onsdag 18 mars 2015

Bokonsdag: Varför har jag inga pengar?
Idag blir det en recension av "Varför har jag inga pengar?, en självhjälpsbok för dig som vill förbättra din ekonomi". Boken är skriven av Anders Thurfjell och Jeanette Winroth som själva har erfarenhet av att vända på varje slant i egenskap av egenföretagare.

Den här boken vänder sig  vanliga människor som vill ta sig ur ekonomiska svårigheter för egen maskin, på ett konstruktivt sätt och med ett varaktigt resultat. Boken är uppdelad på 20 korta kapitel/avsnitt och behandlar allt från återbruk, till hälsa, husdjur och sparande.Varje avsnitt avslutas med "att fundera på" och "att göra".

Tipsen är väldigt blandade - allt från "tina fryst mat i kylen" till att slå in julklappar i tidningspapper. Det tipsas även om köpstopp "Kan du tänka dig att prova att ha köpstopp under en period? En vecka, en månad, ett halvår? Många människor som har testat detta har tyckt att att det varit lättare än de trott och dessutom riktigt intressant och lärorikt (för att inte tala om hur mycket pengar de kunnat spara under tiden!)."Boken är lättläst och översiktlig något som tyvärr också gör den ganska ytlig och splittrad. Det resoneras om allt från huruvida det är rimligt att betala flera hundra kronor för exklusiva doftljus och att spara ihop till eventuella skönhetsoperationer till att ha med sig en egen kasse till mataffären och att avklippta mjölkkartonger kan bli planteringskrukor.  Det känns som om dessa tipsen vänder sig till vitt skilda målgrupper. 
I många fall måste man också gå vidare, ta reda på mer information vilket gör att en del kanske tappar lusten. I slutet av boken tipsar exempelvis författarna om att det finns många bra böcker på biblioteket inom ämnen som "odling, ecodriving, sömnad och matlagning men det vore praktiskt med konkreta tips på titlar att fråga efter.

Det här är ingen bok för den som kommit en bit på vägen men jag tänker att boken skulle fungera bra som underlag för en studiecirkel. Där skulle deltagarna kunna fundera tillsammans med också utbyta konkreta tips på bra och billig mat eller hur man kan fira högtider och helger och ändå hålla sin budget. Att boken är lättläst gör att den också skulle kunna användas i t. ex hemkunskapsundervisningen även om den egentlign vänder sig till vuxna.

Om författarna
Anders Thurfjell är frilansande musiker på kontrabas och undervisar på Oskarshamns folkhögskola. Jeanette Winroth är egenföretagare inom dans och är känd från bland annat TV-programmet Rampljuset.. Det här är deras första bok.

Mer
Det finns en facebooksida där författarna publicerar tips ur boken

2 kommentarer:

  1. En fundering från mig om den kostsamma konsumtionen - alltså flärd i princip, i form av dyra ljus och skönhetsoperationer - har en plats i en sådan här bok, är att de tipsen/förmaningarna knappast vänder sig till dem som verkligen befinner sig på den nivån i sin konsumtion. De flesta av oss lever nog på en annan ekonomisk nivå MEN kan, om vi inte ser upp, "luras" in i en dyrare konsumtion när vi ser bloggar och blanka tidningar där de kostsamma ljusen, botoxinjektionerna och hårförlängningarna är rena vardagen. En sorts reality check alltså.

    SvaraRadera
  2. har levt med två olika män: tillsammans med honom med hög inkomst var pengarna slut varje månad före lönen... vi lånade pengar för att kunna köpa mat. Resorna betalades i efterskott, ännu mer ont om pengar vid hemkomsten. Tillsammans med mannen med låg inkomst var pengarna aldrig slut!

    SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin