måndag 23 mars 2015

Ekoodling som ger arbetsträning

2010 bjöd Räddningsmissionen in föreningen Stadsjord (som jag bloggat om tidigare)  till Björlanda prästgård för att starta upp odling av rotfrukter, grönsaker och äpplen. För Göteborgs Räddningsmission innebar jordbruket till en början flera nya platser för arbetsträning och praktik. Nu har man gått över till en form av socialt företagande där vinsten går tillbaka in i det sociala arbetet. Tidigare hade produktionen på Björlanda Prästgård främst ett terapeutiskt syfte, men sedan 2011 arbetar man utifrån tanken att det som produceras på gården också ska kunna attrahera en köpare.

Räddningsmissionen samarbetar till exempel med lyxiga krogen Upper house (årets affärskrog 2014) som ligger i hotell Gothia Towers. På Upper house tar man trenden närodlat ett steg längre. På taket på 25:e våningen har man nämligen 2 bikupor och där odlar köksmästaren, Måns Backlund, även örter som används i matlagningen. Många av Upper House råvaror, allt från frukostägg till specialbeställda örter och grönsaker kommer annars från Björlanda prästgård.
Om räddningsmissionen
Göteborgs Räddningsmission är en organisation som arbetar med socialt arbete på kristen grund. Organisationens uppdrag är att uppmärksamma och motverka förhållanden i samhället som leder till och förvärrar utsatthet och utanförskap. Läs gärna inläggen på räddningsmissionens blogg!

3 kommentarer:

 1. Bra att nån använder taket till nåt vettigt, vi borde använda taken mer till olika typer av odlingar.

  SvaraRadera
 2. Läst lite olika bloggar om att downshifta, göra sig skuldfria eller hur mycket pengar folk kan få ihop på si och så lång tid. Människor som har ett bra liv och relativt gott ställt. Jag tycker att det är intressant det här med ekonomi, downshifta och tänka på miljön. Men det är något jag inte har kunnat sätta fingret som har naggat lite. Människor som har problem med att de kan köpa "allt", som måste reglera sin tillvaro för att bli "enklare", det kan gälla allt från matvanor till om man ska unna sig manikyr eller dricka läsk bara på helgen. Oftast väldigt inriktat på jaget och familjen. Det är ok.
  Men det gläder mig att du riktar blicken utåt, och skriver om Räddningsmissionen och deras insatser. Ett sånt arbete är tufft och det krävs en del av dem som står mitt upp i det. Tyvärr så har arbete med människor på den här nivån inte mycket status. De är verkligen värda en eloge och samma till dig som tar upp ämnet. Marianne

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det självklart att både blicka inåt och utåt! Det finns ett talesätt, "I live simply so that others simply can live" som sammanfattar lite av de tankarna. Jag tror också att det går i perioder för människor, vissa kanske är mer benägna att lyfta blicken när barnen är större.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin