torsdag 18 oktober 2007

Tema rensa - böckerJag får inte bilderna att funka i Blogger idag. Det fungerade inte igår heller så layouten blir lite trist tills vidare.

Hur många böcker jag än ger bort finns det alltid fler... Jag för en ojämn kamp mot överfulla bokhyllor eftersom hela familjen gillar att läsa. Tidigare var jag väldigt fäst vid mina böcker men nu läser jag dem och lämnar dem vidare.
I samband med omflyttningen och renoveringen här hemma packade vi ner de flesta av våra böcker i bananlådor och jag kan ärligt talat säga att jag knappt har saknat en enda en. Nu har vi en bokhylla i vardagsrummet med skönlitteratur (inbundna böcker) samt 3 bokhyllor i arbetsrummet/hänga tvättrummet där vi har inredningsböcker, kokböcker, reselitteratur, lite böcker om barnuppfostran/barnsjukdomar, nationalencyklopedin samt en ärvd uppsättning nordisk familjebok från 1940-talet.

Hur blir man av med böcker?
Jag har skrivit om Bookmooch flera gånger och nu har jag hittat Title Trader som även funkar för andra än amerikaner. Det finns även BookCrossing där man lämnar böcker så att någon annan skall kunna hitta dem. En del kombinerar Bookmooch med Bookcrossing. Man kan sälja sina böcker på antikvariat eller via Bokbörsen. Nackdelen med Bokbörsen & Bookmooch är at tman inte blir av med böckerna snabbt. Å andra sidan är det inte säkert att antikvariaten är intresserade av att köpa dina böcker heller.
Innan man skall göra sig av med böcker bär man ställa sig några frågor;
 1. Är det en bok jag vill läsa om?
 2. Behöver jag äga boken eller räcker det med att veta att den finns på biblioteket?
 3. Vill jag få ut dem ur huset snabbt eller kan jag förvara dem någon annanstans ett tag?
 4. Vill jag få några pengar för dem?
 5. Vill jag ge bort dem till vem som helst eller vill jag att de skall få "ett gott hem"?
Jag säljer en del böcker och ger bort en del. Det är lättast att bli av med engelska böcker på Bookmooch men jag har även skickat en del svenska till Tyskland och Kanada. Tidigare har jag sålt en del på antikvariat men jag tycker att förtjänsten är så liten att jag lika gärna kan ge bort dem istället. Ett undantag är kurslitteratur, det finns ofta andrahandsbokhandlar i anslutning till universitet och högskolor.
Jag har packat ner mina Bookmooch och Bokbörsen böcker i bananlådor som jag har på vinden. När jag får in "beställningar" går jag helt enkelt upp på vinden och letar fram dem.

Andra sätt
Dawn C med bloggen Frugal For Life tipsar om lite andra oortodoxa sätt att använda böcker;

→Wall paper your walls with the pages
→Insulate holes in walls and cracks around doors/windows
→Stuff your shoes with paper when they are wet
→Insulate hot or cold foods when traveling
→Cut out sections that you like and make a collage of quotes
→Tape books together for stacking/shelves/propping up
→Use pages for a quick note with a marker

Personligen har jag svårt för att ha sönder böcker. Tidningspapper skulle funka tilll i princip alla sakerna ovan.

Läs mer!
Too many books

A Media Collection Purge: A Great Way To Free Up Some Extra Money For Debt Payment And Investments

Eco-Friendly Ways to Get Rid of Old Books

New Ways to Do It Make Giving Away Books a Bit Less Painful

Bilden på böckerna om böcker är tagen av jm3 med Creative Commons Licens

6 kommentarer:

 1. Lite har virensat, gett bort, men föredrar att köpa en ny bokhylla :)

  SvaraRadera
 2. När vi rensade bokhyllan senast ställde vi oss ytterligare en fråga:

  - Vill vi riskera att någon läser den här boken?

  Jag gillar inte att slänga böcker utan vill helst att de "vandrar vidare" på något sätt. Men vi upptäckte att vi hade en del böcker som inte förtjänade annat än att förstöras. Kanske skulle vi kunnat använda dem till att täta väggar och fönster med! :-)

  Funderar fö på att gå och rensa min garderob ...

  SvaraRadera
 3. Precis som du har jag tidigare varit helt emot att rensa ut böcker. Men jag har ändrat mig. Jag vill att min bokhylla ska spegla den jag är idag, om den ska spegla något. Vi har faktiskt bara en bokhylla i lägenheten och en i källaren numera. Den i källaren är egentligen överflödig, men den är en mellanstation innan böckerna kan lämna huset helt.

  Intressant också som Malin kommenterar att vissa böcker kanske inte är värda att lämnas vidare.

  SvaraRadera
 4. Hej,
  Har precis hittat din blogg och är tokinspirerad! :)

  Det är lite samma för mig som med er övriga, kunde inte rensa böcker förut men nu har jag inga problem med det. Började en dag, och nu vill jag bara ha böcker som talar till den jag är idag. Sparar det jag kommer vilja läsa om, annars ger jag gärna bort.
  Så skönt!

  SvaraRadera
 5. Och vi har ingen bokhylla alls. Har ett lågt skåp med 15 essentiella böcker som jag inte kan skiljas från. That's it. Jag skickar vidare allt jag läser.

  Men min man har dessutom 60 cm amerikanska vuxen-serietidningar...

  SvaraRadera
 6. Det där hade jag inte klarat av. Mina böcker är mina bebisar.Jag försöker bara köpa böcker som jag kan tänka mig att läsa om dvs författare jag vet är säkra kort...allt annat lånar jag på biblan.
  Men det har ju blivit en faslig hög böcker ändå.
  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin