torsdag 10 juni 2010

Gästinlägg: Ett riktigt jämförpris

Handlar om pengar

Bild: Henrik Ström

Dagens gästinlägg är skrivet av Per Penning driver bloggen med samma namn. Per Penning är en dryga fyrtio år gammal pappa och make med två barn i skolålder, villa, bilar, amorteringar och kostnader - ganska lik många andra i det hänseendet. Vad Per däremot under senare år har insett är att en privatekonomi med mer trygghet, utrymme och frihet är något värdefullt att sträva mot. Många mer än Per behöver sätta sig ned och fundera igenom vilka prioriteringar som är viktigast och vilka som egentligen inte spelar någon roll. För egen del har Per insett att det värdefullaste han äger - tiden - byter han bort mot pengar. Dessa pengar är därför synnerligen värdefulla. Jag vill att de ska ge god utväxling - jag vill ha mer nytta och glädje per penning spenderad.

Kanske du, liksom jag, ägnar lite tid åt att inspektera hyllkanten i livsmedelsaffären för att undersöka vad en vara kostar per kilo eller liter, för att skaffa dig en uppfattning om det är billigt eller dyrt? Det är ju väldigt bra att det finns denna möjlighet att jämföra ost, tvättmedel eller schampoo.

Men tänk om det fanns ett jämförpris som talade om vad du skulle ha i reda pengar om du INTE köpte produkten utan lät den förränta sig på något sätt? Några exempel:

  • En kaffe och lussebulle á 68 kronor. Jämförpris 6 % årlig avkastning, 15 år - 163 kronor.
  • Platt-TV á 9995 kronor. Jämförpris 8 % årlig avkastning, 20 år - 46 586 kronor.
  • Ny skinnsoffa á 28 000 kronor. Jämförpris 9 % årlig avkastning, 25 år - 241 446 kronor.
  • Köksrenovering á 230 000 kronor. Jämförpris 10 % årlig avkastning, 30 år - 4 013 362 kronor.
Det här kallar jag jämförpriser det! Ett jämförpris som får en att tänka efter mer än en gång om ett inköp eller en 'investering' kan tänkas vara värt det. Personligen så anser jag att jag hellre har tvåhundratusen kronor att dryga ut pensionen med än en utsliten skinnsoffa med utstickande stoppning om tjugofem år. Köket är säkert också lite lätt 'retro' om trettio år och då gosar jag hellre med fyra mille.

Nåväl, du kanske behöver en ny TV, en soffa eller ett nytt kök? Inget fel i det. Men om du köper TV:n som inte är lika 'fancy' för 4995 kronor, soffan i tyg för 15 tusen och renoverar köket för halva priset - då kanske jämförpriset känns mer tilltalande?

Vill du, liksom jag, hitta fram till den där ekonomiska friheten - då är väl jämförprisberäkning enligt ovan en bra värdemätare för hur väl du kommer att lyckas med det?

1 kommentar:

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin