tisdag 29 juni 2010

Höj veckopengen - bli pantletare!


Fotograf/Källa Returpack

Ett bra sätt att höja din veckopeng ett snäpp är att hålla ögonen på din mamma och pappa. Det är enkelt: När de städar undan efter maten, se då bara till att de inte slänger några burkar eller plastflaskor i soporna. Slänger de ändå så har du egentligen bara ett val: att själv ta hand om burkarna och flaskorna. Spara dem i en plastpåse och panta dem nästa gång ni handlar. Kom ihåg, du får 50 öre för varje burk och upp till 2 kronor för flaskorna.

För några månader sedan började vi ge barnen veckopeng. Motprestationen är att städa sitt rum och hjälpa till med småsysslor här hemma. För större ärenden och jobb kan de få en extra guldtia. Sedan jag skadade knät har andelen småsysslor ökat (som att de själva måste bära ner sin smutstvätt respektive ta hand om sin rena tvätt) men också möjligheten att tjäna extra slantar genom att lämna och hämta mina biblioteksböcker exempelvis. Storebror håller på att spara ihop till ett Nintendo DS (han måste spara ihop halva kostnaden själv) så han är väldigt motiverad. Lillasyster vill gärna få sin veckopenga i enkronor för då känner hon sig rik ...

För äldre barn (11-16) finns möjligheten att i sommar göra både nytta för miljön och tjäna lite extra pengar genom att bli pantletare. Det är tredje året i rad som Returpack drar igång sin pantletarkampanj, i år pågår den t.o.m 29 augusti. Den som vill bli pantletare går in på www.pantamera.nu och anmäler sig. När anmälan kommit till Returpack skickas ett paket hem som innehåller en pantbag, en t-shirt och en plånbok. Dessutom kan den som vill, ladda ner sina egna visitkort och flygblad från hemsidan. Tävlingen som är kopplad till kampanjen innebär att den som pantat mest vid kampanjens slut vinner en pantamera-cykel. Dessutom delas flera andra- och tredjepriser ut. Enligt Returpacks egna statistik, finns i runda slängar 200 miljoner kronor att hämta i form av icke återvunna burkar och PET-flaskor.

Pantbloggen hittar man fler tips!

2 kommentarer:

  1. Det var ju en behjärtansvärd kampanj, men inte kan det väl 2010 finnas folk som slänger glas och metall i hushållssoporna (dock på många andra ställen när man inte är hemmavid)!? Man förundras!

    SvaraRadera
  2. Dricksglas eller liknande skall man slänga i hushållssoporna...

    http://www.gastrikeatervinnare.se/upload/Dokument/A-%C3%96%20Sorteringsguide%20111128.pdf

    http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=glas%20kan%20du%20sl%C3%A4nga%20i%20br%C3%A4nnbara%20eller%20l%C3%A4mna%20till%20%C3%A5tervinnings&source=web&cd=2&ved=0CCkQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.gastrikeatervinnare.se%2Fupload%2FDokument%2FA-%25C3%2596%2520Sorteringsguide%2520111128.pdf&ei=79ABT5WGBOn04QTO-8WNCA&usg=AFQjCNGHkeBLQVlnLSUFYtbLxQYaRnkY2A

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin