onsdag 30 juni 2010

Bokonsdag: Uteliv med barn

Uteliv med barn


Äntligen är det sommar, varför inte passa på att ta med barnen ut i naturen! Nya boken Uteliv med barn är full av tips och idéer på roliga och genomförbara aktiviteter för hela familjen, allt från dagsturer, cykelturer till kanotutflykter och mycket annat.
Boken är skriven av Anders Villumsen som vill inspirera föräldrar att ta ut sina barn i naturen och här bidrar han med de erfarenheter han samlat på sig med både egna och andras barn och ungdomar.

Boken inleds med förslag på hur man kan lägga upp ett utekalas. Här får man tips på allt från lämplig klädsel till lekar, mat och utrustning. Längre fram i boken kan man läsa om exempelvis cykelsemester, dagsturpaddling och en skidtur. Insprängt mellan utflykterna finns längre stycken om allt från psykologi till hur man fotograferar barn men även tips om hur man håller barn nöjda och glada ("ta alltid med extra vantar"), att vanliga blöjor är bättre än byxblöjor i fält (men hur tygblöjor funkar minst lika bra) och hur man bäst förebygger skavsår på både barn och vuxna.
I friluftslivet är mat viktigt och boken ger tips på olika rätter som funkar bra att förbereda hemma (pinnbröd) eller att laga på stormkök, stekhäll eller i stekgrop när man är ute på längre turer. Frystorkat är sällan en hit med barn så det är värt att satsa lite extra på maten, både vad det gäller smaksättning och så att man får i sig tillräckligt med energi.

Det jag gillar med boken är att den uppmuntrar till men inte romantiserar uteliv med barn. Syskonkonflikter försvinner t. ex inte bara för att man är ute i naturen. Författaren har många bra tips på vad man ska tänka på när det gäller små barn i naturen men också hur man gör äldre barn delaktiga och hur man ger tonåringar lagom mycket frihet.
Längst bak i boken finns bland annat en utrustningslista och information om allemansrätten men jag saknar faktiskt ett index så att man kan söka efter rätter och annat.


Om författarenAnders Villumsen har lång erfarenhet av uteaktiviteter med barn, både privat och i sin yrkesverksamhet. Han är uppväxt med friluftsliv sedan tidig barndom. Hans naturintresse inspirerade honom till att läsa biologi och han blev sedan lärare i biologi och kemi. Med sina egna barn har han fortsatt utelivet under alla årstider. I sitt företag Vill Ut håller Anders föreläsningar och kurser om friluftsliv med barn.

Tips!
Om du går med i Adlibris bokklubb "Leva i familj" kan du köpa Uteliv med barn för bara 169 kr inkl frakt! Erbjudandet gäller till och med den 2010-07-31. Provläs boken his Adlibris
Kika även på Vildmarksbibliotekets webbplats, där hittar du många inspirerande vandringsböcker men även böcker om friluftsmat och hur man vandrar med lätt packning.

Från och med imorgon drar jag i gång tema semester här på bloggen!

3 kommentarer:

 1. Låter som en drömbok för den här skogsmullemamman - mot biblioteket!

  SvaraRadera
 2. En får tacka för en vänlig recension. Syftet med boken är just att inspirera andra att ta ut sina barn. Har just kommit hem från en vecka i Jotunheimen med barnen, där vi besteg Galdhöpiggen och gick Besseggen. Kanske inget för nybörjarfamiljen, men vi var absolut inte ensam barnfamilj ute.

  Håll stövlarna leriga.
  Anders Villumsen

  SvaraRadera
 3. Tack själv, verkligen en toppenbok! Jag ser fram emot att slänga kryckorna så att vi kan komma ut lite igen.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin