torsdag 7 oktober 2010

Välkommen till det verkliga livspusslet

Torvalla

Bild: kenny_lex


Livspussel-debatten har länge dominerats av medelklassens problem – att hinna med en hektisk karriär, hålla fint hemma och hämta tidigt från dagis. För skiftarbetare i industrin är pusslet betydligt svårare att lägga.

Dagens arbete skriver om livspusslande ur ett annat perspektiv. I en artikel möter man Oscar och Linda som bägge jobbar skift, ofta kvällar och nätter.

Att kunna påverka sina arbetstider är en stor fördel när det gäller att få ihop sitt livspussel. Men makten över arbetstiden är fördelad längs en stupande klass- och könstrappa med LO-kvinnor i botten och Saco-män i topp.

Här handlar det inte om att få dåligt samvete de få gånger man hämtar barnen sist på dagis utan problem att få barnomsorg när man har "obekväma arbestider" och att behöva förlita sig på familj och vänner de gånger bägge föräldrar arbetar natt.

Mer
Tre röster om livspusslet.

1 kommentar:

  1. Nattarbete är nog inte det största problemet, för heltid räknas som ca 10 nätter per månad, och ett par kan säkert turas om... hur äktenskapet funkar, är en annan sak.
    Hört talas om skiftarbetande som syns vid dörren..

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin