Fruktkassen:
I fruktkassen får man ca 3 kg frukt med stort fokus på ekologiskt & svenskt. Under introduktionstiden får man 50% rabatt och betalar 73:-istället för ord.pris 145:-.

Bakpaketet:
Här får man spännande recept och mjölsorter samt alla de ingredienser som man behöver för att baka riktigt goda, nyttiga och enkla bröd. Bakpaketet varieras månad för månad. Under introduktionstiden får man 50% rabatt och betalar 148:- istället för ord.pris 295:-.

Rent spontant låter ett sådant här koncept betydligt mer intressant än att bara köpa en middagskasse. Det som ska bli intressant att ta reda på är om antalet frukter räcker (vi gör av med 4 frukter om dagen då barnen ska ha med sig två frukter var till skolan) och hur kostnaderna blir jämfört med att veckoplanera och handla själv även om man räknar in tid & kostnad för att ta sig fram och tillbaka. Alla familjer är olika och om man i dagsläget använder sig av en hel del halvfabrikat, äter mycket kött och väljer industribakat bröd så kan det nog bli billigare och mer hälsosamt i längden.

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin