tisdag 31 mars 2009

Grön energi är framtiden

I hit this

Bild: xiaming

Via ett insamlingsbrev från Diakonia skickar fick jag läsa om Anan Ayyad i Jerusalem som uppfinner framtidstro. Hans senast uppfinning bygger om vägbulor till generatorer som genom att utnyttja bilarnas tyngd ger elektricitet. Smart idé!

måndag 30 mars 2009

Matmåndag - Rena aprilskämten bland de ekologiska nyheterna

women & wine

Bild: jawcey

Några av dem är så usla att det är ett rent tjänstefel av Systemet att sprida dem.

DI Week­ends ­Anders Röttorp skräder inte orden när det kommer till ekologiska eller fair-trademärkta viner på systemet. Läs mer här. Tyvärr tror jag att har rätt till viss del.

Relaterat inlägg:
Matmåndag - Klimatsmarta viner

Matmåndag - the One Block Diet

colorful vegetables
Bild: computix

We’re longtime fans of the local eating movement, which champions getting food grown as close as possible to where you live. About a year ago, we took this to its logical conclusion: Instead of a 100-mile or 50-mile diet, how about a one-block diet? We’d raise everything at Sunset, in a backyard-size plot, for a late-summer feast (and a lot of cooking beyond).

Förra veckan bloggade jag om mitt och andras dåliga matsamvete. På trädgårdstidningen Sunsets redaktion drömde man om närodlat och bestämde sig för att satsa på riktigt nära odlad mat, en egen köksträdgård. Målet var att kunna laga till en riktig brakmåltid med egenodlat i slutet av säsongen. För att göra det lite mer spännande satsade man även på att göra egen öl och eget vin. Följ projektet på the One Block Diet blog eller läs/lär mer i deras guider:

söndag 29 mars 2009

Earth hour 2009



– Det har ändå haft effekt på elförbrukningen, det tycker jag att man kan säga utan att överdriva.

Lika mycket el som tjugofem eluppvärmda villor gör av med på ett år. Ungefär så mycket el sparade svenskarna under lördagskvällens Earth Hour skriver DN.
I Göteborg blev det lite si och så med släckandet, enligt uppgift slocknade inte Götaplatsen vilket alla hade räknat med - även den projektansvariga.
Vi var lite sena och släckte inte förrän 20.40 ungefär men vi höll å andra sidan släckt ett bra tag efter 21:40. Det blev mysigt med tända ljus och brasa. Lugnt och skönt utan TV dessutom.

Se mer
Här släcks ljusen världen runt

Sommartider

Telling time

Bild: antianki

Idag ställer vi om till sommartid för att bättre nyttja den ljusa delen av dygnet under sommaren.
Sommatid, vintertid, flextid - det finns många sätt att hålla koll på tiden. Har du koll på tiden?

lördag 28 mars 2009

Godis är fortfarande inte gott

Candy Stand

Bild: takahito

För ett bra tag sedan bloggade jag om att godis är inte gott. Jag skrev bland annat att det ibland kändes som om vi är de enda föräldrarna som inte låter barnen äta godis eller dricka läsk. Sedan dess har vi lättat lite på godisförbudet, barnen får t. ex äta godis på kalas MEN vi har ännu inte infört något "lördagsgodis". Tyvärr har det dock börjats tjata en hel del om godis på sistone, lillasyster skall t. ex skriva godisönskelista till påskharen vad hon nu har fått det ifrån. För tillfället tar vi det när det kommer så att säga, ibland får de glass på lördagarna, någon gång har de fått chips, läsk däremot får de inte.

- Att äta godis regelbundet är inte bara farligt för tänderna, säger Björn Sporrong. Det finns dessutom en koppling mellan fetma och tandproblem hos barn som bland annat kan bero på godisätande.

En ny undersökning från Trygg Hansa visar att 24 procent av barn under två år äter godis två till tre gånger i veckan. I undersökningen rekomenderas att man tillåter lördagsgodis för att slippa motivera varje dag varför andra dagar inte är godisdagar... Orkar föräldrarna inte argumentera mot en 2-åring kan man undra?

Godis med besk eftersmak
Ordet "lördagsgodis" dök upp först i mitten av 1950-talet. Då genomfördes vad kallades Vipeholmsexperimenten. Under 1940- och 1950-talen var svenskarnas tänder i dåligt skick med mycket karies och forskare ville naturligtvis ta reda på varför. De utförde tester på de funktionshindrade på Vipeholms sjukhus, en anstalt för "sinnesslöa" i Lund. Patienterna fick massor av godis, famförallt en seg kola kallad Vipeholmstoffee. När experimentet avslutades efter ett tiotal år visade det sig att patienterna hade fått hål i tänderna, i många fall helt förstöra tänder. Men forskarna hade fått klart för sig att det inte var bra att äta godis varje dag, framför allt inte mellan måltiderna och att tandborstning skulle uppmuntras...


Läs mer!
Vad är det för färg i godiset?
Härdat fett och löss i godiset

fredag 27 mars 2009

Inredningsfredag - Ett litet hus i skogen

side view out back

Bild: Anemone

Jag gillar hus, gärna små hus. Via reNest hittade jag Kimberlees inlägg om hennes vänner hus, de har byggt ett hus av "återvunnet" trä och byggmaterial, på Nya Zeeland. Allt trä kommer från ett sågverk, där stockarna hade legat bortglömda i flera år. Dörrarna och fönstrena har fyndats på loppis, soptippar eller vid vägkanten. Familjen som bor i huset har valt att leva nära naturen, de odlar sina egna grönsaker, komposterar och en vedspis står för uppvärmning av hus och vatten. MEN man behöver inte flytta ut i skogen för att leva ett hållbart liv! Som Kimberlee påpekar:

"Hope you are all inspired by this, I sure am. But I think there are ways you can incorporate what they are doing into your own life with out having to make a drastic change like moving to the bush. For me, living in the centre city is a way of being sustainable. Using less space and land means less waste. Also living smack bang in the middle of things means shopping locally and supporting small businesses, it means no commuting, and it means using shared resources like public transport, parks, libraries. These things all help lighten the load".

Fler bilder kan du se här på Kimberlees Flickrset.

Inredningsfredag - hallå i holken

blue birdhouse

Bild: Firesign

För ett par fredagar sedan bloggade jag om en lysande fågelholk med solceller. Jag tyckte att den var kul men skulle personligen inte betala 70 euro för en designad holk, även om den även kunde fungera som en självlysande trädgårdsprydnad.


Årets trädgårdsprodukt 2009 är en annan typ av fågelholk, en med inbyggd webbkamera. Norrköpingsföretaget Econova har tagit fram fågelholken. som är tillverkad i ek. Den ser ut som en helt vanlig fågelholk på utsidan, men på insidan sitter det en webbkamera vilket gör att man kan följa fåglarna på ett närmare sätt än man har kunnat göra förut.


Bygga själv
Men man behöver ju inte köpa en designad fågeholk. Bygg en egen istället. Naturskyddsföreningen har många holkritningar för olika typer av fåglar.





Återvinn

Eller ännu bättre återvinn något du ändå skulle slänga. I New South Wales, Australien, har man t. ex byggt om gamla Macar till fågelholkar.

Holkar för inomhusbruk
Rosa hemmet har satt upp fågelholkar inomhus, bygg eller köp en shabby chic variant.

Läs mer!
Top Ten: Modern Bird Feeders and Houses
Fågelgodis ger ögonfröjd

torsdag 26 mars 2009

Nya resvanor



Daily Traffic Originally uploaded by Burning Image


Via Camino fick jag tips om projektet Hållbart Resande i Umeåregionenoch deras resvaneverktyg www.smartaresor.nu. När jag testade mina resvanor för ett tag sedan blev mitt resultat blev ganska nedslående vilket jag i och för sig hade anat. Eftersom vi inte hade fått dagisplats där vi bor nu körde vi alla fyra genom hela stan tillbaka till dit vi bodde förut, lämnade barnen på deras gamla dagis dagis och körde sedan in till stan. På eftermiddagen var det samma visa.
Hade vi fått dagisplats där vi bor hade vi istället promenerat till dagis med barnen, promenerat till hållplatsen och tagit bussen in till stan, en minskning med 153 kg co2 per månad. Dessutom tillbringar jag mer än en timmer i bilen på dag, tid som jag hade kunnat ägna åt annat. Men från och med i morgon börjar barnen på dagis 5 min gångväg från vårt hus. Sen är det 7 min till busshållsplatsen. Genom att ta buss på morgonen kommer jag förhoppningsvis kunna läsa mer också, det ser jag fram emot!

Hur hållbart är ditt resande?

Relaterade inlägg:
Bilism
Strunta i bilen och ta pappaledig

onsdag 25 mars 2009

Grattis Camino!


Caroline Petersson, en av livsstilsmagasinet Caminos grundare, mottog under Naturskyddsföreningens årsmöte på lördagen 2009 års Kaprifolpris. Motiveringen löd:


"Naturskyddsföreningen i Göteborg tilldelar Kaprifolpriset för 2009 till grundarna av tidskriften Camino: Johanna Stål, Tobias Jansson och Caroline Petersson.De tre får priset för att ha tillfört miljödebatten en ny, modern och oberoende röst. Genom Camino lyfter Johanna, Tobias och Caroline gröna livsstilsfrågor utan att det blir närsynt och förenar på ett föredömligt sätt kommersiella och idealistiska drivkrafter. De har höjt miljöfrågornas status och stimulerat nya målgrupper till ett ökat intresse för hållbar livsstil."
Camino är Sveriges första och bredaste magasin för en hållbar livsstil. Camino lanserades i april 2007 och snart kommer nr 10. Chefredaktör Johanna Stål blev i februari utnämnd till en av Sveriges 49 miljömäktigaste personer, av tidningen Miljöaktuellt. Inte nog med det, hon är, med sina 29 år, dessutom den yngsta på listan.
Camino ges ut av den ekonomiska föreningen getaware som består av tidningens fyra medarbetare. Redaktionen består av chefredaktör Johanna Stål, AD Tobias Jansson, marknadsansvarig Caroline Petersson och webbredaktör Ingemar Gustafsson.
Du har väl inte missat att jag även bloggar för Camino? Följ mig och de andra bloggarna här.

tisdag 24 mars 2009

Att tänka på miljön är inte en trend utan en livsstil


EkoLifestyle guidar dig bland alla kända och utmärkta produkter och tjänster som har en samlad omtanke om människa och miljö. Produkter och tjänster som spänner över såväl vardag som fritid med allt från sport och träning till fest och glamour.
EkoLifestyle är en webbsida med samlad information och inspiration för en miljövänlig och hållbar livsstil! På EkoLifestyle hittar du tips och nyheter kring ekologiska kvalitetsprodukter och tjänster inom områden som inredning, teknik, upplevelser, hälsa och trädgård.

EkoLifestyle startades av Camilla Davidsson hösten 2008 som en reaktion på att det inte fanns någon bra samlad plats för information kring tips på bra produkter och tjänster för en hållbar livsstil. EkoLifestyle följer årets olika perioder och presenterar information och tips om produkter och tjänster som är aktuella för till exempel årstiden. Just nu kan man läsa om ekologiska fröer och titta på lite inspirationsbilder från Stockholm Furniture Fair 2009. Det finnes en tipslista med blandade tips från EkoLifestyle och från läsare .t ex att man kan återanvända en gammal mössa som tevärmare - smart!

måndag 23 mars 2009

Matmåndag - det dåliga matsamvetet

organic fruit and vegetables

Bild: val'sphotos

Jag fick ett mail från Linnea som fick mig att fundera...

Jag jobbar med hållbara transporter och är mycket medveten om hur min livsstil påverkar miljön och medmänniskorna. Jag försöker verkligen leva på ett hållbart sätt, cyklar och åker tåg, undviker flygresor, sorterar sopor som om jag aldrig gjort annat, köper kravpotatis och har dragit ner kraftigt på lyxkonsumtion såsom kläder, blingbling, heminredning och skönhetsprodukter som jag egentligen inte behöver. Jag känner helt enkelt ingen lust att slösa mera. Något som jag alltid känt väldigt starkt för är maten. Vi har två barn och lagar mycket mat från grunden.
Jag älskar att upptäcka nya råvaror och experimentera i köket. Men nu känner jag att jag blir mer och mer negativt inställd till konsumtion, och att mitt dåliga samvete över mitt eget och andras slösande gör att inte ens mat är roligt längre. De ekologiska cocktailtomaterna packas ju för tusan i plastlådor som i sig ger upphov till mer klimatpåverkan än tomaterna däri.

Vad jag kan sakna den tiden när man var omedveten om saker och ting, och kunde köpa lax, ris, nötkött och exotiska frukter utan att behöva fundera. Det är absolut inga problem för mig att svänga ihop en god och klimatsnäll meny, jag kan så många vitkålsrecept att det skulle räcka till två veckors middagar. Men när man går på ICA Maxi och kollar i andras kundvagnar så inser man att de allra flesta är kvar på det stadiet där de kan köpa allt de önskar utan att samvetet säger stopp. Och vad gör det då för skillnad om jag köper vitkål, när alla andra kunder stoppar ner en "veckans erbjudande: ryggbiff" i kundvagnen? Usch, vad futtigt det låter när jag skriver det, men det är faktiskt precis så jag tänker. Hur jobbar du med dina egna tankar runt
maten?
Kan man unna sig en risotto?

Mitt svar till Linnea angåenden risotton är att det nog är ett ganska ok val, de flesta råvarorna kan fås på hemmaplan och riset, även om det inte är den mest klimatsmarta råvaran, är europeiskt och har förhoppnignsvis inte flugists in. MEN jag känner absolut igen det ständiga dåliga samvetet över att man inte gör tillräckligt, att man kunde bli bättre, anstränga sig mer, handla smartare, odla mer själv etc Detta trots att vet jag jag tänker mer på mat & klimat än de flesta, väljer alltid sådant som är i säsong, närodlat och/eller ekologiskt etc

Har du dåligt matsamvete?

söndag 22 mars 2009

Fasta med humor

Where do you find Lent?


Bild: liltree

Själv kommer jag att befinna mig i längdspåret idag, inte i kyrkan.

lördag 21 mars 2009

Återbruk - vad kan man göra med skidor?

I helgen är jag på vinterkonferens me djobbet. Förhoppningsvis blir det lite skidåkande på längden men återbruksintresserad måste fråga sig vad som händer med alla gamla utslitna eller omoderna skidor? Nedan finns lite exmpel på vad man kan göra med ett par gamla skidor men är det snyggt?


Staket



Hopeless Repurposing of Old Skis, Part I



Fotografen själv tycker att det är en kul idé men inte vidare snyggt och jag år nog hålla med.

060908_0519ES

Bild: Sanguine Suzi

Här är en annan staketvariant.
I de här kommentarerna finns det lite fler förslag på saker man kan göra med gamla skidor.



Hopeless Repurposing of Old Skis, Part II

Bild: Telstar Logistics

Bänk

Varför inte en bänk till exempel?

Snowboard Bench

Bild: Bob n Renee

Fast det blir snyggare med snowboards!

Ha en trevlig helg!

Läs mer!
Fler idéer (på finska)

Inför Earth hour


Den 28/3 är det dags för Earth hour som inträffar klockan 20.30-21.30. Redan nu är omkring 1400 städer i 80 länder anmälda, däribland i Sverige där 65 kommuner, hundratals företag, organisationer och tusentals privatpersoner redan anmält sitt deltagande på WWFs hemsida. Earth Hour startade i Sydney för två år sedan, blev en stor succé och förväntas i år med uppskattningsvis en miljard deltagare bli den största globala manifestationen någonsin, Världsnaturfonden WWF uppmanar svenska folket att visa sitt kraftfulla stöd för klimatet genom att släcka sina lampor under Earth Hour 2009. Det är en signal till världens beslutsfattare att ta klimatförändringarna på allvar.

Earth hour från A till H

Arla
Mejerijätten Arla "släcker" mjölkpakten och tillverkar två miljoner liter mellanmjölk i svart förpackning.

Fototävling
Canon och Världsnaturfonden WWF bjuder in till Sveriges första nationella fototävling om klimatmanifestationen Earth Hour. Fånga nedsläckningen på bild och tävla på Fotosidan.se. En jury med bland andra fotografen Pieter ten Hoopen och DN:s bildchef Roger Turesson utser vinnarbilderna.

Helsingborg
Helsingborgs stad deltar genom att släcka fasadbelysningen på Rådhuset, Kärnan och Dunkers kulturhus.

Hotell
Som en del i hotellets miljöarbete kommer Stockholms största hotell, Clarion Hotel Sign, att delta genom att släcka lamporna under en timme. Clarion Hotel Sign arbetar intensivt med miljöfrågor och är just nu mitt uppe i arbetet med miljöcertifiering genom ISO 14001.

fredag 20 mars 2009

Inredningsfredag - soffkuddar

När det börjar bli ljusare blir jag sugen på att lägga undan mina soffkuddar i vinrött och lilasammet. Jag längtar efter på pasteller och vårfärger men jag vill inte köpa nyproducerade slit- och släng kuddar på Ikea eller Hemtex. Dessutom måste kuddarna vara tåliga eftersom jag har två barn och eftersom kuddarna av någon anledning alltid hamnar på golvet... Men det finns massor av fina kuddar att köpa eller inspireras av om man vill pyssla själv.


Bild: Alexandra Ferguson

Via ReNest hittade de här fina kuddarna av återvunnen filt från Alexandra Ferguson som säljer sina produkter via Etsy. Hon gör gärna specialbeställningar och skickar dessutom utanför Europa.



Mittimyllan har egen kollektion vintagekuddar sydda av stuvbitar.

Bild: Pernilla / Persiljas verkstad

Trasor kan användas till mer än mattor. Här är en fin kudde gjord av tygspill vilket måste vara detn ultimata återvinningstekniken. Kudden finns att köpa via Signerat. Lapptäckesteknik är ju också en bra återvinningstekniken. Den händige syr själv av egna eller fyndade tygbitar.

Bild: från bloggen Saax

På loppis kan man hitta fina tyger att sy kuddar av. Vill man inte sy själv kan man handla på Signerat där bland annat Saax säljer fina saker. Udda kuddar säljer också kuddar som inte liknar några andra, mycket gammalt och lite nytt i fin kombination.

torsdag 19 mars 2009

Lästips! Ska leva på 97 kr – per dag

consume&work.jpg


Bild: Max Italiaander

Köpstopp väntar för Aftonbladets Jessica Ritzén, 38, som ska leva på socialbidrag i en månad och blogga om det. Med en vanlig månadslön på 35 000 kr skall hon nu klara sig på 8 281 kr i månaden.


Relaterade inlägg:
Halva lönen
Tema jul - snabba cash
Lyxfällan - ett liv på kredit

Gästinlägg: Något av det bästa jag har gjort!

flying free ~

Bild: Denis Collette...!!!

Jag fick ett mail från Rebecka som tackade för sin köpstoppsinspiration. Här är hennes berättelse:

Tack för att du inspirerade mig!

Lite om mig: Kvinna, 48 år, gift, två vuxna barn, 23 och 19 år. Arbetar på kontor. Tycker om att vara ute i naturen, läsa böcker, umgås med vänner. Inte särskilt intresserad av mode eller heminredning. Åkt buss och cyklat till arbetet i alla tider.

Varför köpstopp?
Jag var under flera år ganska fattig och kunde bara handla det allra nödvändigaste. Sedan blev jag fokuserad på att handla billigt och göra fynd, det gick åt mycket energi till det. Sedan blev jag utless på att handla.

När det handlar om shopping har jag aldrig haft särskilt mycket pengar att handla för. Outbildad kontorist/assistent som för det mesta tjänat ganska dåligt. Men, tack vare små utgifter och ett någorlunda ekonomiskt sinnelag har vi alltid klarat oss. Jag har dessutom varit ganska road av att handla i andrahandsaffärer och ofta gjort det utan att jag har varit tvungen och tyckte redan i början av 80-talet att det var ett roligt, bra och billigt sätt att handla på. Ingen jag känner skulle kalla mig shoppinggalen. Jag har nog varit en högst ordinär konsument som handlat när jag har behövt men förstås också handlat onödiga saker när det funnits utrymme för det.

"Det skulle dröja 11 år innan jag fick ett fast arbete igen"
I november 1990 blev jag uppsagd från mitt jobb som jag hade haft i 10 år. Det var i början av förra lågkonjunkturen och 11 000 industritjänstemän fick gå från sina jobb. Ett år senare började jag arbeta igen. Det skulle dröja 11 år innan jag fick ett fast arbete igen. Jag varvade längre och kortare anställningar med studier och arbetslöshet. På 10 år var jag arbetslös i sammanlagt fyra år. Jag vill inte beklaga mig, jag vet att det är många som har haft det mycket svårare på arbetsmarknaden och som inte har lyckats komma tillbaka till något fast arbete.

Det som för de flesta bara var höga rubriker på löpsedlarna i september 1992 var kännbar verklighet för oss; räntan var 500% och två år senare var katastrofen ett faktum, min mans företag gick i konkurs. Sommaren 1994 blev vi tvungna att sälja vårt hus med förlust. Nu var vi rejält skuldsatta och skulderna började växa. De närmaste åren efter konkursen var ganska fattiga. Jag hade sällan råd att köpa något nytt till mig själv, behövde jag något var det alltid andra hand som gällde.Lyckligtvis har det sedan några år tillbaka ljusnat på den ekonomiska fronten. Vi kommer att vara skuldfria i januari 2011.

Ett tag frossade jag nästan i att köpa underkläder, förmodligen på grund av att jag så sällan kunnat prioritera en ny behå.

Trots att vi betalar 8 500 kr i månaden på konkurs- och husskulden har det funnits mer pengar att spendera under de senaste tre åren. Tidigare betalade vi så mycket vi kunde varje månad, ju mer vi tjänade, desto mer fick vi betala. Nu är det en bestämd summa vi betalar och eftersom vi får behålla löneförhöjningar och skattesänkningar får vi det sakta men säkert bättre ekonomiskt. Vi har t ex kunnat köpa en ny soffa och jag måste inte längre handla i andra hand om jag inte vill. Ett tag frossade jag nästan i att köpa underkläder, förmodligen på grund av att jag så sällan kunnat prioritera en ny behå. Jag började också spara pengar regelbundet vilket gjorde det möjligt att göra en utlandsresa. Jag kunde också börja handla på ett mer ekonomiskt sätt, större förpackningar och passa på när det var billigt att handla. Vi hade levt ur hand i mun under så lång period och egentligen aldrig tyckt att vi haft råd med någonting. Mat och kläder till barnen och betala räkningar har ju alltid varit det viktigaste. Jag kommer ihåg hur upphetsad jag var en gång när jag hade köpt en ny lampa för 60 kr!

Nu såg framtiden ljusare ut, så småningom skulle vi vara av med skulderna men något hade triggats igång hos mig! Jag fick en känsla av katastrof och började handla för att skaffa mig stora lager. Konserver, servetter, glödlampor, ljus och toalettpapper, så fort det var billigt kändes det som om jag måste handla. Jag kunde ha ett lager på 200 värmeljus och ändå tycka att det var helt OK att köpa fler. Plötsligt hade jag möjlighet att byta ut saker; kuddar, mattor, lampor, gardiner, sängkläder (dock behövligt) Jag lusläste annonser och reklam, allt för att inte missa ett bra köp. Att inte kolla in Coops rea efter jul med 70% rabatt var otänkbart! Det var som om jag skulle ta igen alla år när jag aldrig tyckte att jag kunde köpa någonting.

Kort sagt, jag var less på att gå i affärer. Trött på att bevaka Hemtex eviga reor och kolla på behåar med 25% rabatt på Lindex.
Så här höll det på i ett par år men till sist blev jag så less men jag kunde inte förstå varför. Att shoppa kan man väl inte bli less på? Trots att jag fortfarande inte har överdrivet mycket pengar att spendera så finns det ju alltid lite pengar att handla för. Inköpen skall planeras, priser skall jämföras, det skall tittas i affärer, vem vet, man kan ju missa något. Det låter som om jag inte har gjort annat än shoppat på min fritid och så är det inte men jag började ogilla den här känslan och mitt beteende och tyckte att det var tröttsamt. Det kändes som om mycket energi gick åt till att planera bra köp för de pengar jag ändå hade att handla för. Kort sagt, jag var less på att gå i affärer. Trött på att bevaka Hemtex eviga reor och kolla på behåar med 25% rabatt på Lindex. Sommaren 2007 hade jag också börjat jag fundera på hur de sista åren av skuldsaneringen skulle bli. Snart skulle vi börja betala ännu mera på skulden. Vad skulle vi kunna spara in på?

Köpfria dagen
Så på höstkanten läste jag om köpfria dagen som skulle inträffa den 24 november. Jag blev intresserad och bestämde mig för att se vad som låg bakom. Jag hade hört talas om dagen tidigare men inte reflekterat så mycket. Så läste jag om dig i tidningen VI. Naturligtvis, här fanns ju svaret! Att bara handla det som man inte kan vara utan.

Det var ju det pappa alltid sade: köp inte det du behöver, köp bara det du inte kan vara utan. Så skulle jag tackla de närmaste åren. Jag bestämde mig för att börja den 7 januari 2008, första dagen på jobbet efter julledigheten. Jag önskade mig strumpor i julklapp, köpte en ny matlåda och sedan kände jag mig klar och taggad att börja.

Ett år senare

"Jag kan slänga Kappahls och Lindex rabattkuponger utan att tveka".

Att sluta handla var mycket lättare än jag hade trott. Redan från början kom det som en stor lättnad över mig och det var som om en press släppte. Jag har inte längre något behov av att göra fynd eller passa på när det är billigt. Jag handlar inte heller bara för att det är billigt. Jag är ännu mindre road av att gå i affärer, jag kan gå in på en loppmarknad och vända i dörren. Och där som jag har gjort mina bästa fynd! När jag skall köpa något frågar jag mig om det verkligen är något jag behöver, vilket det faktiskt sällan är. Jag kan slänga Kappahls och Lindex rabattkuponger utan att tveka. Nu är köpstoppet slut men det känns som om jag handlar ännu mindre nu än när jag hade köpstopp! Detta är något av det bästa jag har gjort!

Hälsningar Rebecka i Örebro.

Fasteblogg

Where do you find Lent?

Bild: liltree

Det tystnade lite vid fikabordet för några dagar sedan. I en sidomening råkade jag berätta för några jag känner att jag nu ska pröva en 40-dagars konsumtionsfasta. Det visade sig att ett par som satt med hade bokat en solresa till en strand, till ett land, med mycket varmare väder än vad vi har i denna vinterkyla. Plötsligt blev jag rädd att jag strödde massa dåliga samveten runt omkring. För det var då, precis när jag hasplat ur mig min fasteavsikt, som jag förstod att det kanske inte alltid är läge att tala om att bryta konsumtionsmönster och livsstil. Det här blir spännande.40 dagar av konsumtionsfasta ligger framför mig. Inte som en pekpinne mot andra, utan mer som en resa för mig själv. Vem är jag i denna del av västvärlden? Finns det mönster som jag behöver göra upp med i mitt liv? Det är frågor som jag vill söka svar på.
Tidningen Dagen har en fasteblogg där Mikael Hansson & Bitte Assarmo bloggar om sina upplevelser under fastan. Mikael Hansson har valt att konsumtionsfasta och skriver om allt från teknikfientlighet till second hand fynd (andras) och Rättvisemärkt kaffe.

Relaterade inlägg:
Fettisdag, fest och fasta
Askonsdag
Köp mindre - lev mer!

onsdag 18 mars 2009

Lästips! Konsumtion är inte lösningen

I-con


Bild: Lightmash



Konsumtion kommer inte lösa alla våra problem. Istället måste vi börja diskutera hur vi vill leva.

Mattias Hagberg har läst Peter Dauvergnes "The Shadows of Consumption". Dauvergens bok tar sikte på de stora sammanhangen och undersöker den moderna konsumtionen som ett globalt fenomen. Han utgår från fem exempel, bland annat personbilen, bensin samt kött, och tittar på vilka konsekvenser de får på miljön både på hemmaplan och globalt sett. Även om vi i västvärlden har miljöanpassat vår produktion och konsumtion så är det andra delar av världen som drabbas mest av produktionen och transporterna.

Jag blir verkligen sugen på att läsa Dauvergnes bok och även Zygmunt Baumans Konsumtionsliv som också nämns i artikeln.

Läs/lyssna mer!
Monica har också läst Hagbergs artikel
Hagberg recenserar ”The Shadows of Consumtion” i OBS i P1, lyssna här.

Jag drömmer om en fet jävla köporgie

Shopping for shoes



Bild: Sarah and Mike ...probably

...inte jag alltså men Minna med bloggen Köpstopp och ekonomi.


Jag vill ha en ny LV väska, med matchande plånbok och gärna en nyckelring i samma, och självklart en liten nätt sminkväska.... jag skulle älska att fixa till naglarna och få min klocka rengjord och polerad. Och hade jag inte den här jäkla fix iden kring köpstopp så hade jag stegat med raska steg och köpt mig en cab till sommaren!!!!

Även om jag själv inte drömmer om ny LV väska (jag har inte ens en gammal) känner jag igen tankarna. Bara för att man inte "får" blir det nästan som en besatthet. Det har något med våren att göra också, ljuset som sätter igång en massa processer. Man vill ha nya kläder, ett fräscht hem, snyggare bil, vältränad kropp osv... Men det går över, det bara att bita ihop, hitta på något att skingra tankarna med för om man ger efter för köpsuget inser man snart att det inte var handväskan som det handladee om och snart har man börjat få ett sug efter något annat.

Relaterade inlägg:
Trött på köpstopp, igen...
Blää II
Och något som i alla fall får mig på bra humör; dansfeber med Matt.

tisdag 17 mars 2009

Lästips: Kunde du lämna shoppingdjävulen i dig hemma?

Vintage Halloween Devil Figure



Bild: riptheskull


– Om jag ser mig omkring har jag massor av onödiga prylar

Hur gick det med köpstoppet? Kunde du lämna shoppingdjävulen i dig hemma?, Öresundsposten följer upp köpstoppet i sin Klimatserie.



Klimatpanelen
Uppdragen till Klimatpanelen är varje avsnitt ­flera. Meningen är att alla själva väljer vilket uppdrag de vill ge sig på. Förra gången handlade det om prylarna och konsumtionen som enligt uträkningar står för ­ 8 procent av ett hushålls utsläpp av växthusgaser. Prylarna är inte utsläppsligans värsting med andra ord. Så här löd uppdraget:

Istället för äta-jobba-sova-dö

Sleep Like A Baby

Bild: peasap


På Boombaby hittade jag några tips för hur man kan leva ett enklare familjeliv med färre prylar, mindre hets, och mer tid att bara vara. De tre jag gillade bäst var följande:

1. Skaffa en fusklapp
Skriv ordet ”enkelhet” i din handflata, som en påminnelse om vilken riktning du vill hålla när du känner att familjens ekorrhjulet glöder rött. Hur går det att förenkla den här situationen? Vad skulle du kunna skala bort så att du känner dig lugnare, gladare och får mer tid över till det viktiga?

3.Semestra avskalat
Ta en munsbit av en enklare vardag och ta med dig inspirationen hem sedan.
En primitiv stugsemester kan vända upp och ner på en modern familjs världsuppfattning. Se vad några veckor utan tv, mikro, tvättmaskin och modernt badrum gör med er.

7. Intervjua dina saker
Förenkla livet genom att frigöra ytor hemma. Gör som Karen Kingston, författare till Rensa i röran med Feng Shui . Gå runt hemma och håll i sakerna som du kanske inte behöver. Fråga dig själv: Är detta verkligen jag? När använde jag dig senast? Om du försvinner från mitt liv, kommer jag att sakna dig då? En riktig storstädning kan inspirera till att du ifrågasätter även andra ”måsten” i ditt liv.

Tips nummer ett kommer jag att försöka ta till mig för jag har så lätt att ryckas med av roliga projekt och annat.

Tre Relaterade inlägg:
Bokonsdag - Living simply with children
Slipp stressen med färre prylar
Hur vill vi använda vår tid?

måndag 16 mars 2009

Lästips: Det är inte pengarna som styr, men de hjälper till

Ski panning (more photos on comments)



Bild: Chaval Brasil

Sportlov är svaret på klimatproblemet. Ge alla sportlov och de kommer att vara nöjda med att bara åka skidor, äta och sova. Att shoppa onödiga prylar som
orsakar onödiga utsläpp faller sig lika onaturligt som att ens tänka på en tur till Ikea.

Östersundsposten skriver om köpstopp i klimatserien.

Mindre bra mat

My first strawberries of this season...

Bild: Anushruti RK

Jag har tidigare skrivit om frukt och grönt som är mer respektive mindre besprutad, Men hur är det med annan mat. Via Sprig fick jag tips om den här listan på mat som man helst inte skall äta så ofta:
1. Odlad lax
2. Konventionellt odlad paprika
3. Konventionellt odlade jordgubbar
4. Tandnoting (Chilean Sea Bass)
5. Konventionellt odlade persikor
6. GMO majs
7. Blåfenad tonfisk
8. Kyckling
9. Konventionellt odlade äpplen
10. Kött från djur som fått rBGH
Lax
Odlad lax innehåller högre halter av miljögifter än vildfångad lax men Dioxin och PCB kan också finnas i vildfångad lax och öring från Östersjön, Vänern och Vättern. Uppdrag granskning har tittat närmare på fiskodling,
Paprika
Flest miljögifter vinner eller? Välj ekologiskt nästa gång du köper paprika så slipper du få i dig rester av bekämpninsmedel.
JordgubbarJordgubbar innehåller vitamin K (fyllokinon) men är ofta hårt besprutade med olika gifter mot svampangrepp och mögel.

Tandnoting
En torskart som lever länge vilket inebär att de tlagars göa halter av kvicksilver i fisken
Persikor
Dessa är hårt besprutade och har dessutom ett tunt skal som gör att gifterna tränger in i fruktköttet.
Majs
Genteknik är en omdiskuterad teknik och EU har världens hårdaste lagstiftning kring genetiskt modifierade organismer MEN
Blåfenad tonfisk
Arten är rödlistad och innehåller dessutom ofta höga halter av tungmetaller. Livsmedelsverket varnar även för gasad tonfisk (för att få den att se färskare ut längre) som kan leda till histaminförgiftning.
Kyckling
I USA varnar man för förekomst av arsenik. I Sverige är det vanligare med Campylobacter som kan ge magsjuka. Det är viktigt att hantera det råa köttet rätt i köket,
Äpplen
Skala äpplen som inte är ekologiskt odlade. Du förlorar en del av näringsämnena som sitter i skalet men slipper rester av bekämpningsmedel.
Kött
Tack och lov är rBGH förbjudet i EU, en sak mindre att oroa sig för. Det är förbjudet att använda hormoner, eller andra ämnen med hormonell verkan, i syfte att stimulera tillväxt och produktivitet hos livsmedelsproducerande djur inom EU.

söndag 15 mars 2009

Grönskande Seminarier och stadsvandringar i Göteborg

Our side of Town

Bild: Lupo Lupo

Nätverket Grönskande Gårdar, en del av ekologisk stadsdel i Majorna håller en seminarieserie torsdagskvällar udda veckor. Några av seminarierna genomförs i form av stadsvandring med fokusdialog med Einar Hansson från Melica. Läs mer i den här bilagan .

Fler stadsvandringar
Vill du stadsvandra på egen hand kan du köpa Hälsolots stadsvandringsbroschyr innehåller tolv stadsvandringar i olika teman, där det gröna i staden lyfts fram tillsammans med kulturhistorien. Eller titta på Hanneles promenadblogg, 70 promenader i Göteborg i bild och ord.

lördag 14 mars 2009

TV-utmaning - Total TV-time-out i 168 timmar?

TV War

Bild: Midnight-digital (Not leaving ! Just very busy)

Tidigare har jag ju bloggat om att lyckliga människor inte tittar på TV. Från Tidsverkstaden kommer nu en utmaning för den hågade, Total TV-time-out i 168 timmar?

De utmanar alla att prova en vecka med radikalt minskad skärmtid. Utmaningen gäller från och med 21 april till och med den 27 april. Välj din egen nivå:

1. Inget TV-tittande under perioden.
2. Inget TV-tittande och inget tittande på TV-program eller filmer på DVD, dator eller andra tekniska prylar
3. Total urkoppling: helt skärmfri vecka, ingen användning av dator, mobil eller andra apparater med skärm

Den som antar utmaningen, klarar av den och dessutom överlever, får gärna meddela oss hur det har fungerat och vilka funderingar som uppstått. Du kan kommentera här i tidsverkstadens forum eller via mail.

För två år sedan antog jagBett R Worlds superutmaning och genomförde en mediefasta, en elektronisk paus. Det visade sig vara ganska lätt att stänga av TVn, datorn/internet däremot var svårare att avstå ifrån. FredrikWarberg från Tidsverkstaden skall själv prova på nivå 2 under perioden. Det kan kanske fungera eftersom ishockeyslutspelet är slut och de flesta andra vintersporter också har tagit semester.

Mental Detox Week
Den kanadensiska organisationen Adbusters arrangerar sedan många år en kampanj mellan den 21 och 27 april. Tidigare hette den ”Turn Off TV Week”, men numera finns ju så mycket skärmar att titta på en himla många program på så de har växlat upp ambitionerna till att omfatta alla möjliga tekniska prylar. De kallar det numer för ”Mental Detox Week” vilket kanske kan översättas med Mental Avgiftningsvecka. Se mer på Adbusters hemsida.

Relaterade inlägg;
Lästips! Stäng av tv:n, shoppa mindre och jobba på din relation i vardagen
Jag tittar på TV
Ta en paus!

Vandrande ekocafé i Majorna

Winter in Majorna

Mariaplan, Majorna, Göteborg. Bild: Lupo Lupo

Vandrande ekocafé innebär seminarier som flyttar från café till café, med olika teman varje gång. Givetvis kan du köpa ekologiskt fika!
Närmast är det Johan Erlandsson som kommer till Columbus café, Allmänna vägen 18 mars kl.18-20. Temat är minskad energianvändning i bostaden. Johan Erlandsson berättar vad som är stort och smått i hemmets energianvändning, inspirerar till handling och hjälper till på traven.

Läs mer!
Hela programmet hittar du här
Ekologisk stadsdel Majorna ( finns även som diskussionsgrupper på myblock.se, facebook.com samt på ecoprofile.se

fredag 13 mars 2009

Premiär för Bonneviers nya kollektion



Förra året bloggade jag om långsammare mode och Anna Bonneviers kollektion Numb (som fortfarande finns att köpa här.) För Numb fick hon det prestigefyllda Swedish Design Award 2008 – för första gången tilldelat en klädskapare. Idag visar Bonnevier sin nya kollektion ORB på NK. Även den här gången är det svarta draperade plagg som gäller. Den konceptbaserade kollektionen tar sig an cirkeln och sfären som idé och form. De dramatiskt draperade plaggen säljs, som den första av en rad ateljékollektioner, exklusivt hos NK Hemma på Nedre planet under lanseringsperioden.
Under modeshowen kommer filmen ORB kommer att visas. Det är ett samarbete mellan Bonnevier, modefotografen Marcus Palmqvist och ljudkonstnären Stefan Jonsson.

Inredningsfredag - lysande fågelholk


Bild: Ooms

För endast 70 euro kan den här lysande fågelholken /trädgårdsprydnaden bli din! Köp den direkt hos Ooms, närmaste fysiska återförsäljare hittar du annars i Danmark, Henrik Vibskov Store. Bakom Ooms finns den holländska designduon Guido Ooms and Karin van Lieshout

Inredningsfredag - inred med koppar

Teacup Lights
Bild: Kevin Luu

Helt plötsligt snubblar jag över lampor gjorda av udda koppar - överallt. Först såg jag dem i Ebbe & Haldis, favoritsecondhandbutiken just nu. Sen dök de uppolika ställen på nätet. En lysande idé är det hur som helst.
De är hyfsat enkla att tillverka själva, allt du behöver är udda koppar och sladdset från t. ex Ikea och en limpistol. Det går att använda en vanlig borr för att göra hål i kopparna. Det gäller bara att ta det lugnt och ev. spola med kallt vatten. (Eller köp en färdig från Malin Lundmark)
För den som har en mer modern inredningsstil kan man göra en stilrenare variant eller så kanske man gillar en mer utsvävande stil...

Andra idéer
En annan variant är att gjuta stearinljus i tekoppar.
Varför inte göra ett fågelbad av en tekopp med fat?
Retrinspirerade ljusstakar kanske kan vara något?

torsdag 12 mars 2009

Om vardagen

Everyday Is A Winding Road


Everyday is a winding road
I get a little bit closer
Everyday is a faded sign
I get a little bit closer to feeling fine
(Sheryl Crow)

Bild: zenera

Läs mitt inlägg om att satsa på vardagen. Du hittar det på Caminobloggen.

19/3 Green drinks i Göteborg - nytt av sopor


house hold experiments 046




Välkommen till Green Drinks! Erik Torstensson från det nystartade företaget Creatables berättar om hur de skapar produkter av andra företags indusitriella spill, dvs sopor! Vi producerar mer och mer av dem. Det ger problem, och kanske möjligheter? Kerstin Sylwan, O2 Nordic, inleder årets andra Green Drinks med några ord om avfallsutmaningarna.


När: Torsdag 19 mars, kl. 18.00
Var: Freddys Downtown. Drottninggatan 31, Göteborg

Vi arrangerar Green Drinks tredje torsdagen varje månad (minnesregel: Third Thursday, lätt att komma ihåg, svårare att säga). Tanken är att det ska vara ett informellt och avslappnat sätt att träffa nya och gamla kollegor, vänner och kontakter. Ett tillfälle att prata miljö, energi, affärsutveckling och annat och få idéer och nya perspektiv.

Till varje pub bjuder vi in någon som har något intressant berätta på 5 – 10 minuter ungefär. Om du har något du vill presentera eller har något tips så hör gärna av dig inför framtida pubar.

Halva lönen

Piggy savings bank

Bild: Alan Cleaver

- Antingen måste man minska sina utgifter drastiskt eller så kan det gå illa, säger hon. Det första man ska prioritera är boendekostnader och försäkringar. Allt som går att dra in på ska bort tills ens privatekonomi har stabiliserats.
I Göteborg skall varslade kunna få hjälp att lära sig leva på halva lönen. Det är konsument Göteborg som erbjuder utbildning och rådgivning till varslade och arbetslösa vilket kanske kan behövas för i Västra Götaland ökar skulderna lite mer än genomsnittet för övriga landet. Det är ju ingen bra idé att förtränga sina skulder eller rent av ljuga om sin ekonomiska situation.
Men vad kan man göra för att ha beredskap för eventuella dåliga tider även innnan man själv drabbas? Fundera över vad du kan göra för att förbättra din ekonomi. Kan du öka inkomsterna eller minska utgifterna? Här är några tips att fundera över:

1. Se över sparandet
En av tre svenskar säger sig inte ha något sparkapital men med en buffert har man lättare att hantera oförutsedda utgifter

2. Se över de fasta kostnaderna
Undvik att nyteckna dig för olika typer av abonnemang som mobil, bredband. Ju mindre fasta kostnader du har ju lättare kan du anpassa ekonomin efter plånboken .

3. Best of Blocket
Rensa i förråden och sälj av prylarna du inte använder, barnens urväxta overaller, glassmaskinen eller våtdräkten som blivit för liten.

Läs mer!
Så blir du av med dina skulder
5 enkla tips - spara 2 086 kr i månaden

Fastekampanjen 2009 - Vatten är grunden till allt liv

Water for Life (_DSC5996)

Bild: Shutterhack

Vatten är grunden till allt liv men ändå saknar mer än en miljard människor tillgång till rent vatten och redan utsatta människor drabbas av ett förändrat klimat i form av torka eller översvämningar. Detta är temat för årets fastekampanj som varar 22 februari - 5 april.
Runt om i Svenska kyrkans församlingar pågår aktiviteter under fastekampanjen till förmån för det internationella arbetet. Här är ett litet urval av alla aktiviteter under 2009 års fastekampanj. Förra året gav kollekter, gåvor från enskilda och aktiviteter som dessa totalt nästan 39 miljoner kronor! Se efter vad din lokala församling gör. Var med i fastekampanjen du också!


Mars
14 mars Kakbuffé i Umeå stads församlingsgård
14 mars Musikkafé med Oktavakören och Barnkören, film om byprojekt i Eritrea i Byske
14 mars Uppdrag Global Konfirmander samlar in pengar i Stockholm
15 mars Musikgudstjänst med körer och musiker, Löddeköpinge kyrka
15-22 mars Hallå Hela världen! Internationell festival i Löddeköpinge
18 mars Familjedag för det internationella arbetet i Svenneby, Hamburgsund
19 och 21 mars Stor loppmarknad i Kolmården
21 mars Debatt om klimatet, etik och teknik med bl.a. biskop Antje Jackelén, Löddeköpinge
22 mars Morendo Brass och körer Korsbackakyrkan i Kävlinge
22 mars Musikcafé i Gagnef
22 mars Promenad runt kyrkbyn och våfflor i församlingshemmet, Ålem (Mönsterås)
22 -28 mars Internationell vecka i Gagnefs församling
25 mars Auktion, lotterier och servering i Hamburgsundsskolans matsal
25 mars Sopplunch med tema Mocambique, Gagnef
27 mars Musikcafé i Finnträsk
28 mars Loppis och tårtbuffé i Gullängets kyrka, Örnsköldsvik
28 mars Livsloppet i Umeå centrum*
28 mars Storloppis i Olaus Petri församlingshem, Örebro
28 mars Sång- och musikgudstjänst med internationell prägel, Gagnef
28 mars Konfirmanderna i Gagnef går med insamlingsbössor
29 mars Allsång med Ålidhemskyrkans körer, Umeå
29 mars Livsloppet med brödförsäljning i Helgesta-Hyltinge församling (Flen)

April
1 april Modevisning i Själevads församlingshem, Örnsköldsvik
1-21 april Utställningen Livsstil som påverkar visas på Parasollen i Gråbo (Lerum)
3-4 april Prästostförsäljning, kaffe och information om fastekampanjen på Konsum i Byske
2 april Församlingsafton om miljöarbete i Forshem
4 april En kväll med kören Gråsparvarna i Medelplana kyrka (Kinnekulle)
4 april Kakbuffé i Mo församlingshem (Örnsköldsvik)
4-5 april Kulturdygn med vernissage i Vika-Hosjö
5 april Gudstjänst med kyrklunch i Fällfors (nära Skellefteå)
5 april Gudstjänst med musikal och kyrklunch i Byske (nära Skellefteå)
25 april Livsloppet från Lerbäck och Snavlunda kyrkor

*107 församlingar från Luleå i norr till Malmö i söder arrangerar Livsloppet, en tipspromenad för en rättvisare värld, under fastekampanjen 2009.

onsdag 11 mars 2009

Lästips! Jag kan inte sluta shoppa!

pussycat mannequins


Bild: strollerdos

Jag tänker att jag ska ha dem sedan. Till exempel köpte jag redan i höstas från H&M:s sommarkatalog. Eftersom jag är så liten, en 32:a så händer det också att min storlek inte finns Då köper jag en 34:a och tänker att jag växer i den när jag blir äldre och skaffar barn.

Jag kan inte sluta shoppa” säger Nathalie som har garderoben full med oanvända kläder. Experten tipsar henne om att införa köpstopp för att bryta sina shoppingvanor och tycker att en balanserad ekonomin kan liknas vid en kostcirkel.

Relaterade inlägg:
Lästips! Familj med köpstopp
Lästips! Ny trend: Swopping
Recessionista

tisdag 10 mars 2009

Radio Kristianstad

Westinghouse Six Transistor Radio, 1960's



Bild: favorit i repris, tagen av Roadsidepictures

Imorse blev jag intervjuad i P4 radio Kristianstad inför kvällens föreläsning i Helsingborg. Programmet heter Morgonen med Anders Liljeqvist och jag blir uppringd strax efter kl. 08.30 Lyssna igen här!

Om snålhet

Beetle

Bild: Jim Champion

"It's unwise to pay too much, but it's unwise to pay too little.
When you pay too much you lose a little money, that is all.
When you pay too little, you sometimes lose everything, because the thing you bought was incapable of doing the thing you bought it to do.
The common law of business prohibits paying a little and getting a lot - it can't be done.
If you deal with the lowest bidder, it's well to add something for the risk you run.
And if you do that, you will have enough to pay for something better."


Citatet ovan är hämtat från John Ruskins Common Law of Business Balance. Idag bloggar jag om snålhet och frivllig enkelhet på Camino där du också kan få dig lite mer Ruskin till livs.

Konjunkturen mäts i sopor

Recycle Reduce Reuse

Bild: Kevin Dooley

- Vi märker tydligt när folk slutar köpa nytt. Då blir det inte lika mycket emballage och slängda prylar
Som jag skrivit tidigare har vi numera inte specielllt mycket restavfall. Kanske en eller två små påsar i veckan. Dels biosorterar vi matavfall och dels bär vi iväg med glas, metall, papper och plast till återvinningsstationen.
Nu rapporterar GP att finanskrisen leder till sopbrist. Lågkonjunkturen och den minskade konsumtionen har lett till en minskad mängd sopor i Sverige och för att nu klara fjärrvärme- leveranserna måste avfalls och återvinningsföretaget Renova, som ägs av en rad västsvenska kommuner, börja elda utlänska sopor i sin anläggning i Sävenäs. Förra året var annars ett rekordård, 453 000 ton sopor brändes i Sävenäs - 9 000 ton mer än året innan. Men nu är det andra tider. Enligt Renova:s vd Christian Baarlid så har avfallsmängderna krympt med hela 20 procent det senaste halvåret och nu måste man ta emot 40 000 ton avfall från Norge och Holland för att klara leveransen av fjärrvärme i Sverige. Avfallet skall köras till Göteborg med lastbil eller båt.
Här trodde jag att det var bra att vi skapade mindre avfall men icke - istället skall man köra hit mer sopor... Renova har tidigare varit i blåsväder för att man lät felaktigt låtit 100 ton källsorterad plast och papp gå till förbränning. Men det kanske inte var ett misstag? Det kanske var ett försök att täcka upp för de oväntade sopförlusterna?
Systemfel eller systemlösning?
"Det finns ibland en oro för att vi bygger fast oss i ett beroende av sopförbränning. Vi delar inte den. Förbränningen har bidragit till att soptippen är på väg att bli historia. Och inför framtiden är avfall bara ett av många bränslen som kan användas för att producera el och värme".
I debattartikeln DEBATT: Förbränning hand i hand med återvinning propagerar Weine Wiqvist Vd, Avfall Sverige och Lena ­Sommestad Vd, Svensk ­Fjärrvärme för hur bra det är att bränna upp avfall och att problemet med de ökande avfallsmängderna visserligen har med konsumtion och livsstil att göra men att avfallsförbränning för fjärrvärme ändå är en klok systemlösning. . Men jag är inte övertygad. Om det är lönsammare att bränna upp vårt avfall än att återvinna eller rent av minska avfallet kan vi knappast få någon hållbar utveckling.

Relaterade inlägg:
Bokonsdag - Garbageland
Ökade transportkostnader ger höjd soptaxa i Göteborg
Tema sopor - Kompostera meraTema mat Love food - hate waste
Tema sopor - källsortering i hemmet
Tema sopor - mindre saker = mindre sopor
Tema sopor & återvinning
Svenskarna är bra på återvinning

måndag 9 mars 2009

Årets Ekokrog 2009: Pontus!


"För en målmedveten satsning på ekologiska och närproducerade råvaror av hög kvalitet med imponerande kontroll i både kök och matsal. Trots sitt trendsättande har de långsiktiga ambitioner för en uthållig gastronomi med tanke på såväl den egna verksamheten som djur och natur."
Så löd motiveringen när Pontus! i Stockholm utsågs till Årets Ekokrog 2009 av EkoMatCentrum och White Guide. Priset delades ut på White Guide Galan, restaurangernas egen Oscarsgala på Vinterträdgården, Grand Hotel den 9 mars.
White Guide och EkoMatCentrum - Informationscentrum för Ekologiska Produkter, samarbetar för att lyfta fram restauranger som arbetar med kvalitetsråvaror framställda på ett ekologiskt och hållbart sätt. Utmärkelsen "Årets Ekokrog" delas nu ut för fjärde gången (förra året vann Ängavallen).

Fler restauranger arbetar nu medvetet med ekologisk mat och dryck och dessa krogar utmärks i White Guide med en eko-symbol.

Läs mer!
Fler restauranger, caféer och cateringföretag med hög andel ekologiskt finns på www.ekokrogar.se

Helsingborg imorgon (10/3)

Helsingborg, Sweden

Bild: Elephi Pelephi

Den 10/3 besöker jag Helsingborgs stadsbibliotek för att prata om köpstopp och konsumtion. Det är andra programmet i Miljöbibliotekets tema på "Konsumtion och skräp". Kom gärna förbi och lyssna!

Matmåndag - Klimatsmarta viner


Bild: katiew
Vin var en till synes onödig sak som jag faktiskt unnade mig under mitt köpstoppsår. Jag köper i princip alltid ekologiskt vin och en favorit just nu är det vita Terre Laviche. Men hur är det egentligen med vin och miljö?BK Wines sida diskuterar Jack Jakobsson och Per Karlsson 2009 års vintrender; hur kraven kommer att öka när det gäller vin och vinhanteringen ur ett s.k. klimat- och miljöperspektiv.

"Vi har ju redan trenden mot eko-viner som kommer att hålla i sig men oaktat denna så går det inte att släta över att praktiskt taget allt vin som konsumeras i Sverige saknar miljötänkande värt att nämna".

Vinagenter kommer att lyfta fram miljö- och klimatargument så gott de kan och på längre sikt kommer miljötänkandet att få genomslag i vinnäringen. Men många producenter som arbetar miljömedvetet är inte så intresserade av att marknadsföra detta;

"När man frågar dem varför de inte skyltar mer med det säger de ”jag vill att vinkonsumenten ska köpa och uppskatta mina viner för deras kvalitet och smak, inte för att de har en viss eko-etikett”

Detta är något som jag har hört tidigare från Rolf Axel Nordström som driver Ängavallen bland annat En annan svårighet är själva begreppet ”ekologiskt vin” . Ett vin kan vara ekologiskt, men även ”culture raisonée” (resonabel odling???) eller biodynamiskt. Här kan du läsa om skillnaderna.

Vad säger vinagenterna och vinproducenterna?
Vinimportören Bibendum rapporterar att Southern Sun Wine Group, med vingårdar i Chile och Argentina, aktivt arbetar med klimatstrategier. I samarbete med Carbon Neutral Company klimatkompenserar de sina vintransporterna. Southern Sun Wine Groups klimat- och miljöstrategi innebär även att utnyttja miljövänlig el, förnyelsebar energi samt att behandla och återvinna spillvatten från deras vinerier. Spillvattnet används sedan för att bevattna vingårdarna.
Giertz Vinimport, marknadsledande på ekologiska viner i Sverige, har tillsammans med SIK undersökt vad transporten av vin kostar för miljön i form av koldioxidutsläpp. I deras sammanställning kan man se vad transport från olika länder "kostar" och välja efter efget samvete. De har även har tagit fram en miljöstrategi för sina viner där de ser över sina transportlösningar för att hitta det mest miljövänliga alternativet. De kompenserar sina transporter genom en omräkning till pengar, efter riktlinjerna för utsläppsrättermed och lägger motsvarande summa för att bidra till en bättre miljö.
Producenterna av Rioja lyfter fram just sina viner som extra klimatsmarta.

I slutändan handlar det väl mycket om tycke och smak, är man förtjust i viner från nya världen kanske man kan välja ett ekologiskt alternativ och men om valet står mellan ett konventionellt odlat rött italiensk tågtransporterat och ett rött ekologiskt italienskt lastbilstransporterat kan är det svårare.

Vilka viner väljer/gillar du?


Läs mer
Klimatsmarta middagar
Vin med bättre eftersmak

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin