måndag 26 oktober 2009

Matmåndag - Vardagshjältar

fattiga


Fattiga Riddare och andra kökshjältar– om konsten att ta vara på maten är en ny kokbok av Anna Lind Lewin och hennes son Zeke Lind. Anna Lind Lewin är kokboksförfattare och formgivare och Zeke Lind är kock på restaurang Bergamott på Kungsholmen i Stockholm. Fattiga Riddare har belönats med första pris i Måltidsakademins Litteraturtävling, kategorin Vardagsmåltider med motvieringen "En bok som låter maten vara en resurs till vi hinner äta upp den, med många ta-vara-på knep där kärlek, respekt och kunskap för råvaran är ledorden i köket." Jag har inte läst boken än men SvD har publicerat några av recepten.

Panzanella är en toskansk fattigmansrätt som ska göras på gammalt ljust bröd av bra kvalitet och med en riktigt bra olivolja. Eriks asiatiska fiskbiffar verkar också goda.
Tomatsås Tutti gör vi ofta hemma även om jag oftast brukar kalla den "hänt i svalen". Vill man ha lite variation häller man in lite grönsaksbuljong och vips blir det soppa Tutti!
Fattiga riddare är gott till helgfrukosten (recept här) men det är sällan vi får så mycket bröd (som inte har möglat) över.

Mer
Läs författarnas blogg med många recept
Ta vara på resterna

2 kommentarer:

  1. Lät som en mycket intressant bok! Den måste jag försöka få tag på.

    SvaraRadera
  2. Vettig bok, jag älskar fattiga riddare, gör det någon gång, med extra ägg..

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin