måndag 11 oktober 2010

Östersund över helgen

I helgen gjorde sonen och jag en utflykt till Östersund, ett bra ställe att åka till om man vill ta nattåget och komma fram lagom tidigt på morgonen (ca kl. 07)

Nattåg till Östersund

Vi tog nattåget från Göteborgs central på fredagkvällen. Vi hann med att äta kvällsmat i restuarangvagnen och spela några omgångar Uno innan det var dags att krypa till kojs i vår sovkupé.


Stationen Östersund

Morgonen därpå vaknade vi upp någonstans utanför Östersund. Dimman låg tät över staden och vi var glada att vi hade både mössa och vantar. Vi kunde lämna vår packning på vandrarhemmet tills det var dags att checka in.


oktober 019

I väntan på att få ut våra hyrda cyklar promenerade vi runt på stan. På Stortorget kunde man provsmaka Jämtländska delikatesser. Sonen provsmakade en kolbulle. Lunch åt vi på Törners konditori.

oktober 025

När vi hämtat ut cyklarna gav vi oss iväg mot Frösön. Vi stannade och kollade in ett railjam i Kärringbacken innan vi cyklade vidare mot Frösö kyrka.

oktober 036

Trots idog spaning såg vi inget Storsjöodjur.

oktober 044

Fantastiskt fin utsikt på Frösön!

oktober 047

Vi fikade på Stocke Titt café innan vi vände tillbaka till central Östersund, en nätt tur på ca 2,5 mil... Bra jobbat av en 7-åring!

Kakor på Jamtli café

På söndagen tog vi det lugnare. Vi tillbringade några timmar på Jamtli historieland, utforskade barnens järnväg och energileken inann det var dags att äta lunch på Jamtli café.

oktober 085

Efter lunchen blev det äventyrsbad på Storsjöbadet. Tack vare att vi hade cyklar kunde vi lätt ta oss fram och tillbaka i stan.
Helgen i Jämtland avslutades med röding och rödbetor med kronärtskockskräm innan vi tog nattåget tillbaka mot Göteborg.

Resmål Östersund
Oktober verkar vara "off season" i Östersund. Sommaraktiviteterna har stängt och vinteraktiviteterna har inte dragit igån. Turistbyrån har stängt på helgerna så det är bra att göra research hemma. Är man är lite om sig och kring sig finns det en hel del att göra trots lågsäsong. Vi ville cykla och jag hittade bra information på Hike & bike, den officiella hemsidan för vandring och cykling i Jämtland Härjedalen och Tröndelag. Jag lånade också Friluftsliv i Jämtland : en guide till berg, skogar och vatten av Johan Ranbrandt. Den var bra och jag passade på att köpa mig ett eget uppdaterat ex på Natukompaniet i Östersund. Andra souvenirer blev mjukt tunnbröd från bakstugan på Jamtli (det enda som var öppet förutom själva museet och caféet) och en lagsats till cykeln. Vi fick många bra tips från Ola på Intersport där vi hämtade ut cyklarna och av personalen på vandrarhemmet Ledkrysset där vi bodde.Dessutom hade vi riktigt tur med vädret! Jag hoppas att vi kan åka tillbaka till Östersund snart, gärna på vintern när snön har kommit men det är även ett utmärkt sommarresmål!
Dessutom hade vi hade riktigt tur med vädret! Även om dimman låg tät på lördagen så släppde den efterhand och solen sken bägge dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin