Till skillnad mot Mimmi ligger jag hopplöst efter med mitt "10 saker projekt". När jag var hemma med dotterna passade jag på att rensa lite.
14 st kemtvättsgalgar som går i retur till kemtvätten
Böcker från Bookmooch - går tillbaka till Bookmooch
Till sist lite blandade saker, en trasig lampskärm, urvuxna fläckiga barnkläder, tom shcmapooflaska (varför blir dessa alltid stående i duschen?), trasiga fläckiga kökshandukar, en bok som barnen inte gillar och en stuvbit vaxduk. Allt som allt blir det 28 saker...
Tidigare veckor har jag fått frågan om vad som är poängen med det här ständiga rensandet. Dels är det en bra påminnelse om vad jag har lagt pengar på tidigare, om det är värt det. Till skillnad mot Jonas är jag inte så bra på att konsekvent tillämpa en in - två ut så efter ett tag blir det trångt i bokhyllor och skåp. Jag skulle också vilja bli bättre på att återanvända saker (vad gör man med en stuvbit vaxduk?) och jag vill bli ännu bättre på att inte köpa onödiga saker, det gäller även sådant som är köpt på loppis. Peppen Maria har lagt upp en checklista för hållbar shopping på sin blogg:
- Behöver jag den vara jag håller i handen?
- På vilket sätt kommer varan att öka min livskvalitet?
- Hur många liknande varor äger jag redan?
- Hur mycket och hur länge kommer jag att använda varan?
- Finns det risk att varan blir ett felköp som bara tar upp plats?
- Har jag en liknande vara hemma som jag istället kan använda?
- Kan jag få tag på varan utan att köpa en ny, t ex låna, hyra eller köpa begagnat?
- Motsvarar varan helt mina önskemål?
- Hur ska jag göra mig av med varan när jag använt den färdigt?
- Hur påverkar varan miljön? Går den att återanvända?
- Hur är varan tillverkad? Kan jag stödja produktionsförhållandena?
När jag nu ändå var hemma passade jag på att ta med barnen till Emmaus. Två kassar lämnades in och 1 kasse togs hem.
220 kr slutade shoppingrundan på men då fick jag å andra sidan ett par skridskor (mina försvann i flytten), en riddarsköld och en ishockeyhjälm till Storebror, två barnböcker och lite böcker till mig. Böcker är verkligen min svaga punkt, jag hittar nästan alltid några jag vill ha när jag besöker Emmaus. Så dagsresultatet blir 28 saker ut och 11 saker in.
vad gör man med en stuvbit vaxduk?
SvaraRaderaJag har ägnat mig en del åt bokbinderi, och för några år sedan band jag om mammas sönderfallande Sju sorters kakor i en bit röd-vit-rutig vaxduk.
Åh, är Undead and Unwed paxad på BM redan? Jag har den på min wishlist (dock kanske annat ISBN)... =)
SvaraRaderaCecilia
Hans - vilken bra idé! Mitt eget ex av sju sorters kakor skulle också behöva ett nytt omslag.
SvaraRaderaCecilai - tyvärr, den är redan paxad.
Hej och tack för en intressant blogg, hittade hit efter artikeln i DN.
SvaraRaderaTiogruppen har gjort jättefina necessärer och andra små fodral i vaxduk, se här: http://www.tiogruppen.com/Products.aspx?l=1&m=2&p=0&Shop=0&c=3
Förkläden till barn, haklappar och skötbäddar av vaxduk har de också i sitt sortiment.
Böcker som man köper secondhand för att man inte kan låta bli - det känns i alla fall lite bättre nu när man har bookmooch, tycker jag. Då kan man låta dem gå vidare och fylla sin funktion på annat håll. Nästan lite bibliotekskänsla över det hela.
SvaraRaderaBiten vaxduk hade jag gärna tagit! Jag syr överdrag till cykelsitsar av sådana bitar och just nu behöver dottern nytt cykelsitsöverdrag :)
SvaraRaderaCharlotte - visst känns det bättre, som att man bara lånar/läser boken ett tag och sedan ger vidare den!
SvaraRaderaAxel - ytterligare ett bra tips! Jag får samla alla bra tips i ett blogginlägg! Maila gärna en bild om du har på ett sådant överdrag!
man kan sy en pennlåda av vaxduk eller klä in en skolbok. Men idag klär inte skolbarnen sina böcker längre (jag klädde alla barnens böcker i reklamblad :)
SvaraRaderaKul att du tog med min checklista, den hindrar en definitivt från att konsumera!
SvaraRadera