måndag 22 oktober 2007

Tema rensa - på jobbetDetta inlägg riktar sig mest till människor som jobbar på kontor men principerna kan säkert även tillämpas på hemmakontor/arbetsrum.

I USA har Clean off your desk dagen firats sedan 1982. Här i Sverige är det nog få som känner till den dagen men Expressen uppmärksammadei år Clean off your desk day som infaller andra måndagen på året. I artikeln 5 enkla sätt att få ordning i kaoset tipsar man om följande: 1. Bort med papper, post it-lappar och plastmappar
 2. Gör ett korgsystem (med 4 korgar) Jag har bara 1 korg, skulle nog inte orka hålla reda på fler
 3. Stoppa resten i pärmar - yep, pärmar är min grej!
 4. Ta bort smågrejer - bra tips!
 5. Använd en att göra-lista och kalender Själv använder jag Outlook för allt både hemma och på jobbet men även vanliga hederliga "på papper listor" är bra.

Att skriva listor
Ofta sätter jag mig några minuter innan jag skall gå hem och listar saker som jag skall göra nästa dag. Det funkar särskilt bra när det är mycket att göra så att man kan prioritera + att man inte glömmer bort något. Mitt bästa tip är att ha max 10 punkter på listan, är det mer saker att göra kan man skrivas det på nästa dags lista.. Hinner man mer är det bra men det är bättre att koncentrera sig på färre punkter.

E-post
Min huvudreglel är släng, släng, släng Ofta sparar man mejl fast man inte behöver. Det är bra att inte vara med på så många e-postlistor heller. Thord Daniel Hedengren, TDH, har skrivit ett bra inlägg om hur han hanterar 100 mejl/dag.

Övrigt
15 min regeln funkar oftast bra, särskilt när det är tråkiga arbetsuppgifter eller högar som behöver tas itu med. Skriv ut mindre så har du mindre papper att hantera. Se till att "skicka ut mer" från ditt kontor än vad du får in och låt inte papper/böcker/akterpärmar/post/ bli liggande på ditt skrivbord.

Läs mer!
Så får du snygg tpå skrivbordet Nina Strandberg tipsar i Metro
Declutter Your Office and Make Room for Career Success!
Städa skrivbordet - tjäna veckors arbetstid
Så får du jobbet gjort - 8 enkla tips som gör dig effektiv på arbetet
Declutter Your Desk to Improve Your Productivity
Stressad av mejlen?- Bli kvitt beroendet
Tips för lugnare e-posttillvaro


Bilden är tagen av exakta med Creative Commons Licens

3 kommentarer:

 1. En av mina chefer vände på alla pärmar upp och ner, de som pärmar som inte var vända tillbaka, slängde han.

  SvaraRadera
 2. Pärmtricket var bra - jag skall testa det här hemma. Det börjar bli lite mycket pärmar i hyllorna...

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin