onsdag 14 oktober 2009

Bokonsdag: två böcker om att kombinera föräldraskap och arbetsliv

I don't kow how she does it, som på svenska heter 28 timmar på ett dygn en karriärmammas dagbok, handlar om Kate Reddy, 2-barns mamma och fondförvaltare. Kate slits mellan jobb och barn och har ständigt dåligt samvete för all hon inte hinner med både hemma och på jobbet. Att vara en kvinna i "the city" (bank- och finanskvartereni London) är inte heller helt lätt. Till sin hjälp har Kate visserligen Paula, en au-pair, men hon verkar stjälpa men än hjälpa. Stressen påverkar naturligtvis även förhållandet till Kates man och Kate är på god väg att inleda en affär med en affärskollega.
Boken slutar (slutet är egentligen inte det intressanta med boken därfär avslöjar jag det ) med att Kate säger upp sig från sitt jobb och familjen flyttar ut på landet. Vissa kanske ser det som att hon offrar sig för familjen författaren själv ser det inte så. I intervjuer påpekar hon att Kate själv tar kontrollen över sitt liv och väljer en annan livsstil som ger henne en bättre balans.
Ska en kvinna verkligen behöva välja jobb eller familj? Personligen tycker jag inte att man skall behöva välja men jag inser också att man inte kan få allt på en gång. Första gången jag läste boken efter att själv precis ha fått barn gillade jag den inte speciellt mycket. Efter att nu ha läst om den några år senare så har jag en större förståelse för Kate och hennes val. Nu när mina barn är lite större kan jag känna igen mig en del, kanske inte den allmänna karrärhetsen men vissa situationer. Slutet i boken känns visserligen lite tillrättalagt, alla lösa trådar skall bindas ihop men det är ändå ett ganska bra men ändå öppet slut. Enligt uppgift är filmrättigheterna sålda men filmen verkar ligga på is för tillfället efter att regissören avlidit.
Allison Pearson själv är är journalist och karaktären Kate Reddy föddes i en återkommande krönika i The Daily Telegraph. Hon bor i London med man och två barn
 1. Dela ansvaret hemma, försök inte fixa allt själv.
 2. Be om flexibla arbetstider.
 3. Stötta andra föräldrar.
 4. Kom ihåg att allt inte behöver vara perfekt.
 5. Tänk på att en bra mamma är en lycklig person — unna dig egentid med kompisar, träning eller annat.
 6. Försök att inte bara glädja chefen, utan familjen och dig själv.
 7. Res bort utan barn ibland för att inte tappa bort kärleksrelationen.
 8. Välj inte arbetet i första hand — välj livet.
Är du intresserad av boken så har jag lagt ut mitt ex på BookmoochHow she really does it
Den andra boken heter How she really does it och är en bok som kompletterar den första på ett intressant sätt. Bokens fokus är på hur man som framgångsrik affärskvinna kan kombinera familj och karriär på ett bra sätt. Författaren Wendy Sachs är själv frilansande TV-producent och idén till boken föddes när hon själv fick sitt första barn och diskussionen kring "the opt-out revolution" (att framgångsrika karriärkvinnor väljer att bli hemmafruar) drog igång i USA. Wendy Sachs började intervjua andra mammor, både kända och okända, om hur de kombinerar familj och karriär. Vissa har gjort karriär sent i livet när barnen börjar bli stora (en senator), andra har gjort karriär först och fått barn sent eller startat företag när de har varit föräldralediga. Tyvärr ligger tyngdpunkten bland intervjuerna i boken på framgångsrika affärskvinnor som sminkentreprenören Bobbi Brown, Soledad O'Brien på TV-kanalen CNN och designern Vera Wang. De berättar om hur det får ihop sina liv men igenkänningsfaktorn kanske inte är så jättestor för vanliga yrkesarbetande föräldrar som inte har möjligheten att inreda ett rum till barnkammare på sitt kontor och ta dit en nanny. Samtidigt är det naturligtvis intressant att läsa om vilka val de har gjort och de strategier de har utvecklat för att få någon sorts balans i livet. Även andra "vanliga"mammor intervjuas om de har ordnat bra barnsomsorg, Boken känns dock ändå lite som en inlaga i den infekterade konflikten mellan sk. Stay-at-Work moms och Stay-at-Home moms i USA. Och när jag läser om familjen som har sin 7-månaders och 3-åring på dagis 11h om dagen 4 dagar i veckan känns det inte som något att sträva mot,även om fadern i den här familjen är ovanligt delaktig i sina barns liv och uppfostran.

Vill du läsa boken så finns den på Bookmooch

Mer
I don't know how she does it - reading guide questions

1 kommentar:

 1. Hej! Var här igår efter artikeln i DN och är tillbaka idag, tack för inspiration! Dagens inlägg träffade mitt i prick, jag funderar mycket över det här just nu. Tack igen.

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin