måndag 4 oktober 2010

Matmåndag: Vara vegetarian

vegetarian duck bento

Bild: gamene

I fredags var det vegetariska världsdagen, en dag som instiftades av North American Vegetarian Society 1977. Jag äter vegetariskt de flesta dagar men passar på att knyta an till rörelsen för köttfria måndagar och skriver om vegetarianism idag.

I became a vegetarian at age 12. A vegan at age 16. Then a vegetarian again at 21. Then I started eating seafood at age 25. That’s as far as I’ve gone and I will never, ever eat red meat, chicken, veal, pork or any other kind of land animal. When I tell people I’m a seafood vegetarian, they often ask what’s the name for that kind of diet. I often reaply “it’s called a hypocrite.” With mercury levels rising in seafood, the industry itself really not as sustainable as we once thought, and the whole BP oil spill just raping our oceans, maybe I can stop eating seafood altogether. One thing I have done is that I eat and cook 100% vegetarian in my own home and only eat seafood in restaurnants. That type of diet is called “Denial.”

För ett tag sedan läste jag ovanstående på Daily Danny, Danny Seos blogg. Inlägget handlade om 5 saker han ville förbättra i sitt liv. Jag skrattade när jag läste stycket för att det motsvarar ganska väl min egen mathållningsresa. Jag blev vegetarian när jag var i 10-årsåldern för att "jag tyckte synd om djuren". Min föräldrar trodde nog att det skulle gå över och de första tvingade de mig att i alla fall äta kyckling och fisk. Jag fick dessutom hjälpa till att laga min egen mat vilket nog gjorde at tjag är så pass matlagningsintresserad som jag är idag.
När jag var i 17-års åldern blev jag vegan men efter några år återgick jag till att äta mjölkprodukter, ägg, fick och skaldjur inte så mycket för att jag själv hade problem med att vara vegan utan mer för att det var väldigt trist att äta ute på restaurang och att man sällan blev hembjuden på middag eftersom det var svårt nog att bara laga vegetariskt. Det här var i mitten på 1990-talet... Sedan dess har det hänt massor och nu har de flesta restauranger ett flertal vegetariska alternativ på menyn.

Olika typer av vegetarisk kost
En vegan
äter endast födoämnen från växtriket som spannmål, bönor, rot- och grönsaker, frukt och bär. Många veganer undviker också produkter som på något sätt kommer från djur, till exempel ull och honung, liksom läder i skor, stövlar och skinnjackor.

Lakto-vegetarisk
mat innehåller förutom alla vegetabilier ovan även mjölkprodukter som mjölk, smör och ost. Lakto kommer från lac som betyder mjölk på latin.

Lakto-ovo-vegetarisk
mat innehåller samma som ovan + ägg. Ovum betyder ägg på latin.

Marin-vegetarisk mat
man har lagt till fisk och skaldjur.

3 vanligaste anledningarna till att bli vegetarian
Det finns en mängd anledningar till varför man väljer att inte äta kött. Även om jag en gång i tiden belv vegetarian för att jag tyckte synd om djuren, dvs av etiska skäl så är det numera mest av gammal vana samt att jag tycker att jag mår bra av vegetarisk kost, Min mor blev vegetarian på äldre dar eftersom hon ogillar den industriella djurhållningen och djurtransporter. Tre vanliga skäl till att man blir vegetarian är:
 • Hälsoskäl - vi mår bättre utan kött
 • Etiska skäl - det är oetiskt att äta djuren
 • Resursskäl - det är resurssnålare att äta en vegetarisk diet, det går åt mindre vatten, mindre odlingsmark etc

Funderar du på att bli vegetarian?
Jag tror att det bästa är att växla över gradvis. Att införa en köttfri dag i veckan för att långsamt uttöka antalet vegetariska dagar. På så sätt chockar man varken omgivningen eller sig själv.

Mer

Matmåndag - Cranks bästa recept
Matmåndag - när en skinka inte är en skinka..
Omställningssteg #2. Ät mindre kött

3 kommentarer:

 1. Jag avslutade min vegetariska period för några år sedan men äter fortfarande mycket vegetariskt. Dels för att det är en vana men också mycket av ekonomiska skäl. Kött är dyrt. På senare tid har jag dock fått lite nya skäl. Jag kan absolut tänka mig att äta, och betala för kött, om det är vettigt producerat. Dock är det svårt att hitta. Först kan jag bli glad när jag hittar lammstek från frigående lamm, sen blir jag ledsen när jag upptäcker att de var frigående i Nya Zeeland. Det är helt absurt! På hela Ica Maxi hittade jag en, endast en, kravmärkt kycklingfilé! Hur ska jag kunna göra bra val om jag inte hittar dem? Jag känner mig maktlös, även om det är jag som konsument som skapar efterfrågan och därför har makten.

  SvaraRadera
 2. Hilsner fra Danmark!

  Min søster har været vegetar og min far har været veganer. Jeg selv er super glad for kød, men vil helt sikkert til at læse noget mere om sundere kost her i bland vegetarmad.

  Tak for en fantastisk blog!

  Sandra

  SvaraRadera
 3. Visst är det svårt att göra bra val Lotta - man måste kolla allt jättenoga.

  Tack Sandra!

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin