torsdag 24 juni 2010

1 0 saker: Köksrensning

Mouli

Bild: Noel C. Hankamer

Jag har inte rensat så aktivt på sistone (om man inte räknar maskrosor och annat ogräs) men häromdagen upptäckte min mor små döda djur i en av kökslådorna så det var bara att avsätta någon timme och ta i tu med att städa ur dem. Storebror hjälpte till så det var ganska snabbt avklarat.

10 saker


På köpet fick jag rensat lite bland köksattiraljerna.
För ett tag sedan frågade sig Irene med bloggen Feng shui - harmoni hemmet hur många köksmaskiner man egentligen behöver? Jag har tidigare frågat mig vilken betydelse köket och köksutrustningen har när det gäller vår matlagning?Vi har en hel del köksmaskiner men de flesta används ganska flitigt eftersom vi lagar en hel del mat. Jag lagar dessutom ganska mycket (vegetarisk) mat från grunden.

Topp 6

  1. Vattenkokare - jag kan inte leva utan vattenkokaren, vi sliter verkligen ut våra
  2. Elvispen - eftersom jag i perioder bakar rätt mycket
  3. Handmixern med tillbehör - till allt från aioli till smoothies.
  4. 7 år gammal foodprocessor - används till hummus, yogurtglass, coleslaw... etc
  5. Min Mouli-Julienne - används främst till Janssons Frestelse (se bild ovan)
  6. Mockamaster - används 2-4 ggr i veckan, på helgen och när vi har gäster.
Övriga maskiner
  • Brödrost - på helgen äts det rostade mackor med marmelad
  • Våffeljärnet - används någon gång i månaden till våffemackor (istället för en smörgåsgrill).
  • Hushållsassistent - min mammas gamla som används vid bakning någon gång i månaden
  • Riskokare - används när vi har sydstatsmatskvällar (minst 4 gg per år och vi brukar vara 8-20 pers )
  • Fritös - se ovan
Det blir en hel del maskiner men micron gick sönder och hittills har vi klarat oss bra utan den. Länge klarade vi oss även utan brödrost när den vi fick i bröllopspresent gick sönder. Vi rostade helt enkelt i ugnen. Micron saknar jag mest när jag ska värma rester. Sen har vi ingen kolsyreapparat, bakmaskin eller espressomaskin. Ingen draughtmaster eller glassmaskin heller

Mer
How to setup a minimalist kitchen part 1 – things to avoid

7 kommentarer:

  1. Nog finns det en och annan apparat i mitt kök också, men jag tycker nog att jag använder dom flesta ganska regelbundet.

    Nu undrar jag bara hur du kan göra dig av med mandelkvarnen :-) Den använder jag för att göra bullfyllning med nötter, mandelmassa till semlorna och småkakor ibland. Är du säker på att du ska slänga den? Känner mig som en städsabbotör nu :-)

    SvaraRadera
  2. På sommaren är det roligare att städa, och lite mer djur också :)

    SvaraRadera
  3. P.S.
    Dottern använder mandelkvarn mycket till att göra egen mandelmjöl och annat, mycket bra maskin för nyttig mat. Jag har berättat om hennes glutenfria våfflor och annat.

    SvaraRadera
  4. Kommer på att vi egentligen lagar mat rätt maskinfritt... Vattenkokaren och micron är det nog som går mest förrutom spisen. Tänker mig väldigt noga för innan jag släpar hem något nytt.

    SvaraRadera
  5. P.S.
    inget kök utan äggkokare, används varje dag, även barnen har skaffat så fort de flyttade hemifrån.

    SvaraRadera
  6. Jo, mandelkvarnen åker (fast till Emmaus). Jag har för klena händer och använder hellre en food processor (eller tillsatsen till stavmixern) när jag ska mala mandlar.

    SvaraRadera
  7. Hehe, i denna gren av enkelhet tar jag nog lite fler poäng. Av maskinerna på din lista har jag bara tre: 15 år gammal matberedare, mockamaster kaffebryggare samt hushållsassistent.
    Om man har induktionsspis så kan man lika gärna koka vattnet på den. Ett begagnat våffeljärn står på min önskelista.
    Mouli-Julienne tycker jag inte riktigt räknas som maskin, den är ett förträffligt manuellt köksredskap.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin