måndag 18 oktober 2010

Matmåndag: SM i mathantverkBild: Eldrimner.
Den 12-14 oktober 2010 ägde Saerimner rum, alla mathantverkares alldeles egna dagar. Saerimner, som arrangerades av Eldrimner, gick av stapeln på Frösön utanför Östersund (som jag nyligen besökte). På programmet stod en mängd intressanta seminarier; Mats-Eric Nilsson berättade om sin och Henrik Ennarts nya bok ”Döden i grytan – om vår rädsla för riktig mat”, ”mikrobryggaren” Håkan Lundgren, Sigtuna Brygghus, tipsade om hur man planerar ett mikrobryggeri och om vilka villkor som krävs för att göra ett litet bryggeri lönsamt och Johan Ununger, VD för Saltå Kvarn berättade om Saltå Kvarns hållbara varumärkesbyggande genom engagemang, aktivism och sociala medier.

I samband med Saerimner arrangerades även SM i Mathantverk, ett doftande och smakrikt arrangemang då mängder av lufttorkade skinkor, salami, marmelader, getostar och blåmögelostar mm skulle smakas och bedömas.
Under tisdagen den 12 oktober arbetade en 60-man stark jury hårt med att bedöma produkter inom 37 olika klasser. 500 produkter var anmälda och godkända inför tävlingen. Av dessa kom 441 produkter till start och 38 guld-, 33 silver- och 21 bronsmedaljer delades ut.


Bild: Eldrimner. SM i Mathantverk 2010, Johan Johnsson, medlem i brödjuryn doftar på brödet.

Bland annat tog Robin Edberg från Cum Pane i Göteborg brons i kategorin hårt bröd och Anna Matsson och Camilla Kihl från Gunnebos kaffehus vann silver i kategorin surdegsbröd.

Om Eldrimner
Eldrimner är Sveriges centrum för mathantverk. De hjälper mathantverkare i starten och i utvecklingen av företagen. genom att ge råd och stöd, inspirera och förmedla kunskap. Eldrimner som även står bakom Smaklust har tagit fram en karta på internet som gör att du hittar till de lufttorkade skinkorna, älgsalamin och de rökta korvarna. I Göteborg står brödet i fokus, på kartan hittar man Alvar & Ivar, Cum Pane och Smakfyllt Bröd & Butik.

2 kommentarer:

  1. Köpstopp, intressant! Vad innebär det? Jag tänkte liksom... vissa saker är man ju i behov av, som mat, hygienartiklar och ja, nödvändigheter.

    SvaraRadera
  2. Hej Matilda! Om du går in på blgogen och tittar under rubriken "Är du förstagångsbesökare?" ganska långt upp till vänster så hittar du förhoppningsvis svaret på din fråga.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin