onsdag 4 maj 2011

Bokonsdag: Lättare packningSom jag skrivit om tidigare så gillar jag att resa med lätt packning och under påsken passade jag på att läsa Jörgen Johanssons bok "Lättare packning från A till Ö". Det är en kompakt handbok för vandrare som fokuserar på enkla, praktiska råd och enkelt visar vilka delar av packningen som kan ge störst viktbesparingar. Fokus ligger på vandring i svenska fjällen under barmarkssäsong men boken är även användbar för andra som inte gillar att släpa på onödigt bagage vare sig det gäller vinterturer, dagsturer till fots eller weekendresor per tåg.

Jörgen Johansson är en erfaren fjällvandrare som upptäckte fördelarna med lättare packning för ett 10-tal år sedan. Inspirerad av den amerikanska trenden "ultralight backpacking" har han efter "trial and error" skalat bort mer än 10 kg från sin veckopackning.


"Bland alla prylar och tekniska kursiduller som väller ut över sidorna i en sådan här bok så är det viktigt att komma ihåg att utrustningen är en förutsättning men inte ett mål.
Det är självklart att en lättare packning ger en skönare vandring och större möjligheter att njuta av färden. Däremot är det inte lika självklart för alla hur man bär sig åt för att få en ryggsäck att bli två, fem eller tio kilo lättare än det man är van vid. Detta gäller kanske särskilt nybörjare som gärna köper på sig smarta prylar "utifall att". Lättare packning underlättar även väsentligt om man har med sig barn på färden.

Ur innehållet:

* De tre stora och 3 för 3
* Så väljer du en lätt ryggsäck
* Så väljer du ett lätt tält
* Hur väljer man mellan olika sovsäcksalternativ?
* Hur lätt kan ett liggunderlag vara utan att sömnen blir lidande?
* Med eller utan GPS?
* Behövs shampoo?
* Är den lättaste undertröjan alltid den bästa?
* Så väljer du skor som gör stegen lättareMitt val beror mest på att jag tycker den med krage är snyggare när man sitter på fjällstationen och skroderar över en öl.
Jag gillar verkligen den humoristiska tonen i boken, författaren delar dessutom frikostigt med sig av både med och motgångar. Ofta handlar det bara om att tänka utanför mallen när man ska packa lättare (en foliepajform väger betydligt mindre än en trangiastekkpanna) av och att inse att alla prioriterar olika (om man har ett lättare tält kanske man tar med en tetra vin istället). Intressant är också att författaren förespråkar saker med flera användningsområden (vandringsstava rsom är tältpinnar) och söker den optimala blandningen av egenhändigt tillverkad utrustning och sådan från butikernas hyllor.

Om författaren
Jörgen Johansson har tidigare skrivit boken "Vandra fjäderlätt" och har en webbsida www.fjaderlatt.se som är ett forum på nätet för svenska lättpackare. Där hittar man packlistor med kommentarer och mycket annat matnyttigt. Jörgen har vandrat i Klippiga Bergen, i Canada och Alaska, men återvänder hela tiden till Lappland.

1 kommentar:

  1. Sonen torkar eget kött, grönsaker, frukt för matsäck, går bra i vanlig ugn. Jag har bloggat om det:

    http://hannelesparadis.blogspot.com/2010/08/torka-din-egen-fardkost.html

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin