måndag 8 oktober 2007

Tema - Your money or your life, - kap 1 & steg 1


Bokens första avsnitt handlar ganska mycket om människor som avskyr sina jobb eller som känner sig lurade på livet för att deras jobb fyller upp deras tid men inte deras själar. Författarna exemplifierar med människor som inte trivs med sina jobb och som har en livspassion som de hellre skulle jobba med. Där känner jag inte igen mig.

Målet med de 9 stegen, "programmet" i sägs vara att leva ett liv med sans och balans, ett sk. autentiskt liv. Vad innebär det kan man fråga sig...

Vidare kan man läsa att våra jobb har blivit vår främsta måttstock och det vi utgår från. Tidigare var det istället familjen, grannarna, samhället i stort och även kyrkan som var det centrala i livet. Vårt arbete leder till att vi inte bara bränner ut oss själva utan även vår jord. Istället för att konsumera mindre konsumerar vi istället "gröna varor". Det är iofs bra men det är inte räddningen. Vi sätter även vår tilltro till att förbättrad teknik skall lösa våra miljöproblem (läs gärna mitt inlägg Konsumtionen stjäl våra liv där jag bl. a skriver om Christers Sannes bok Keynes barnbarn). Trots att vi jobbar allt mer så spar vi allt mindre och våra skulder ökar (ialla fall i USA). Helger och annan ledig tid ägnar vi åt att konsumera.


The bottom line is that we think we work to pay the bills - but w e spend more than we make on more than we need, which sends us back to work to get the money to spend to get more stuff
Förr var vi först och främst medborgare - nu är vi istället först och främst konsumenter. Vi hävdar vår rätt att konsumera men våra behov blir aldrig uppfyllda. Författarna skriver om "the fulfillment curve", vi tjänar mer pengar men blir inte längre tillfredsställda av enkla nöjen, utan att vi kräver hela tiden mer, vi strävar framåt, uppåt. Lösningen är istället "Enough", dvs nog, tillräckligt, lagom... Att vara nöjda med det vi har. Författarna tar även upp "clutter" - röra - allt som är onödigt för just dig i just ditt liv. Sådant som inte tillför något positivt i ditt liv (det behöver inte nödvändigtvis vara prylar, utan kan t. ex vara för mycket TV-tittande). Hur går man då vidare? Det gäller att granska sitt förhållande till pengar, målet är att öka medvetandet - på ett objektivt sätt. Nu kommer det första steget - och en rätt mastig uppgift!

Steg 1 - Slut fred med det som har varit
a - Hur mycket har du tjänat hitills i ditt liv?
b - Vad har du fått för pengarna?

Först skall man sätta sig och räkna ihop alla sina inkomster sen man"började jobba", sin livslön kan man säga. Man skall även ta med svarta inkomster, veckopeng, pengar du fick för att springa ärenden, passa barn osv. Därefter skall man låtsas att man är med i lyxfällan! Uppgiften innebär att skapa ett balansblad med tillgångar & skulder, där tillgångarna delas upp i realiserbara tillgångar och fasta tillgångar.

Realiserbara tillgångar.
Både kontanter och sådant som lätt kan omvandlas till pengar (pengar i plånboken/madrassen, sparkonton, aktier, fonder, livförsäkringar etc)

Fasta tillgångar

Hur mycket ditt hus/lägenhet/sommarhus/bil, båt/arvegods/möbler/kapitalvaror osv är värda. När man skall beräkna hur mycket saker och ting är värda skall man utgå från marknadsvärdet - inte inköpspriset. Jag antar att man kan titta på Blocket, Tradera, Auktionsprogram på TV, Loppisar osv för att örsöka att skapa sig en uppfattning om saker & tings verkliga värde. Vi som har sett på lyxfällan minns ju flera avsnitt där man just chockat deltagarna med hus lite pengar deras kapitalvaror är värda - i förhållande till deras konsumtionskrediter som de betalar av på...

Skulder

Därefter skall man räkna ihop sina skulder (obetalda räkningar, huslån, billån, studielån, smålån från familj & vänne osv.).

Net worth
Till slut skall man addera summan av sina tillgångar och dra av summan av dina skulder. Resultatet blir ditt sk. "net worth". Tanken med sifferexesisen är just att man skall få sig en tankeställare över vad man hitills har tjänat och vad man har fått för pengarna.

Skippa skuld & skam!
Författarna påpekar att det som har hänt har hänt - nu är det dags att blicka framåt! Eftersom det bara en övning bör man inte låta känslor påverka sitt omdöme. Man skall ju inte sälja sina tavlor på riktigt - bara göra ett försök att värdera dem. Det gäller även sådant som man kanske skäms över att man har köpt, oanvända skor & kläder osv
Summan man får är bara är siffror. Du är inte summan - på samma sätt som du inte är den vikt som vågen visar. Det är även viktigt att göra uppgiften ordentligt! De kommande stegen i programmet bygger på detta första steg. Om du inte har gjort uppgiften noggrant - fundera då på varför.

Personliga reflektioner
Jag har inte själv gjort uppgifterna än men tänkte sätta mig under veckan och börja räkna lite på det. Det känns lite mastigt att bara sätta sig ner och börja räkna så jag skall istället tillbringa lite tid varje dag med att jobba på uppgiften. De som har läst ut boken säger att ävenom om det första steget verkar jobbigt så har man igen det senare i programmet. I övrigt så har jag inte så mycket tankar om kapitel ett men det kan bero på att jag har hela skallen full med snor. Jag är helt enkelt dödsförkyld...

Läs mer om kapitel 1 hos the Simple Dollar!
Your Money or Your Life: The Money Trap
Your Money or Your Life: Prosperity and the Planet
Your Money or Your Life: The Beginning of a New Road Map for Money
Your Money or Your Life: Step 1 - Making Peace With The Past

Läs annat!
Teamet bakom Lyxfällan driver webbplatsen Balansekonomi, man kan få en del tips och råd i forumet.
Peter Englund skriver om missnöje och andra historiska känslor. Mycket talar för att det moderna missnöjet föds med kapitalismen.
Reality game challenges kids to choose - Skolbarn lär sig om pengar och ekonomi.
How To Work 9 to 5 and Enjoy It
Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Your Money Or Your Life av Joe Dominguez

2 kommentarer:

  1. Vilken spännande (och krävande) uppgift. Föder helt klart nya tankar, redan innan man har gjort den!

    SvaraRadera
  2. Usch, jag känner bara: Oj vad mycket roligare jag kan ha under den tid jag sitter och försöker räkna ut det där. Om det ska vara rättvisande måste uppgiften ta åtskilliga timmar i anspråk. Timmar man skulle kunna ägna åt något annat, till exempel att leka med barnen, eller att rensa ur garderoben, eller ta ett långt skönt bad, eller krama sin man, eller se en film, eller läsa en (annan) bok...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin