fredag 22 oktober 2010

Inredningsfredag:radikal enkelhet á la Sköna hem

between mediterranean avenue and broadwalk.

Bild: sssteve.o

Maria (som gästbloggade här redan 2007) tipsade om ett miniboende i Sköna hem som .

Målet var att skapa ett enkelt hus som kräver så lite underhåll som möjligt. Här vill man umgås med varandra i stället för att jämt jobba på huset som man ofta gör på landstället.

Mannen i familjen, Jacob Wallér, är arkitekt på Jordens arkitekter. Läs mer om huset i Sydsvenskan och Mixr.se.

3 sätt att skapa RADIKAL ENKELHET a la Sköna hem

Målet var att skapa ett enkelt hus som kräver så lite underhåll som möjligt. Här vill man umgås med varandra i stället för att jämt jobba på huset som man ofta gör på landstället. Konceptet är nästan chockerande noga genomfört, tycker Sköna hems Charlotte Pettersson.

1. Grundformer
Som ett litet Monopolhus ser det ut, familjen Wallér-Henkes fritidshus. Och det typiska i husets form går igen i inredningen. Det är bord, soffa och lampor i dess enklaste, tydligaste form, utan onödiga krusiduller. Och tomten består blott av en gräsmatta. Inga buskar eller rabatter att förvalta – bara det en radikal tanke.

2. Primärfärger
Gråskalor och nyansglidningar göre sig icke besvär. Här gäller helsvart fasad, idel vita väggar och så några tydliga, klara färgaccenter. De starka kulörerna bildar spännande utropstecken. Här är det färgerna, snarare än föremålen, som utgör dekorativa element. De enda andra blickfången är fotokonsten på väggarna och de stora ospröjsade fönstren – också de behandlade som konstverk där inga gardiner tillåts störa utsikten.

3. Inget bjäfs
”Vi städar på en halvtimme”, säger ägaren. Vilken semesterdröm! Många fritidshus är inredda med det som ratats i permanentboendet. Så inte här. De få sakerna är noga utvalda, konsekvent enkla och moderna i uttrycket. Inga mattor som fångar smuts eller prydnadssaker som samlar damm.

2 kommentarer:

  1. Det är väl så det ska vara inte bara i sommarstugan utan även där hemma. Jag gillar visserligen lite mer färg, men i övrigt önskar man ju att lite snabbstädning och en sväng med gräsklipparen skulle vara det enda underhåll som krävdes....../ O

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin