onsdag 11 mars 2015

Bokonsdag - Mer klirr i kassan

Idag blir det en recension av "Mer klirr i kassan. Expertråden som formtoppar din ekonomi"*. Den här boken riktar sig till alla som vill få grepp om sin privatekonomi.


Ekonomi ses ofta som något krångligt och svårt, men den här boken lär dig att ta kontrollen över din ekonomi och att oavsett utgångsläget göra mer av det du har.

Det här är en grundläggande bok i privatekonomi men som ändå har en lite annorlunda vinkling. Författarna vill visa att ekonomi inte nödvänidgtvis är något krångligt utan att det egenligen bara krävs en minimal insats nu för att undvika fällor och slippa problem sen.
De har skrivit en lättfattlig men heltäckande bok som tar avstamp i en bedömning av hur plånboken egentligen mår. I bokens första del får man lära sig att göra en pengaplan och att sätta upp ekonomiska mål. Man får även lära sig hur man bygger en buffert och hur man bäst undviker kredfällan  (har man inga pengar nu har man förmodligen inga pengar sen...).

Om jag inte kan betala 3000kr nu, hur ska jag kunna betala 3400kr nästa månad.

Bokens andra del handlar om olika livssituationer och vilka ekonomiska utmaningar som kan komma med dem. Allt från hur man lägger upp studentekonomin till vad man ska tänka på när man köper bostad, skaffar barn eller skiljer sig. En väldigt viktig sak som författarna tar upp här är att man ska vara noga med att läsa avtal och liknande innan man skriver på. Att det är väldigt viktigt att ta sig tiden att läsa OCH förstå - särskilt när det gäller såpass stora summor som när man köper hus och bil. De tar bland annat upp ett exempel ur Lyxfällan där de får en av deltagarna att skriva under en fullmakt där han förbinder sig att köpa en lyxbil till progamledarna. Han tittade inte ens på vad han skrev på ... Anledningen till att han var med i Lyxfällan var också att han hade varit sjysst och gått i borgen för vänner och bekantas lån, lån som sedan inte hade betalats tillbaka... 


Den här Lyxfällan
Föfattarna är ju framförallt förknippade med Lyxfällan, ett av de där programmen som i alla fall jag älskar att hata och som jag framför allt ser för att det får mig att känna mig lite duktig. Skrattet fastnar dock en aning i halsen då jag läser i en intervju att: Deltagarna har ofta svag självkänsla och sällan någon längre utbildning. Inköpen görs på impuls. Men strutsbeteende förekommer i alla samhällsklasser; 

 
"Vi möter dagligen människor som tillämpar strutsprincipen när det kommer till ekonomi. Det vill säga, man stoppar huvudet i sanden och har inte koll på hur många kronor som lämnar kontot - eller kommer in, för den delen. Men! Nyckeln till att förbättra din ekonomi är att veta hur den ser ut idag - och varför du spenderar som du gör."
Och säsongerna i Lyxfällan gör som sagt att de har många avskräckande bra exempel på hur man INTE ska göra och tänka.Boken innehåller även en del tips på vidare läsning, böcker som t. ex Fattiga och rika av Peter Söderlund (recenserad här)

Något helt oväntat Något som jag däremot inte hade väntat mig av den här boken var att det avslutande kapitlet "Sätt guldkant på tillvaron" skulle inledas med hyllande av downshifting och frivillig enkelthet! Den första guldkantsdrömmen som diskuteras är nämligen "mindre stress i vardagen". Författarna refererar bland annat till Jörgen Larsson och hans forskning kring föräldrars tidspress och tipsar om köpstopp som ett sätt att få marginaler i tillvaron - kul!

Till sist några ord från boken som är värda att hålla i minnet om man har en tendens att snöa in på aktiekurser och olika budgetprogram

"Ekonomi handlar inte bara om att hålla eb budget, eller spara så mycket pengar som det bara går. En ordnad ekonomi är också en möjliggörare - ett härligt verktyg om hjälper dig att njuta mer av livet".

Mer
Se intervju med Magnus Hedberg om boken. Sen finns tillgängligt till den 31 mars 2015.
Lyxfällan-duons tips för studentekonomin (flera tips funkar lika bra för icke-studenter)Om författarna
Magnus Hedberg och Patrick Grimlund är framför allt kända som programledare för tv-programmet Lyxfällan där de har hjälpt hundratals familjer att komma till rätta med sin ekonomi. Vid sidan av programledarjobbet arbetar de som konsulter, coacher och föreläsare. Medförfattare är även Ulrika Ek, journalist och egen företagare och som 2012 kom ut med boken Powerprincipen tillsammans med Camilla Björkman.

*Länken till Adlibris är inte sponsrad utan att sätt att dyka upp under "Bloggat om boken"

4 kommentarer:

 1. Visst kan man gotta sig åt de som hamnar i den förrädiska lyxfällan och undra över hur människor kan vara så oförsiktiga med sin ekonomi. Själv skulle jag inte kunna hamna där, min inkomst är alldeles för knaper.

  SvaraRadera
 2. Nu har jag läst hela din blogg från början. Det tog ett antal veckor, möjligtvis månader. Minns att jag läste din bok för några år sedan och tyckte att en del var lite väl extremt. Men nu när jag läst, så håller jag med dig i det mesta. Inser att jag förändrat mitt liv och synsätt på många sätt de senaste åren.
  Tack för en grymt bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Själv tycker jag att jag är ganska normal jämför med många andra mer extrema snålisar som jag mött genom åren ;-)

   Radera
 3. Jag ska också passa på att tacka för din supertrevliga blogg. Jag scannar din blogg, sparcoachens, frivid42 och minimalisterna varje dag och älskar era inlägg. Det peppar, stärker och roar. Trevlig helg!
  Morsan

  SvaraRadera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin