fredag 6 mars 2015

Inredningsfredag: Alternativt boende på ålderns höst

När vi flyttade till villa i förorten för 7 år sedan var tanken att det nog bara skulle vara tillfälligt tills barnen blev stora, sen skulle vi flytta in till stan igen. Numera bor jag visserligen i lägenhet men fortfarande i förorten och jag trivs bara bättre för varje år som går. Jag uppskattar att ha nära till skogen och havet - samtidigt som det bata tar 30 min buss in till stan. I mitt område bor många pensionärer som flyttade in när lägenheterna var nybyggda och det gör att jag har börjat fundera på om jag vill bo kvar här i all evighet. Ett av mina mål är ju trots allt att betala av min lägenhet. Hur vill man egentligen bo när barnen är utflugna om en sisådär 8-10 år? I stan eller på landet? Hus eller lägenhet? Själv eller tillsammans med andra? Vill man satsa på 55+ boende och slippa barnfamiljer? Och om vi nu ska leva tills vi blir 100? Vad händer när man blir gammal och inte kan klara trapporna? Vad har man för önskemål, behov och krav när man närmar sig 80?

För den som är nyfiken på alternativa boenden finns det en hel del intressanta alternativ.I Göteborg finns bland annat föreningen Majbackens bogemenskap. Huset är ett åttavåningshus med 31 lägenheter, närhet till butiker och samhällsservice. Längst ner i huset finns drygt 200 kvadratmeter gemensamma utrymmen i form av stor matsal med modernt kök, hobbyrum, hemmabio, verkstad, "bibliotek" och gästrum. Föreningen vänder sig till personer "i mogen ålder" och som inte har hemmavarande barn.

I Stockholm finns Färdknäppen, ett boende för människor i "den andra halvan av livet". Det är inte ett serviceboende, inte ett äldreboende men heller inte ett vanligt kollektivhus. I Färdknäppen utvecklar man en vardagsgemenskap i boendet, som gör livet roligare och lättare, när familjegemenskap och arbetsgemenskap avvecklas med stigande ålder: Man har matlag för gemensamma huvudmål och man sköter huset och trädgården tillsammans.  Det bor inga barn i huset men det är inte barnförbjudet. Såväl barn som barnbarn hälsar ofta på och vanligt är att mor- och farföräldrar har barnbarnen hos sig för att avlasta föräldrarna.  Huset innehåller 43 lägenheter - 1:or, 2:or och 3:or på mellan 37 och 75 kvadratmeter. Därutöver finns det rikligt med gemensamma utrymmen: I bottenvåningen finns en rymlig entré ("torget"), kök, matsal, allrum med bibliotek och syplats, vävrum samt hobbyrum/verkstad och tvättstuga. Högst upp i huset finns ett rum för samvaro, försett med öppen spis och en takterrass därutanför. I källaren finns förutom individuella källarförråd också kollektivets förråd och matkällare samt motionsrum, bastu och fotolabb.


Ett lyxigt boendealternativ för den som ärr 55+ är Bovieran, ett av "världens grönaste seniorboenden" där man bor i en tropisk miljö med medelhavsklimat och sköna upplevelser året runt. Bovieran finns på olika platser runt om i landet, bland annat i Partille utanför Göteborg och fler bovieror är planerade. Enligt företaget bakom Bovieran visar forskning  att just 35-55 lägenheter är optimalt för att lära känna sina grannar och skapa sociala fördelar.Med sol och värme runt knuten kanske behovet av flygresor på vintern också minskar?

Jag skulle absolut kunna tänka mig någon form av kollektiv eller gemenskapboende på äldre dar - men så har jag bott i kollektiv/delat lägenhet när jag var yngre också. Just nu njuter jag av att bo sjäv de veckor jag inte har barnen men det skulle vara trevligt med lite middagssällskap i bland.


Hur vill du bo på ålderns höst?

15 kommentarer:

 1. På vilket sätt menar du att Färdknäppen inte är ett vanligt kollektivhus? Jag bor granne med dem och bodde tidigare i ett annat kollektivhus (Svenska Bostäder) ett kort stycke därifrån, och enligt min uppfattning funkar det likadant - matlag, gemensamma ytor som man kommer överens om användningen för osv, städdagar och andra aktiviteter som medlemmarna hittar på. Ja, och så har Färdknäppen både undre åldersgräns och krav på ej hemmaboende barn.

  När det gäller mitt eget boende skulle jag absolut kunna tänka mig till exempel Färdknäppen! Vi bor ju rätt trångt i en innerstadslägenhet nu, så några stora behov av utrymme, trädgård och den sortens frihet (som väl ofta blir ganska krav- och prylfylld!) har vi ju inte byggt upp. Jag brukar skoja (fast lite allvar) med min man och säga att jag vill bo i en etta i Malmö med bekvämt cykel- och gångavstånd till Ribban. Sängen ska jag ha i köket, vid fönstret och så ska jag lyssna på P1, läsa böcker och dricka kaffe ur termos på mina badutflykter som sträcker sig från maj till oktober.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Formeleringen om att det inte är något vanligt kollektivhus har jag hämtat från deras webbsida. Jag antar att de menar att det är för att de har en viss åldersbegränsning. Annars gillar jag din idé om att bo nära Ribban med undantag för att ha sängen i köket. Jag gillar inte matos i sängkläderna ;-)

   Radera
 2. Bovieran ger mig fullständig klaustrofobi förresten:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar tanken på att det är varmt året om.... Men jag har aldrig besökt något av husen i verkligheten.

   Radera
 3. Jag ser utomlandsboende som en framtid. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är också en möjlighet. Kanske blir det annorlunda framöver men de flesta jag känner flyttar hem på ålderns höst - förmodligen av olika skäl. Allt ifrån att vi trots alla nedskärningar har ganska bra skyddsnät trots alla nedskärningar till att man vill bo nära familjen.

   Radera
 4. jag stannar på Hisingen, har hör skrönor om alkohol, ensamhet och tristess hos dem som bor i varmare länder.

  Vännen berättade om sin 93-åriga mor som bodde 5 trappor utan hiss, hon hade inte ens hemhjälp! Förutsättningarna är förstås olika, men inte självklart att alla 70+ behöver seniorboende. Men bra med valfrihet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. vill absolut inte slippa barnbarnen, njuter av trädgården tillsammans med dem ♥

   Radera
  2. Jag stannar nog på Hisingen. Min gammelfarmor satt dock fast i sin lägenhet tre trappor upp (Wieselgrensplatsen) utan hiss och trots vill hjälp från familjen blev det ganska isolerat.

   Radera
 5. Bor i bostadsrätt med några vårdbehövande äldre, som inte har barn... i och för sig behöver ju inte barn bry sig även om man har dem! De är utelämnade åt hemtjänsten som inte alltid är pålitliga i olika avseenden. Tyvärr så finns det människor som utnyttjar andras utsatta situation och det räcker med en eller två för att skapa otrygghet hos de äldre, som många gånger inte vågar säga ifrån eller kan göra det. Som tur är så har vi sammanhållning bland grannarna som gör att vi andra har gått in och tagit samtal med myndigheter och annat.
  Denna erfarenhet gör att jag verkligen vill bo eller skapa ett boende som är kollektivt och där man har typ en äldreombudsman som bevakar de gamlas intressen. Tåls verkligen att fundera på eftersom det är så mycket indragningar inom vården. Hur ser det ut i framtiden när jag blir gammal och inte klarar mig längre? Alla jobb där man tar hand om människor borde ha högsta status och mer betalt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kloka synpunkter. Fint att ha ni har en såpass bra sammanhållning bland grannarna. Som det ser ut nu med att människor reser mer och kanske bildar familj i andra länder så tror jag att vi kommer att leva mer utspritt i framtiden. Skype i alla ära så ersätter inte det ett vardagligt stöd.

   Radera
 6. Jag vill bo i en etta på markplan. Billigt och med rullatoravstånd till ica, coop el liknande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som jag, spottavstånd till Hemköp :-)

   Radera
 7. Gärna i eget boende men gemensamma ytor och sällskapsrum! Tror definitivt på att hamna på ställe där det är lätt att knuta kontakter och ta del av aktiviteter.

  Förresten, kommit igång m YNAB nu, går bättre och bättre. Tack för pepp! Upptäckte reconsiliation nu, osäker på om vi ska göra det, nödvändigheten i det. Vi har dock rent allmänt redan börjat spendera mindre, fantastiskt! / S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att det funkar med YNAB. Jag kör reconcillation då och då men det är inget måste.

   Radera

Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin