lördag 7 mars 2015

Vad hände med klädtrenden Normcore?

Normcore.

Bild: Daniel Cardenas


Normcore är en modetrend som det skrivs om en del om förra året. Ett sorts antimode även kallat "det märkeslösa modet".

”Hipstern är död. Den nya trendiga New Yorkaren ser ut som en supervanlig genomsnittsamerikan, medvetetet klädd i mamma-pappa-mode som en statist i serien Seinfeld."
Aftonbladet var tidigt ute och skrev om att det nu var "inne att vara helt ute”. Att normcore var en ny trend som gick ut på att smälta in i stället för att sticka ut. I artikeln exemplifierar Madelaine Levy med kläder som ”Chinos, t-shirt, fleecetröja och vindjacka. En billig keps på huvudet och ett par Crocs med vita sportsockor på fötterna.”
Naturligtvis kom det snabbt kritik mot trenden;
Snorvalpar från den övre medelklassen leker svennepäron i några månader och när de har tröttnat kan de dra på sig sina Acne-kläder igen.
Andra menade att trenden är ett tecken på klassförakt. I juni skrev Språktidningen om normcore som veckans nyord och i början på hösten diskuterades vad som egentligen utgjorde normcore i inredningsvärlden. Men sen har det varit ganska tyst - så var det bara en tillfällig fluga som sammanföll med att serierna Seinfeld och Vänner blev tillgängliga på Netflix?

Ur ett konsumtionsperspektiv är normcore intressant då det är ett bekvämt mode där det även är helt rätt med second hand.

Själv känner jag ofta att jag faktiskt inte orkar bry mig om trender inom varken inredning eller mode längre. Är det ett ålderstecken månne eller bara ointresse? Hel, ren och inte helt omodern är mina ledord när det gäller jobbklädsel. Dessutom ska det kännas/sitta bra. Ofta blir det klänningar i jersey och mycket svart. På helgen är det ofta jeans som gäller. När barnen var yngre var fleece en favorit men det är ju inte speciellt bra för naturen så nuförtiden håller jag mig till ylle och liknande naturmaterial.

Kläder och mode är något som verkligen intresserar mig, i alla fall rent teoretiskt, och något som jag har bloggat mycket om genom åren - det är nog snarare trender som jag vänder mig emot.

Hur ser du på mode och trender?


Mer att läsa om Normcore
#normcore
Trenden som sprider sig som en löpeld på sociala medier – Har du koll på #Normcore?
Normcore - standard att det sticker ut

2 kommentarer:

  1. Kan väl tycka att den raka modellen på byxorna sitter bättre på de flesta än de väldigt åtsittande korvskinnen som är modernt nu! Inte många som passar i dem enligt mig. Å andra sida ska man väl få sätta på sig det man tycker om. Numera försöker jag sätta på mig det som passar mig utan att vara allt för avvikande. Sedan lever jag på så lite pengar att jag måste använda kreativitet och uppfinningsrikedom. Förut kunde jag handla det jag i stort sett ville ha. Mindre pengar att röra sig med har fått mig och tänka på vad jag använder dem till, gjorde inte det så mycket förut. Möjligt att till viss del att det är avsaknad av pengar som styr att jag inte har behov av att följe mode och trender i någon större utsträckning Tycker att jag mer utgår från mig själv och vad jag vill när jag har mindre pengar att röra mig med. Därför att jag måste väga för eller emot, är det värt det eller inte. Behöver jag det här eller är det onödigt. Med liten budget är man tvungen att tänka ett steg längre. vilket passar mig bra.

    SvaraRadera
  2. Det är en av fördelarna med att ha passerat 40, man kan välja att klä sig i det som man tycker är snyggt och skönt. Vissa år är allt obekvämt och fult och då har man de gamla kläderna helt enkelt. Har börjat köpa mer kvalite och kläder och skor som jag verkligen älskar istället för att följa modet med billiga saker, mer svenskt och saker som är gjorda för att hålla länge. Köpte ett par svindyra röda läderstövlar, Skrämträskskor som jag älskar från månen och tillbaka. Förra Skråmträskarna jag köpte håller än och dom köpte jag 1990 och då blir dom ju inte så dyra... Kommer antagliven att begravas i dessa skor, om inte någon vill ärva dom alltså ;-). Resonerar allt oftare så, hellre dyrt hållbart och riktigt skönt och bra än billigt och många...

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin