torsdag 3 juni 2010

Gästinlägg: Skogsliv vid...


Bild: Anders Östlin, Tarraälven i Lappland

Först ut bland gästbloggarna är Lisel Hamring, en skrivande biolog som har bloggen Skogsliv vid Mälaren – betraktelser


...Walden, förstås! Eller Walden Pond, Massachusets, USA, där Henry David Thoreau satt på 1800-talet och betraktade världen och filosoferade över samhället och människan. Som sedan blev hans berömda bok.

Han är het igen, eremiten! Du är helt enkelt väldigt trendig, syster Sofie, vare sig du vill eller inte! I alla fall om man ska tro senaste numret av Turist, STF:s eminenta medlemstidning. Och det ska man väl.

Mats Ottoson har gjort det igen, bidragit med ett enastående nedslag någonstans i Sverige. Ofta med otroligt sensuella akvareller. Och ibland med sin fru Åsa. Denna gång om ett drygt dygns s k "informationsfasta" som eremit på en ö i Hjälmaren. Skulle du klara det? Vara utan dator, mobil, radio, ja t o m böcker under en hel dag på en öde ö? Eller skulle du få panik efter fem minuter? Måste säga att för egen del lockar det. Jag är övertygad om att det skulle göra alla gott att verkligen få lära känna sig själv, ja, alla demonerna också och få känna andetagen. In och ut, som Mats skriver. Det finns dyra alternativ på flera tusen i små eremithyddor, men tält och mat och det allra nödvändigaste skulle räcka gott. Tända en eld. Utforska ön. Dricka kaffe. Bada naken, självklart! Gömma undan klockan. Kolla in öns eventuella invånare. Några bevingade vänner som sällskap? Några vackra blommor - vilka? Kanske skriva en rad med papper och penna.

Det enklaste är många gånger det svåraste. Att möta sig själv. Har man ingen öde ö att åka till kan en lightversion vara att stänga av. Och då menar jag allt: radio, tv, mobil, dator, Ipod och allt annat som bidrar till vår allt mer styckade tid (Mats uttryck). Gör din egen mediafasta och bli din egen eremit ett dygn hemmavid! Vågar du?

1 kommentar:

  1. Absolut vågar jag! För en tid. Jag älskar sommaren då jag far till min öde ö om helgerna och leker att jag är Thoreau. Inget rinnande vatten, ingen dator, ingen el men förvisso makens telefon (som jag inte använder förutom i nödfall) och en transistor radio. Vädret måste man ha koll på om man ska ut och fiska. Men att helt koppla bort sig, nä det skulle jag aldrig klara.

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin